Artikel

De gekste esports aller tijden

De gekste esports aller tijden

In de tientallen jaren dat esport bestaat zijn er best wat gekke spellen competitief gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan competitief hooibalen maken, competitieve nachtmerries of Shrek. In dit artikel lees je alles over de gekste games die tegenwoordig nog steeds op competitief niveau worden gespeeld.

Farming Simulator

Wacht Farming Simulator dat is toch een eigen boerderij maken, is een esport? Jazeker. De boerderijsimulator van GIANTS Software wordt op competitief niveau gespeeld. Sterker nog het vierde seizoen begon onlangs en heeft een prijzenpot van €100.000. Niet genoeg om een boerderij te kopen, maar een mooie John Deere trekker zit er zeker in.

Maar hoe werkt dat dan? Twee teams van drie spelers moeten boerderij gerelateerde taken uitvoeren. Hooi verzamelen, in balen wikkelen en naar een schuur brengen. De competitie is enorm professioneel; teams hebben sponsoren, verslaggevers praten het geheel aan elkaar en er is zelfs een speciale pick & ban fase waarin spelers voertuigen kiezen en verbannen.

De competitie wordt georganiseerd door ontwikkelaar GIANTS Software. Teams die meedoen worden gesponsord, vaak gebeurt dat door bedrijven die onder andere actief zijn in de boerderij-industrie. Zo hebben plattelandsbedrijven als Lindner, Trelleborg, Manitou en Agrall eigen teams. Ook zijn er andere teams actief die iets creatievere namen hebben zoals Big Black Chesspieces, Fermiers Flamboyants en Farming-Friends.

Catherine

Catherine is een game over Vincent Brooks die door zijn vriendin Katherine wordt gepusht om te trouwen. Zelf twijfelt hij hierover en in de kroeg ontmoet hij een mysterieuze vrouw genaamd Catherine waarmee hij een wilde nacht beleefd, maar wat blijkt Catherines vader is de heerser van de onderwereld en nu krijgt Vincent nachtmerries. Klinkt als een standaard Japanse visual novel, wat het voor een deel ook is, maar het andere deel van de game is een puzzelgame. Dat puzzelgedeelte werd door ontwikkelaar Atlus omgebouwd tot een competitieve game.

In Catherine ben je overdag bezig met het onderhouden van relaties. In de nacht, wanneer je slaapt, krijg je nachtmerries en moet je je gamerskills inzetten. In je nachtmerrie beklim je namelijk een toren door blokken op de juiste manier neer te zetten en daarop te springen om hoger te komen. Klim je niet snel genoeg, dan val je naar beneden en ben je af.

Het spel is absoluut niet gemaakt voor competitief gamen, maar werd door Atlus dusdanig gepushed dat het zelfs gespeeld werd tijdens EVO in 2015 en 2016. In 2019 verscheen een remaster van de game, Catherine Full Body, en ook deze werd direct competitief opgepakt en gespeeld op onder andere AnimEVO. Vanwege covid zijn er een tijdje geen toernooien gehouden, maar wij hopen Catherine binnenkort weer terug te zien.

Shrek Super Slam

De laatste videogame die we vandaag behandelen is gebaseerd op één van de meest invloedrijke animatiefilms ooit; Shrek. Toen in 2004 de tweede film uit de serie verscheen, besloot Activision dat daar ook een game bij hoorde. Een jaar later bracht het Shrek Superslam uit op Xbox, PlayStation 2, GameCube, PC, Gameboy Advance en Nintendo DS.

In de game is het de bedoeling dat je als Shrek de kinderen van de draak Elizabeth en Donkey slaap brengt. Dit doe je door een eigen verhaal te creëren die je aan de dronkeys, zoals de kinderen heten, vertelt zodat ze moe worden. Zoals je aan misschien zou verwachten als je de beschrijving leest, gaat het hier om een fighting game.

In dit spel vecht je in een arena tegen tegenstanders totdat jouw Slam-balkje rood kleurt. Wanneer dit het geval is kan je een Slam-aanval doen op je tegenstanders en voor elke geraakte tegenstander verliest de geraakte tegenstander een leven. De game verscheen bijna twintig jaar geleden en is in die tijd helemaal geoptimaliseerd. Het heeft zo'n trouwe fanschare dat Shrek Superslam hedendaags nog steeds op hoog niveau wordt gespeeld.

Schaken

Dat schaken nog steeds competitief wordt gespeeld zal niemand verbazen. Vormen van het denkspel worden al duizenden jaren beoefend en waren enorm populair voor esport überhaupt een ding was. Wat verrassend is, is het feit dat de grootste schakers ter wereld het spel erkend willen hebben als esport, omdat het in corona zo veel online werd gespeeld.

Toen Netflix uitkwam met The Queen’s Gambit in 2020 kreeg schaken een gigantische boost in populariteit. Dat was niet alleen van toepassing op het spel, maar ook op professionele schakers die het spel streamen op Twitch. Spelers als Hikaru, GothamChess, Anna_Chess en de zusters Botez kregen opeens veel meer kijkers.

Ook Twitch zelf ging in de rage mee en organiseerde Twitch Rivals schaaktoernooien. Daarnaast gingen websites waarop je gratis kan schaken ook hun Twitch-activiteiten promoten, zodat hun doelgroep ook naar de streamingsite geleid werd. Ondertussen spelen gigantisch veel grote schakers hun partijen op Twitch. Het lijkt erop dat de omhelzing van digitale cultuur ervoor heeft gezorgd dat schaken inderdaad een esport is.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend