Artikel

Esports genres: Fighting Games

Esports genres: Fighting Games

De naam fighting games roept misschien wat vragen op. In de meeste esports-titels, met uitzondering van sportsimulaties als FIFA, staat een gevecht centraal. Met een fighting game doelen we echter op een specifiek soort game genre en een specifiek soort gevecht. In dit artikel leggen we uit wat een fighting game is, welke games er op professioneel niveau gespeeld worden en hoe de games van elkaar verschillen.

Hoe werkt een fighting game

Met een fighting game bedoelen we een spel waar twee spelers het in een arena tegen elkaar opnemen in een 1-op-1 gevecht. In wezen lijkt het erg op een wedstrijd van een vechtsport als boksen of judo. Door middel van vakkundig blokkeren, ontwijken en aanvallen proberen de spelers de ander te verslaan.

De meeste fighting games spelen zich af in een tweedimensionale arena. Beide spelers kiezen een personage om mee te vechten. Elk personage heeft een unieke moveset en zijn eigen sterke en zwakke punten. Vaak kiezen spelers dan ook één personage waar ze een klik mee hebben en spelen daar vervolgens vrijwel exclusief mee. Dit wordt je "main" genoemd.

Vervolgens is het de bedoeling om met jouw gekozen personage je tegenstander te verslaan. Hoe je dit doet verschilt per fighting game. De meeste titels hanteren een levensbalk, waar punten vanaf gaan als je geraakt wordt. Bereikt deze het nulpunt, dan is je personage K.O. en verlies je de ronde. Een voorbeeld van een andere manier om te winnen is Super Smash Bros., waar je je tegenstander van de arena af moet werken om een K.O. te scoren.

Welke fighting games worden er op professioneel niveau gespeeld

Fighting games zijn een van de oudste genres binnen videogames en kennen hun oorsprong in de arcadehallen. Veel van de gamereeksen die toen bekend werden draaien nog steeds mee en hebben een esports-scene opgebouwd. Hieronder vallen titels als Street Fighter, Mortal Kombat en Tekken.

De grootste Nederlandse esports-community vinden we echter terug bij de Super Smash Bros.-serie. Deze Nintendo-titel is al populair sinds de eerste game uitkwam op de Nintendo 64. De release van Super Smash Bros. Ultimate voor de Nintendo Switch heeft de game weer volop in de spotlight gezet.

Hoe verschillen fighting games van elkaar

Er mogen dan een aantal games onder de noemer "fighting games" vallen, maar dat betekent niet dat al deze titels hetzelfde werken. Zoals eerder gezegd hanteert de Super Smash-serie geen healthbar-systeem. In plaats daarvan moet je je tegenstander uit de arena werken. Schade die je doet met aanvallen maken je tegenstander lichter, waardoor ze makkelijker zijn om weg te slaan.

Ook is het zo dat niet alle fighting games exclusief in 2D gespeeld worden. Tekken geeft je de mogelijkheid om naar links en rechts te dodgen, waardoor jij en je tegenstander om elkaar heen kunnen draaien. In Super Smash is het strijdtoneel weliswaar in 2D, maar ligt er een veel grotere nadruk op verticaliteit. Veel personages kunnen meer dan één keer springen en sommige stages hebben zelfs platformen waar je gebruik van kunt maken.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.