Artikel

Esports genres: RTS

13 juli 2019, 13:45

Bij de meeste esports besturen spelers slechts één personage. Wat dat personage doet varieert natuurlijk per genre, zoals bij fighting games of shooters. Zelfs in een game als FIFA, waar je een heel voetbalelftal aanvoert, bestuur je slechts één speler tegelijkertijd. Er is echter een genre dat deze gewoonte doorbreekt en spelers de controle geeft over meer dan één pion: het RTS-genre.

Hoe werkt een RTS

RTS games, of voluit Real Time Strategy games, geven spelers de mogelijkheid om zichzelf in de rol van een leidinggevende van een leger te verplaatsen. Jij voert als generaal tientallen of soms honderden troepen tegelijkertijd aan. Jij bepaalt welke troepen er op het strijdtoneel verschijnen, waar ze naartoe bewegen en welk doelwit ze aanvallen.

Elke RTS heeft zijn eigen nuances en setting: sommige spelen zich af in de middeleeuwen, anderen in een realistische weergave van een conflict als de Tweede Wereldoorlog of een grimmige sci-fi setting. Het hoofddoel verandert echter bijna nooit: vernietig de basis of de troepen van je tegenstander. Dit doe je door zelf een sterk leger op de been te brengen. Vaak heb je in een RTS de keuze over een hoop verschillende troepen, die elk hun sterke en zwakke punten hebben. Om deze troepen te rekruteren heb je grondstoffen nodig die over de map verspreid liggen. Om te winnen zul je dus je eigen grondstoffen moeten verdedigen en die van je tegenstander proberen af te pakken.

Omdat je de controle hebt over een leger in plaats van een enkel personage, heb je als speler heel veel strategische mogelijkheden. Vaak breekt een gevecht op meerdere fronten tegelijk uit. Zeker bij professionele matches zijn esporters bezig met de hele map te benutten en worden er een hoop complexe acties tegelijkertijd uitgevoerd. Dit is mede te zien aan de APM (Actions Per Minute) van professionele RTS-spelers, die gemiddeld ergens tussen de 200 en 500 ligt.

Welke RTS-games worden op professioneel niveau gespeeld.

Ondanks het feit dat er veel RTS-games op de markt zijn, zijn er slechts een beperkt aantal die op professioneel niveau gespeeld worden. Het grootste professionele succes werd geboekt door Blizzard-titels WarCraft III en beide StarCraft-games. StarCraft II, de meest recente van die games, wordt nog steeds op professioneel niveau gespeeld. Zo hebben we in de Benelux de Dutch Starcraft League, die al sinds 2013 SCII-toernooien organiseert.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.