Artikel

De beste esports-hoogtepunten van 2022 tot nu toe

De beste esports-hoogtepunten van 2022 tot nu toe

We zijn op de helft van 2022. Ondanks dat de grote toernooien over het algemeen nog moeten komen, kunnen we in ieder geval terugkijken op een mooie eerst helft van het jaar. Met onder andere het Mid-Season Invitational en de eDivisie finales is 2022 sterk van start gegaan.

Voordat we beginnen met de lijst is het hoogtepunt van dit jaar makkelijk aan te wijzen, dat is namelijk de terugkeer van publiek bij toernooien. Of het nu ‘Let’s go G2’, ‘TSM, TSM, TSM’ of iets anders is, een zaal vol met dolenthousiaste fans voegt gigantisch veel toe aan toernooien. Laten we hopen dat we hier heel jaar van kunnen genieten.

The Six Invitational

We starten met het wereldkampioenschap Rainbow Six: Siege, namelijk de Six Invitational 2022. Elk jaar is de vraag kan Ubisoft Rainbow Six: Siege vers houden voor spelers en elk jaar flikken ze het weer. De gamestudio die enigszins bekendstaat om het snel uitbrengen van nieuwe games in hun franchises- diverse Rainbow Six-games, Assassin’s Creed, Watch Dogs - zorgt ervoor dat Siege elk jaar innoveert en dat zorgt ook voor fantastische toernooien.

Want dat was de Six Invitational. Een heerlijk toernooi. Waarin de uiteindelijke (en vooral verrassende) winnaar TSM zich kantje boord kwalificeerde, in het loser’s bracket terecht kwam, daarin met de hakken over de sloot tegenstanders versloeg, om uiteindelijk de grote finale te winnen van Team Empire. Een toernooi voor de geschiedenisboeken.

Six Siege 2022

Rocket League Winter Major

Rocket League is en blijft een van de spectaculairste esports om naar te kijken. Altijd actie, vette goals, brute demolitions en continu teams die weten te verrassen en topteams weten uit te schakelen. Dat was tijdens de Rocket League Winter Major niet anders. Het eerste Rocket League-toernooi met publiek in ruim twee jaar tijd kende een fantastisch verloop en een hele, hele, hele spannende finale.

De Winter Major was een feest voor Rocket League fans. Team Queso, een line up met een gemiddelde leeftijd van zestien jaar, verraste vriend en vijand door de finale te halen. Deze finale werd na twee series gewonnen door FaZe Clan, een team dat nooit eerder een Major won. Het Braziliaanse Team Furia maakte Zuid-Amerika trots met een vijfde plek. Zonder twijfel een van de beste Majors in het zevenjarige bestaan van Rocket League.

Rocket League Winter major 2022

Mid-Season Invitational

Het League of Legends Mid-Season Invitational kende een aparte start, want voor het toernooi begon, werd bekend dat China niet deel kon nemen. Ten minste niet op locatie. Vanwege corona speelden zij vanuit China, terwijl de overige teams in Korea speelden. Om het evenement eerlijker te maken werd een kunstmatige ping van 30 ingesteld voor de overige teams, omdat de Chinese teams hier vanwege de afstand ook mee moesten dealen.

Ondanks dat de start enige problemen kende, was MSI een groot succes. G2 Esports met een fantastische reeks overwinningen waarin het onder andere Evil Geniuses zes keer versloeg. T1 dat haar favorietenrol deels waarmaakte door G2 Esports in de halve finale weg te vagen. En natuurlijk Royal Never Give Up dat het hele toernooi wist te winnen door in een razend spannende finale te winnen van T1. Een perfecte voorgerechtje voor Worlds later dit jaar.

MSI 2022 Header

PGL Antwerpen

België kende dit jaar een primeur. Voor het eerst werd een CS:GO Major in de Benelux gehouden en dat bleek uiteindelijk een perfecte combinatie. In het Sportpaleis in Antwerpen raasde het gehele weekend een tornado van geluid gemaakt door de tienduizenden dolenthousiaste fans. Met alle afgelaste evenementen hadden die wat in te halen en dat is zeker gelukt.

Ook qua esport was er genoeg te genieten met CS:GO op absoluut topniveau. Teams uit Kosovo en Mongolië die zich wisten te plaatsen. FaZe Clan dat met een verlies begon en zich uiteindelijk naar een klinkende overwinning knokte tegen een uitstekend Na’Vi. En natuurlijk een hele toffe showmatch waarbij castericonen Frankie Ward en James Banks het coachen verzorgden. PGL Antwerp was een absoluut toptoernooi en hopelijk een voorbode voor nog meer CS:GO-actie in de Benelux, Ahoy lees je mee?

finaledag-pgl-major-antwerpen-2022

eDivisie Finals

Een jaar geleden werd Ajax kampioen van de FIFA eDivisie door Vitesse te verslaan. Nu was het tijd voor de Arnhemmers om in de spotlights te staan. Na een fantastisch seizoen wist het team ook de play offs te winnen en kroonde Vitesse zich tot kampioen van de eDivisie. Vitesse was niet het enige team dat top presteerde. Finalist NEC elimineerde zowel Feyenoord als PSV, twee teams die gezien werden als favorieten voor de titel, terwijl NEC juist als zwakke broeder de play offs begon.

Niet alleen de resultaten zorgden voor een goed toernooi, maar ook de locatie. Gesteund door een publiek speelden de spelers in Maastricht bij het GG22 Dreamhack Sports Festival. Een hele vette locatie waar heel het weekend toffe game-evenementen werden gehouden.

Vitesse Kampioen Edivisie

En dit is nog maar de eerste helft van 2022. We krijgen nog het wereldkampioenschap FIFA, League of Legends Worlds, The International, de Overwatch League, het wereldkampioenschap Rocket League en nog veel meer. Het lijkt erop dat ook de tweede helft van 2022 gaat zorgen voor memorabele momenten.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend