Artikel

Dit zijn de 5 meest indrukwekkende records in esports

Dit zijn de 5 meest indrukwekkende records in esports

Esports groeit steeds verder, en net als bij de meer traditionele sporten weten esporters, teams en organisatoren steeds nieuwe hoogtes te bereiken. Daarbij hebben we het bijvoorbeeld over bijzondere prestaties en grootse overwinningen, maar ook over nieuwe mijlpalen voor esports in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan een recordaantal deelnemers of een ongekend hoge prijzenpot.

Achter deze records in esports schuilen vaak ook interessante verhalen: iets groots neerzetten gebeurt natuurlijk niet zomaar. Records worden gezet met veel geduld, toewijding en soms met een beetje geluk. Feit is wel dat een aantal van deze records meer bekendheid aan esports hebben gegeven, vaak omdat mensen en organisaties iets behaalden wat soms onmogelijk leek.

Een aantal prestaties binnen esports zijn buitengewoon indrukwekkend en invloedrijk geweest. Daarom noemen wij in dit artikel vijf bijzondere esports-records en leggen we tevens uit waarom deze mijlpalen zo belangrijk zijn geweest voor esports.

1. Grootste prijzenpot in esports: The International 2021

We trappen de lijst af met het hoogste bedrag dat ooit in de prijzenpot van een esports-toernooi is gestopt. Ondanks de coronacrisis, waar ook esports een flinke klap kreeg, is dit record recent: het officiële Dota 2-toernooi The International 2021 kende namelijk een prijzenpot van maar liefst $40,018,400.00 dollar!

Dota 2 The International

The International kan worden beschouwd als het wereldkampioenschap in Dota 2 en wordt jaarlijks georganiseerd door ontwikkelaar en uitgever Valve, tevens bekend van Counter-Strike: Global Offensive en gamesplatform Steam. De editie van 2020 moest worden geannuleerd vanwege de coronacrisis, maar gelukkig voor Dota 2-fans keerde The International weer terug in 2021.

Met het bedrag van ruim 40 miljoen dollar verbrak The International 2021 het vorige record, dat was neergezet door de vorige editie van het Dota 2-toernooi in 2019: toen was er 34,3 miljoen dollar in de prijzenpot gestopt. Sterker nog: de zes hoogste prijzenpotten in de geschiedenis van esportstoernooien zijn allemaal neergezet door edities van The International. De toernooiserie van Valve staat dan ook bekend om de uitzonderlijk hoge geldprijzen binnen esports. Het enige esports-evenement dat enigszins in de buurt komt qua prijzengeld is de Fortnite World Cup Finals van 2019: toen werd er voor zowel de Solo- als Duo-competities ruim 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld.

2. Langste losing streak in esports: Shanghai Dragons

Niet alle bijzondere records in esports hebben te maken met grote overwinningen en succesverhalen. Het Chinese team Shanghai Dragons, dat op het hoogste niveau speelt in de Overwatch League, heeft een opvallend esports-record weten te vestigen: door maar liefst 42 matches op rij te verliezen hebben de Dragons de langste losing streak op hun naam staan. Tijdens het eerste seizoen van de Overwatch League won het team geen enkele wedstrijd.

the-shanghai-dragons

Het meest opvallende aan dit record, is dat het niet alleen geldt binnen esports: de Shanghai Dragons hebben met deze 'prestatie' zelfs de titel van meeste verliezen op rij als je ook alle professionele sporten en teams meetelt. Er zijn veel theorieën over waarom het Chinese team zo lang bleef verliezen, maar het harde trainingsregime zou een van de oorzaken geweest kunnen zijn. Spelers zouden ruim 72 per week trainen, waardoor ze burnout-klachten en gezondheidsproblemen kunnen oplopen.

Wel hebben de Shanghai Dragons zich inmiddels herpakt en wonnen ze zelfs de Overwatch League-titel van 2021. In de finale maakten ze korte metten met het Amerikaanse Atlanta Reign. Deze groei, van de langste losing streak naar het winnen van het wereldkampioenschap Overwatch, is natuurlijk helemaal een uitzonderlijke prestatie.

3. Best bekeken esports-livestream: Free Fire World Series 2021 Singapore

Je zou het misschien niet verwachten, maar de best bekeken livestream van een esports-evenement tot nu toe is niet van een grote, traditionele esportstitel als League of Legends, Dota 2 of Counter-Strike: Global Offensive. Met een piek van meer dan 5,4 miljoen live kijkers was de Free Fire World Series 2021 Singapore, een toernooi in de mobiele battle royale-game Free Fire, de best bekeken esports-livestream.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=UL7Uwxl6MY8

Voor het toernooi kwamen de 18 beste teams in Free Fire-esports naar de Marina Bay Sands in Singapore. De competitie werd gewonnen door het team Phoenix Force uit Thailand, dat een hoofdprijs van een half miljoen dollar mee naar huis nam.

Mobiele games als Free Fire zijn ongekend populair in Azië. PUBG MOBILE, een andere mobiele battle royale-game, is zelfs een medaille-onderdeel van de Asian Games in 2022: het grootste sportevenement van het continent, dat qua grootte enkel onderdoet voor de Olympische Spelen.

4. Langste winning streak in esports: ZeRo

Sommige esports-teams en spelers zijn buitengewoon dominant geweest binnen hun games, maar zelden was iemand zo ongeslagen als Super Smash Bros-speler Gonzalo "ZeRo" Barrios. Tussen november 2014 en oktober 2015 wist hij maar liefst 53 toernooien op rij te winnen in Super Smash Bros. for Wii U, de voorganger van het huidige Ultimate. Uiteindelijk wist Nairoby "Nairo" Quezada ZeRo te verslaan op MLG 2015.

Zero vs Nairo

Sindsdien is het geen enkele esporter of team gelukt om zoveel matches of toernooien op rij te winnen. Dota 2-team Newbee kwam redelijk ver met ruim 29 overwinningen gedurende 2016-2017, maar het record van ZeRo staat na ruim zes jaar nog steeds overeind.

ZeRo is inmiddels niet meer actief binnen de Smash Bros-scene: nadat er beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het licht kwamen, stopte hij met streamen en verdween hij uit beeld.

5. Meeste deelnemers aan een esport-event: EVO 2016

Veel prestigieuze esports-toernooien zijn enkel gereserveerd voor de allerbeste spelers en teams ter wereld, maar hoe anders is dat bij de Evolution Championship Series (EVO). Tijdens dit jaarlijkse evenement, dat te boek staat als het grootste event binnen de Fighting Game Community (FGC), worden er toernooien gehouden in games als Street Fighter, Tekken, Mortal Kombat en Super Smash Bros. Voor deze toernooien kan iedereen zich inschrijven, maar het aanbod in games verschilt wel per editie.

Tijdens EVO 2016 waren er maar liefst 14,821 ingeschreven deelnemers die zich voor minstens één toernooi hadden opgegeven. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat Fighting Game-spelers meerdere games binnen het genre spelen. Daarmee is EVO 2016 tot nu toe het esports-event met de meeste geregistreerde deelnemers.

evo-2016

EVO werd nog afgelast in 2020: deels vanwege de coronacrisis, maar ook door beschuldigingen tegen de oud-directeur van het evenement. EVO 2021 ging wel door, maar de toernooien werden enkel online gehouden.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate