Artikel

De vijf grootste rivaliteiten in esports

De vijf grootste rivaliteiten in esports

In het veld van esports heb je te maken met veel verschillende teams en spelers. Hoewel elke speler in zijn carrière genoeg tegenstanders tegenkomt, ontstaat er soms een ware rivaliteit met een bepaald team of bepaalde speler. Sets die elke keer nek aan nek gaan of een speler waar iemand al langer bonje mee heeft, ook in esports is rivaliteit overal te vinden. In dit artikel zetten we de vijf grootste rivaliteiten tussen esporters op een rijtje.

FaZe Clan en Optic Gaming

Een van de langstlopende rivaliteiten is die tussen FaZe Clan en Optic Gaming. Vaak ontstaan deze rivaliteiten door veel tegen elkaar te spelen of door gelijke successen, maar bij deze twee teams gaat het verder dan dat. De rivaliteit van de twee organisaties is voornamelijk ontstaan vanwege compilaties op Youtube. Je leest het goed, de klassieke Call of Duty-compilaties van de twee teams waren genoeg om een ware strijd te ontpoppen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=sGUQgDlWLoQ

Het hielp ook niet dat beide teams ontzettend goede Call of Duty spelers hadden, maar de strijd om de beste compilatie te maken was een vurige. Ook op evenementen zelf waren de twee teams vaak nek aan nek als het ging om de titel, waarbij veel finales beide organisaties tegen elkaar zagen strijden. Vandaag de dag is een match tussen Optic Gaming en FaZe Clan in de Call of Duty League nog steeds een spektakel om naar te kijken, en die rivaliteit is terug te traceren in de Call of Duty-compilaties van bijna 10 jaar geleden.

Fnatic en G2

De strijd om het beste League of Legends-team van Europa is een van de heftigste in de League of Legends-competitie. Hoewel Fnatic er vroeg bij was, kwam G2 net iets later ook sterk om de hoek kijken. G2 heeft uiteindelijk meer Europese titels op haar naam staan dan Fnatic. Fnatic en G2 waren bijna altijd de twee finalisten van de LEC, en vandaag de dag vindt deze strijd nog regelmatig plaats. De twee teams gaan ook vaak vrij gelijk op, waardoor een favoriet kiezen in deze strijd vaak erg lastig is.

Embedded content: https://youtu.be/H_ZvWRNVFSA

Tegenwoordig eist MAD Lions het toneel op voor het beste League of Legends-team van Europa, maar de strijd tussen deze twee League of Legends-teams is een klassieke rivaliteit. De games tussen deze twee teams behoren dan ook vaak tot de meest bekeken games van de hele competitie.

Mang0 en Armada

In fighting games is de een-op-een opstelling van de games een fantastische manier om een rivaliteit op te bouwen en door te zetten. De rivaliteit tussen Mang0 en Armada is dan ook een van de bekendste en langst durende rivaliteiten tussen twee individuele spelers. In 2009 wist de Zweedse Armada iedereen te verbazen door de Amerikaanse Mang0, op dat moment de beste speler van de wereld, te verslaan tijdens het Super Smash Bros Melee-toernooi Genesis 2009. In de finale van het toernooi trok Mang0 aan het langste eind na ontzettend spannende set.

Embedded content: https://youtu.be/XOVhRH2T7VY

Vanaf dat moment was de rivaliteit tussen de twee spelers geboren. Deze strijd liep door tot 2018, toen Armada besloot te stoppen met de game. In het laatste toernooi waar de twee elkaar tegen kwamen was Armada te sterk voor de Amerikaan, maar de rivaliteit tussen deze twee is een van de langst lopende ooit.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=7evkyyTwxUk

Justin Wong en Daigo Umehara

Een andere fighting game rivaliteit die bijna wereldberoemd is, is die tussen de Amerikaanse Justin Wong en de Japanse Daigo Umehara. De twee namen het rondom het jaar 2000 vaak tegen elkaar op in Street Fighter, en met name in Street Fighter III 3rd Strike. Deze rivaliteit ging om meer dan alleen de spelers zelf, maar ook om de regio’s waar de twee heren vandaan kwamen. Zeker in de jonge jaren van EVO, het grootste fighting game-toernooi ter wereld, was het vaak de Amerikanen tegen de Japanners.

Deze felle strijd bereikte zijn hoogtepunt in 2004, tijdens de jaarlijkse editie van EVO. Wong en Umehara namen het tegen elkaar op in een legendarische set, waaruit uiteindelijk de iconische “EVO moment 37” is ontstaan. Umehara voert een ontzettend moeilijke serie aan inputs in, waardoor hij ternauwernood de Super van Wong overleeft en zelf de game pakt. Deze clip behoort tot de meest legendarische clips in esports ooit, en laat goed zien hoe ver spelers kunnen gaan om elkaar te verslaan.

Embedded content: https://youtu.be/kuSMEVhPvTY

SK Telecom en KT Rolster

De rivaliteit tussen SK Telecom en KT Rolster is de grootste en bekendste rivaliteit in de geschiedenis van Koreaanse esports, niet alleen omdat de twee erg aan elkaar gewaagd zijn maar ook vanwege het feit dat de rivaliteit in meerdere games heeft plaatsgevonden. Oorspronkelijk hadden beide organisaties spelers in StarCraft zitten, maar later werd ook League of Legends onveilig gemaakt door de twee teams.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=yUYObBLQ3zk

Ook buiten esports zitten de twee organisaties elkaar op de hielen voor de strijd van de grootste telecomprovider van Korea. In esports wist SKT vaker grotere successen te bereiken, maar KT was nooit ver te vinden. Hoewel deze rivaliteit vandaag de dag niet heel prominent is, is het feit dat de twee organisaties op zoveel verschillende vlakken zichzelf over de ander wilde bewijzen genoeg om op deze lijst te belanden.

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen