Artikel

Dit zijn de langste esports-wedstrijden ooit

Dit zijn de langste esports-wedstrijden ooit

Esport kijken is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms duren wedstrijden uren. In dit artikel hebben we de langste esportwedstrijden per game op een rijtje gezet. Kleine kanttekening is dat we enkel naar wedstrijden op het hoogste niveau hebben gekeken. Wedstrijden op semiprofessioneel niveau hebben we niet meegenomen.

League of Legends

We trappen af met misschien wel de populairste esport die er is, namelijk League of Legends. De langste professionele wedstrijd in de MOBA van Riot Games vond plaats in Korea en werd beslist door de beste speler ter wereld; Faker. Zijn team, SK Telecom T1, speelde een wedstrijd tegen Jin Air GreenWings en die wedstrijd duurde liefst 94 minuten. Wanneer een potje zo lang duurt, is het moeilijk je concentratie vast te houden. Dat geldt zelfs voor de beste spelers ter wereld.

Faker loopt in de rivier en besluit om te backen naar base. Wat hij niet doorheeft, is dat UmTi met Kha’Zix achter hem aan komt. Hij executeert Fakers Kassadin die vervolgens een deadtimer van tachtig seconden krijgt. Van dat grijze scherm komt hij echter niet meer af, want een minuut na de kill beslist Jin Air de wedstrijd.

Dota 2

League of Legends is natuurlijk niet de enige grote MOBA in de wereld. Ondanks dat Dota 2 misschien niet meer zo populair is als League, weet het wel leuke wedstrijden te creëren. Zo ook in 2015 toen Cloud9 en SFZ tegen elkaar speelden tijdens het Starladder-toernooi.

SFZ komt vroeg op een voorsprong tegen Cloud9, maar krijgt het maar niet voor elkaar om deze uit te bouwen. Ondertussen is Cloud9 haar uiterste best aan het doen om relevant te blijven. Dat lukt ze. Het zorgt voor een heen en weer gevecht van liefst tweehonderd(!!!) minuten. Uiteindelijk trekt SFZ aan het langste eind. Met 175 kills is dit tevens de game met het hoogste aantal kills ooit.

Rocket League

Rocket League is een enorm intensieve game. In tegenstelling tot bijvoorbeeld League of Legends of Dota is er geen downtime. Geen moment dat je kan recallen of dat je ergens naar toe loopt. Je bent altijd bezig, altijd aan het roteren, altijd op de bal aan het letten. Een serie games is daarom ook behoorlijk uitputtend, maar afgelopen november maakten Team Envy en G2 Esports het wel heel erg bont.

Beide teams begonnen om 21:00 aan de finale van de Amerikaanse regional, drie uur later zou pas de beslissing vallen. Drie series eindigen alle drie in 4-3. Van die 21 games eindigden liefst zeven in een overtime. Het was een uitputtingsslag die uiteindelijk gewonnen werd door G2 Esports.

Overigens staat het wereldrecord overtime op naam van twee andere teams. In de finale van het Europese The Play-toernooi in 2018 speelden Dignitas en Vitality tegen elkaar. Beide teams waren enorm aan elkaar gewaagd en dat bleek vooral in de derde game waar liefst achttien minuten en negen seconden nodig was om een beslissing te forceren.

CS:GO

CS:GO is een game waarbij je een overtime pas wint wanneer je een voorsprong van meerdere punten hebt op je tegenstander. Het is dus mogelijk dat een wedstrijd enorm lang duurt, wanneer teams om en om potjes winnen. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens NiP tegen FaZe in de Europese ECS in 2016.

De eerste map die werd gespeeld was Cache en werd gewonnen door FaZe met 16-14. De tweede map was Mirage en toen ging het helemaal los. Deze map duurde bijna twee uur tot NiP met 31-28 won en de stand in games gelijk trok. De laatste map pakte FaZe het initiatief en won uiteindelijk met 16-11.

In totaal duurde de wedstrijd bijna vier uur en werden er liefst 116 rondes gespeeld. Er zijn langere wedstrijden geweest, maar nooit waren teams van dit hoge kaliber zo lang bezig aan een wedstrijd als FaZe en NiP in 2016. Het record voor één map staat overigens op naam van Xenex en exceL. Die eerste had in 2015 liefst 88 rondes nodig om exceL te verslaan.

StarCraft 2

Tot slot gaan we naar StarCraft 2. De RTS van Blizzard is een esportklassieker. De game wordt al vijftien jaar op competitief niveau gespeeld. In die periode zijn natuurlijk flink wat wedstrijden afgewerkt, waarvan sommige erg lang duurden. Echter werd het nooit zo lang als het duel tussen Firecake en Mana in 2013. Beide spelers hadden ruim drie uur nodig om de game te beslissen.

De positie van beide spelers was erg sterk en degene die de aanval opende zou direct een nadeel hebben. Daarom speelden beide spelers enorm veilig. Uiteindelijk was MaNa degene die hapte en dat kostte hem zijn leger en daarna de match. Deze wedstrijd is ondertussen tien jaar geleden, maar het record is nog altijd niet verbroken.

Ondanks dat Starcraft 2 een tijd heeft gehad waarin het een langzame dood leek te sterven, is het altijd populair gebleven. Tegenwoordig heeft StarCraft 2 weer een comeback gemaakt met verschillende toernooien met grote prijzenpotten.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend