Artikel

Alles over F1 2021

Alles over F1 2021

Onlangs bracht Codemasters hun trailer voor de nieuwe Formule 1-game uit, die in juli dit jaar uitkomt voor de Xbox, Playstation en PC. F1 2021 is de twaalfde game in de serie van Codemasters, die eerder dit jaar overgenomen werd door EA.

F1 2020 was de grootste game in de serie, mede door de introductie van de ‘My Team’-gamemode, waarin de speler zijn eigen team kon bouwen – inclusief Livery, sponsors, teamgenoten etcetera.

De populaire mode My Team keert dan ook terug in 2021, samen met split screen en de optie voor kortere seizoenen in zowel F1 als F2. Vorig jaar was de kalender van Formule 1 in het echt net wat anders dan de planning door corona. Toch gebruikte de game de oorspronkelijke kalender, wat in 2021 ook het geval zal zijn. Hoewel de Canadese grand prix vervangen werd door een tweede race in Oostenrijk, zal de Canadese baan toch in de game verschijnen.

De F1-kalender van 2021 introduceerde drie nieuwe banen, namelijk Portimão in Portugal; Imola in Italië en Jeddah in Saudi-Arabië. Deze drie circuits zijn na release ook gratis beschikbaar in de game. De race van Vietnam is van de kalender verdwenen en zal dus afwezig zijn.

Braking Point

Ook introduceert F1 2021 een nieuwe gamemode genaamd Braking Point, wat een soort storylijn toevoegd aan het spel met oude bekenden van voorgaande games.

In Braking point speel je als rookie Aiden Jackson, wiens doel het is om groot te worden in Formule 1. Gedurende de story mode kom je rivalen tegen, voornamelijk je teamgenoot en sportveteraan Casper Akkerman, maar ook keert Devon Butler – de antagonist uit de F1 game van 2019 – terug om je het leven moeilijk te maken.

Als Aiden Jackson speel je de F2-proloog, en een verkort seizoen wat plaats vindt in 2020. Tijdens het seizoen krijg je de keuze uit vijf teams om je bij aan te sluiten en vervolgens krijg je zes verschillende races voor de boeg, ieder met hun eigen plot en objectives.

Aan het einde van het seizoen neem je de rol van Casper Akkerman over, waarin je opnieuw een (verkort) seizoen speelt, ditmaal in het jaar 2021. Opnieuw krijg je verschillende objectives om verder te kunnen gaan in het verhaal, met als grote finale de slotrace van het seizoen – Abu Dhabi.

Versies

De game is beschikbaar voor pre-order in twee versies; Deluxe en Standard. De standaard pre-order is €60 en geeft je de game inclusief Braking Point en 5000 pitcoins, de in-game currency. De Deluxe pre-order is €75 en geeft je onder andere 18000 pitcoins, toegang tot Braking Point, extra My Team Icons om als teamgenoot te kiezen bij de ‘My Team’-mode en drie dagen early access.

F1 2021 brengt niet alleen een nieuwe story mode en een verbeterde versie van de My Team mode van vorig jaar, maar ook algemene verbeteringen en extra challenges om de speler het iets moeilijker te maken.

Extra Realisme

Aan het begin van je carrière krijgt de speler de keuze om het spel realistischer te maken. In voorgaande edities was het vrijwel onmogelijk voor de speler om zelf willekeurige mechanische problemen te krijgen die tot een uitvalbeurt zorgde, tenzij de speler hun auto-onderdelen tot de absolute grens bracht gedurende het seizoen.

Nu krijgt de speler de keuze om deze kans omhoog te krikken, tot een gelijk niveau van de AI. Natuurlijk is het te voorkomen door, bijvoorbeeld, nieuwe motoren en versnellingsbakken aan te schaffen – echter kan dit uiteindelijk tot een gridstraf leiden.

Verder beloofde Codemasters ook een upgrade voor het algemene schade-systeem van de game. In 2020 en de jaren daarvoor zat het grootste gedeelte van de schade aan de auto in de banden en voorvleugel. Uiteraard hadden dingen als rem-, banden- en motortemperatuur invloed op hoe de auto zich gedroeg, maar nu kunnen ook de vloer, zijkanten en achtervleugel van je auto schade oplopen.

De speler krijgt zelf de keuze om hun schade-niveau aan te passen, van geen schade tot enkel cosmetisch, tot simulatie-schade – de zwaarste instelling. Met simulatie-schade aan moet de speler het meest opletten, want als je iets te ver over de kerbs gaat of je tegenstander een klein tikje geeft loop je al schade op, wat op de lange termijn niet bevorderend is voor je snelheid.

Wat is de releasedatum van F1 2021?

De officiële releasedatum van de game is 16 juli dit jaar, met een globale release voor alle platforms op dezelfde dag. Mocht je de game nou met de deluxe versie hebben gepre-ordered, dan kun je de game nu al te spelen: Met de deluxe-editie opende de game al op 13 juli jongstleden.

Cas van Asseldonk
Cas van AsseldonkRedacteurStudent journalistiek met een voorliefde voor Battle Royales
Cas van AsseldonkCas van AsseldonkCas van AsseldonkCas van Asseldonk