Artikel

F1 2020 vs iRacing: welk spel is beter?

3 mei 2021, 12:08

F1 2020 en iRacing zijn allebei megapopulair onder raceliefhebbers. De games konden echter niet meer van elkaar verschillen als het aankomt op de inhoud. Welk spel is echter beter? iRacing of F1 2020?

F1 en iRacing

iRacing is een realistische simracing game uit 2008. Het spel wordt al bijna dertien jaar constant geupdate en zodanig heeft dit spel een gigantische hoeveelheid aan auto´s, circuits en simracing competities.

De F1-series van gameontwikkelaar CodeMasters is de officiële videogame van de Formule 1. Codemasters brengt onder hun eigen naam al sinds 2009 jaarlijks de F1-game uit. F1 2020 is de eerste game van de ontwikkelaar met een Formule 2-competitie.

Is F1 2020 een arcade racingspel?

Al jarenlang wordt de F1-series weggezet als een arcade racingspel door een groep gamers. De term arcade verwijst naar games zoals Gran Turismo en Forza Motorsport, een goede balans tussen simpel en complex. De F1-serie games zijn niet zo ingewikkeld en uitgebreid als de ultra-realistische simracing games zoals iRacing en rFactor 2.

features splitscreen.9cf2ebc5

Echte simrace puristen laten daarom een spel als F1 2020 links liggen vanwege kleine, maar logische, verschillen met het echte circuit. Iemand die niet bekend is met racinggames in het algemeen zal nog steeds erg veel moeite hebben met F1 2020, maar experts kijken naar de kleinste dingen die niet kloppen. Denk hierbij aan zaken als de temperatuur en slijtage van de banden en begrippen als dirty air die ontbreken in de huidige versie van het officiële F1-spel.

Hoe denken Formule 1-coureurs over de F1-spellen?

De Formule 1-coureur Lando Norris vergeleek vorig jaar iRacing met F1 2019. Volgens de McLaren-coureur voelen de auto´s in de F1-serie niet aan als echte raceauto´s, terwijl de racewagens in iRacing verrassend dichtbij komen. “iRacing voelt meer aan als een simulatie waarin je goede feedback krijgt via het stuurwiel waardoor het realistischer aanvoelt. Hoe je het spel opzet en die feedback zorgt ervoor dat het echt voelt", aldus Norris.

Norris was vorig jaar maar één van zes Formule 1-coureurs die meedeed aan de officiële Virtual Grandprix series van F1, maar door een aantal technische problemen was hij gestopt. “Zou ik de F1-spellen aanraden voor serieuze racers? Nee, dan zou ik voor iRacing gaan.”

Max Verstappen speelt ook geen F1 2020 meer omdat het spel niet in de buurt komt van concurrenten zoals rFactor 2 en iRacing. In een telefoongesprek met Norris gaf hij de coureur ook de tip om 'het videospel meteen in de prullenbak te gooien!'

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=sxLQxaPsg90

Duidelijk verschil in simracing games is juist goed

Codemasters lijkt overigens wel te luisteren naar de feedback van de coureurs. Met elke nieuwe versie komt het spel dichterbij een zo realistisch mogelijke racegame. Zo klaagde Charles Leclerc dat de laatste sector van de Circuit de Barcelona Catalunya in de Spaanse Grand Prix niet honderd procent klopte. Codemasters heeft deze feedback meegenomen in het designproces en in F1 2020 is deze fout verholpen.

Embedded content: https://gfycat.com/farflungtalkativearcticfox-sairacing-indycar-sim

Toch blijft iRacing één van de meest realistische simracing games ter wereld en de ergste fout die Codemasters kan maken is om van de F1-series een soort iRacing 2.0 te maken. Fans en coureurs wereldwijd zweren bij iRacing en die mensen haal je toch niet over om jouw spel te spelen.

iRacing is voor de die-hard simracers die elke losse zandkorrel en los stukje rubber op de baan willen voelen, maar de F1-series is gemaakt voor Formule 1-fans die willen voelen wat hun favoriete coureurs meemaken op een manier dat het nog leuk blijft.