Artikel

FIFA 21 Cross-play en cross-gen

23 september 2020, 09:30

Cross-play is een veelbesproken onderwerp onder FIFA-spelers. Er is al jaren vraag naar, maar EA Sports lijkt het maar niet toe te willen voegen. Ook FIFA 21 krijgt wederom geen ondersteuning voor cross-play.

Cross-play is de mogelijkheid voor spelers van verschillende platformen om tegen of met elkaar te spelen. Zo kan een speler met een PlayStation 4 bijvoorbeeld samen met iemand die een Xbox One heeft spelen. Dit geldt dan vaak voor alle platformen waar de game op te spelen is, dus in het geval van FIFA ook voor de PC en de Nintendo Switch.

Het is echter in FIFA 21 alwéér niet mogelijk om met iemand van een ander platform te spelen. Je kunt als PlayStation-speler dus alleen maar met of tegen andere PlayStation-spelers spelen. Los van het feit dat dit behoorlijk ouderwets is, is het ook nog eens vervelend. Er zijn altijd wel vrienden die op verschillende platformen spelen en EA maakt het hierdoor onmogelijk voor sommige gamers om samen te spelen. Een slechte zaak, als je het ons vraagt.

Cross-gen FIFA 21

Nu FIFA 21 voor zowel de huidige generatie (PlayStation 4 en Xbox One) als de volgende generatie (PlayStation 5 en Xbox Series X en S) uitkomt is er ook nog een discussie mogelijk over cross-gen. Dit gaat niet om communicatie tussen twee verschillende platformen, maar twee generaties van hetzelfde platform. Dus bijvoorbeeld de Xbox One en de Xbox Series X. Gaat EA Sports dat dan wél toestaan?

Ook op die vraag is het antwoord nee. Als je nog op je oude vertrouwde PlayStation 4 of Xbox One speelt kun je niet met je vrienden spelen die de nieuwe generatie console hebben gekocht. Waarom EA dit niet mogelijk maakt is volstrekt onduidelijk. Feit is wel dat veel FIFA-fans ongetwijfeld teleurgesteld zijn over het feit dat deze optie niet toegevoegd is aan FIFA 21.

FIFA gratis naar next-gen

EA Sports hanteert voor FIFA 21 wel een functie die Dual Entitlement heet. Dat betekent dat je FIFA 21 met een gerust hart op je PlayStation 4 of Xbox One kunt kopen als je van plan bent een PlayStation 5 of Xbox Series X/S te kopen. Je krijgt namelijk gratis de optie om de game over te zetten naar je nieuwe console. Je speelt dan dus de next-gen versie van FIFA 21 op je nieuwe console.

Je voortgang in FIFA 21 wordt alleen voor bepaalde speeltypes meegenomen. Je FIFA Ultimate Team (inclusief al je spelers, items en dergelijke) worden overgezet. Ook al je progressie in VOLTA neem je mee. De voortgang in Online Seasons, Career Mode, Profclubs en Co-Op Seasons wordt echter allemaal niet meegenomen. Deze zijn gekoppeld aan de console en kunnen dus niet meegenomen worden. 

Meer over FIFA 21

Helaas kwam er dit jaar geen FIFA 21 demo uit. Gelukkig kunnen we wel weer een Web App en Companion App verwachten. Ook zijn de ratings bekend en weten we wie de beste aanvallers en verdedigers in FIFA 21 zijn.