Artikel

Dit zijn de beste FIFA 22 Controller Settings

Dit zijn de beste FIFA 22 Controller Settings

Binnen FIFA 22 heb je net als bij elke andere game de optie om de controller settings naar wens aan te passen. Van het veranderen van je schietbutton, tot de hoeveelheid hulp die jij ontvangt van de game zelf. In dit artikel behandelen wij de beste FIFA 22 controller settings. Instellingen geoptimaliseerd voor online gameplay die jou meer wins gaan bezorgen.

De FIFA 22 controller settings die wij in dit artikel behandelen zijn niet voor iedere speler de beste instellingen. Het is uiteindelijk een persoonlijke smaak. Als wij adviseren om bijvoorbeeld aangeven dat je timed finishing aan moet zetten, hoef jij dit niet direct te doen. Als jij je niet comfortabel voelt met timed finishing en dit niet wil leren, wat wij wel aanraden voor de beste resultaten, dan kan je het beter uitzetten. Uiteindelijk zijn de beste settings de settings waar jij je het meeste comfortabel bij voelt. Wij denken dat de settings in dit artikel voor bijna iedereen hieraan voldoet.

Team Gullit-speler en coach Renzo legt in deze video onderstaande instellingen uit. Ook gaat hij dieper in op de camera-instellingen.

Nieuwe FIFA 22 controller settings

Electronic Arts FIFA heeft in FIFA 22 drie nieuwe features toegevoegd binnen de controller settings. De eerste en tevens belangrijkste is de Competitive Hoodschakelaar. Instellingen die geoptimaliseerd zijn voor de competitieve game modes en speltypes van FIFA 22. Je kan dit uitzetten, alleen zal deze functie altijd aanstaan in FIFA 22 Ultimate Team Division Rivals en FUT Champions. Maar ook in andere online game modes als Online Season, Co Op Seasons en Pro CLubs.

Deze competitive settings bevatten de volgende onderdelen:

 • Contextueel wendbaar dribbelen: Uit
 • Automatisch uitverdedigen: Uit
 • Automatisch gedurfde pass: Uit
 • Automatische schoten: Uit
 • Kopballen CPU-Hulp: Uit
 • Afdekken: Handmatig
 • Hulp bij steekpass: Semi
 • Verdedigend: Tactische verdediging

De tweede nieuwe feature is de Icon Wisselen. Door je rechter joystick in te drukken, bijvoorbeeld op de PlayStation de R3 button, kan je deze optie activeren. Hiermee krijg je nog meer mogelijkheden om te switchen. In benauwde momenten waarin je snel een beslissing moet maken kan dit erg verwarrend zijn. Wij raden dan ook aan om hier geen gebruik van te maken en dit zelfs voor de zekerheid uit te zetten. In het geval dat je er perongeluk op klikt.

FIFA 22 Icon Switching

Hulp bij bal wegwerken is de derde nieuwe optie binnen controller settings. Dit raden we aan om zo te laten, dus op 'gericht'. De beschrijving die EA hierbij geeft is dat er bij de richting van het wegwerken van de bal rekening wordt gehouden met de invoer van de richting van de gebruiker. Er wordt wel volledige CPU-hulp gegeven bij de kracht en dan wordt het vroegst mogelijke contactmoment gekozen.

FIFA 22 controller settings

Dan zijn we nu aangekomen bij de beste controller settings voor FIFA 22. Dit kan nog veranderen indien de gameplay later in FIFA 22 opeens erg gaat veranderen. Die kans is erg klein dat hierdoor bepaalde controller settings niet meer goed werken.

Om een duidelijk overzicht te bewaren hebben wij de settings in twee categorieën opgedeeld. De settings die jij wat ons betreft moet aanpassen en welke jij bij de standaard kan laten.

Aanpassen

 • FIFA Trainer: Verbergen
  Alleen aanzetten als je nog niet zo bekend ben met FIFA. Je kan dit ook naar eigen smaak aanzetten. Bijvoorbeeld alleen of je de goede kant op richt voor een pass.
 • Getimed afmaken: Aan
  De afgelopen twee jaar was getimed afmaken geen goede optie om te gebruiken. In FIFA 22 is timed finishing weer de moeite waard om dit goed te beheersen. Als je er goed in bent, dan kan dit voor jou net dat ene doelpunt opleveren voor de overwinning. Vooral erg goed bij finesse shots. Zowel in het strafschopgebied als randje zestien.
 • Automatisch schieten Hulp bij bewegen: Geen
  Bij deze optie draait het erom hoever de speler waar je naar automatisch switcht nog de desbetreffende actie maakt. Je hebt de keuze tussen hoog, laag en geen. Bij hoog wordt het lastig om bijvoorbeeld een looprichting van een speler te wijzigen als je switched. Daarom gebruiken veel esporters laag of geen. Ons advies is 'geen' wat je het meeste invloed geeft op de structuur van je team.
 • Icon Switching: Uit
  Zoals net behandeld lijkt dit vooral voor verwarring te zorgen in plaats van een voordeel. Je krijgt hiermee meer opties om met een enkele knop van speler te switchen door de rechter joystick in te drukken.
 • Analoge sprint: Uit
  Als je analoge sprint aan laat dan kan je met je sprint button bepalen hoe hard je wilt sprinten. Hoe verder je de button inklikt, hoe meer de speler sprint. Beste om dit uit te zetten en ten alle tijden dezelfde sprintsnelheid aan te houden.

Standaardinstellingen behouden

 • Wisselpictogram volgende speler: Aan
  Hiermee maak je het mogelijk om te zien naar welke speler je switched als je het L1/LB switchen gebruikt.
 • Hulp pass blokkeren: Aan
  De CPU helpt automatisch bij het onderscheppen van een pass als de bal dichtbij is.
 • Automatisch Schakelen: Bij luchtballen en vrije ballen
  Er wordt automatisch van speler geswitched bij lobs, voorzetten en vrije ballen. Handmatig krijg je helemaal geen hulp, raden we af. Dan wordt het bijvoorbeeld erg lastig om een voorzet te verdedigen.
 • Hulp bij bal wegwerken: Gericht
  De richting van het wegwerken van de bal houdt rekening met de invoer van de richting van de gebruiker, maar geeft wel volledige CPU-hulp bij de kracht en kiest het vroegst mogelijke contactmoment.
 • Spelvergrendeling: Aan
  Nieuw sinds FIFA 21. Je kan hiermee een speler vergrendelen en de computer aan de bal laten. Hiermee kan jij een betere loopactie maken met een andere speler.
 • Rechter joystick wisselen: Relatief tot speler
  Dit is de standaard instelling, waarbij de speler die je bestuurt het middelpunt is bij het switchen met je rechter joystick.
 • Hulp bij pass over de grond: CPU-hulp
  Bij een pass wordt je geholpen met de directie en kracht van de pass.
 • Hulp bij schieten: CPU-hulp
  Bij het schieten wordt je geholpen met de directie en kracht van het schot.
 • Hulp bij voorzetten: CPU-hulp
  Richting en kracht van de voorzet krijgen hulp om je te helpen om de bal voor te zetten in het pad van de ontvanger, tenzij je van het 16-metergebied richt.
 • CPU-hulp bij lobpass: CPU-hulp
  Bij het geven van een lobpass wordt je geholpen met de directie en kracht van de lobpass.
 • CPU-hulp bij reddingen: CPU-hulp
  Deze instelling maakt niet uit, dit heeft alleen invloed op offline wedstrijden.
 • Vergrendeling pass-ontvanger: Laat
  Deze instelling houdt in dat je nog tot op het laatste moment van pass of schietrichting kan switchen. Erg handig als je opeens een andere loopactie bijvoorbeeld ziet. Vooral als je een wedstrijd met hoge ping speelt door mindere verbinding is laat beste optie. Dit gebeurt vaak, ook al heb jij een goede verbinding, want je bent ook afhankelijk van de verbinding van je tegenstander.
Martijn Rijnbeek
Martijn RijnbeekRedacteurDé FIFA fanaat van Nederland
Martijn Rijnbeek