Artikel

Alles wat je moet weten over de FIFAe Nations Cup

FIFA eNations Cup

In augustus staat de FIFAe Nations Cup op het programma. Tijdens dat toernooi strijdt het nationale Nederlandse team tegen de beste landen ter wereld in FIFA 21 voor de felbegeerde wereldbeker. Kunnen Ali Riza Aygün, Levi de Weerd en Levi Frederique E_Oranje naar de wereldtitel leiden?

De beste 24 teams ter wereld strijden op 20 – 22 augustus in Kopenhagen tijdens het wereldkampioenschap FIFA 21. Daarvan komen de meeste deelnemers uit Europa; liefst twaalf Europese landen zijn van de partij. De overige regio’s zijn Azië (vijf landen), Zuid-Amerika (drie landen), Noord- en Midden-Amerika (twee landen) en tot slot Afrika en het Midden-Oosten (twee landen). Nederland heeft zich via de Europese kwalificatie ook weten te plaatsen.

Ondanks dat de FIFAe Nations Cup een toernooi voor landen is, mogen deelnemers gebruik maken van alle spelers. Hiervoor is gekozen, omdat de winnaar van het toernooi moet worden beslist op basis van skills en niet van de spelers waarmee hij/zij kan spelen. Een land als Qatar zou anders bij voorbaat al kansloos zijn. Daarnaast zullen wedstrijden twee-tegen-twee zijn, spelers werken dus direct samen met hun teamgenoten.

FIFA eNations Cup

Nederlandse selectie

De selectie van E_Oranje bestond tijdens de kwalificatie uit Ali Riza Aygün (PSV) en Levi de Weerd (Team Gullit). In de poulefase van die kwalificatie wist Nederland te imponeren door Italië en Portugal te verslaan. Ondanks een verlies tegen Finland werd de eerste plek in de poule gepakt. Achteraf bleek pas hoe zwaar de groep van Nederland was; alle vier de landen die de volgende ronde bereikten, wisten zich uiteindelijk ook te plaatsen voor het wereldkampioenschap.

In de kwartfinale moest E_Oranje direct aan de bak tegen favoriet Engeland dat verrassend tweede werd in de poule, achter Israël. De Engelsen waren een maatje te groot en wonnen uiteindelijk het gehele kwalificatietoernooi. Voor Nederland maakte het niet uit, want de eerste plek in de poule was genoeg voor kwalificatie voor het eindtoernooi.

Embedded content: https://twitter.com/FIFAe/status/1412013701004152838

Omdat in Kopenhagen in duo’s wordt gespeeld, bestaan selecties uit drie personen. Hierom maakte bondscoach Koen Weijland onlangs bekend dat de selectie voor E_Oranje wordt aangevuld met Europees kampioen Levi Frederique van Internationale. De keuze voor Levy Frederique is gemaakt vanwege het teamverband. Door het twee-tegen-twee systeem is samenwerken en communicatie essentieel om succesvol te zijn.

Ondanks dat Nederland in de kwartfinales werd uitgeschakeld, staat onze selectie nog steeds zesde op de wereldwijde ranking. Daarmee zijn ze het derde Europese land na Engeland (eerste) en Zweden (vijfde). De andere landen die boven Nederland staan zijn Brazilië, Maleisië en Uruguay. Ondanks dat we niet eerste staan, doen we het dus wel een stuk beter dan onze zuiderburen, België bezet namelijk de 31e plek van de wereldranglijst, maar heeft zich wel weten te kwalificeren voor het toernooi.

FIFAe Nation Cup Ranking

Loting

De FIFAe Nations Cup begint met een poulefase. Daarin gaat Nederland het op papier enorm zwaar krijgen. Het team zit in poule A bij Maleisië en Uruguay, twee landen met een hogere ranking dan Nederland. Daarbij moet wel een kanttekening worden gezet dat de tegenstand in Europa als zwaarder wordt gezien dan in andere regio’s. Hierdoor kan het zijn dat Uruguay en Maleisië op papier sterker lijken dan dat zij daadwerkelijk zijn.

De andere landen in poule A zijn Denemarken, Qatar en Italië. Die laatste is een bekend gezicht, want beide landen werden in de kwalificatie ook al gekoppeld, toen was Nederland met 4-1 te sterk voor de Italianen, met wel de kanttekening dat de kwalificatie een-tegen-een was. Denemarken en Qatar zijn grotere vraagtekens; de Denen speelden als gastland geen kwalificatie, terwijl Qatar tweede eindigde tijdens de kwalificaties van het Midden-Oosten.

FIFAe World Cup Loting

Op papier lijkt poule A het sterkst, maar ook de andere poules kennen mooie affiches. In groep D is het duel tussen Zweden en Engeland een absolute topper, terwijl Mexico, Japan en Frankrijk elkaar bijna niets ontlopen. Groep C lijkt op papier zwakker, maar de duels tussen Brazilië, Finland en Portugal zullen waarschijnlijk vol vuurwerk zitten. Tot slot lijkt poule B het zwakste; Israël (achtste), Amerika (negende) en Duitsland (dertiende) zijn aan elkaar gewaagd, terwijl Argentinië (22e), Indonesië (28e) en België (31e) de zwakkere broeders lijken te zijn.

Hoeveel teams er doorgaan is nog niet bekend, de editie van vorig jaar is vanwege corona niet doorgegaan. Ondanks de annulering was de toernooi-opzet wel bekend en gingen uit iedere poule twee teams door, echter kende iedere poule toen wel maar vijf teams. Mogelijk kiest de organisatie er dit jaar voor om met achtste finales te werken, in dat geval stromen uit iedere poule vier teams door. Op dit punt is dat echter speculeren.

Kopenhagen

De FIFAe Nations Cup vindt plaats in Kopenhagen. Dit gebeurt in het weekend van 20 tot en met 22 augustus om de wereldbeker. Daarnaast zal er onder de teams ook nog eens $400.000 verdeeld worden. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om live via Twitch te kijken, dan kan je op Esports Club iedere avond een uitgebreide samenvatting lezen van de prestaties van E_Oranje en de overige teams.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend