Artikel

FIFA 22 esports: dit staat er op de planning van EA!

EAEA

Ben je een fanatieke FIFA-speler en hou je ervan om niet alleen zelf te spelen, maar ook andere, goede spelers aan het werk te zien? Dan is FIFA 22 esports misschien wel iets voor jou!

Leren doe je het snelst van de besten, en zo geldt het ook met games. Daarom is het zeker geen slecht idee om zo nu en dan naar een FIFA-esporter te kijken, om zo wat nieuwe technieken te leren. Maar het hoeft niet alleen maar leerzaam te zijn, want het kijken van FIFA 22 esports is ook gewoon leuk en spannend!

Groter dan ooit

Ontwikkelaar EA besloot groot te denken wat betreft de toekomst van esports en FIFA toen ze voor FIFA 22 om de tafel gingen zitten. Zo is het esports-programma dit jaar uitgebreid naar 70 landen, waardoor het een van de meest ruim opgezette competitieve esports van de wereld is geworden. Dit nieuwe systeem staat zowel 1v1- als 2v2-toernooien toe, en geeft spelers de mogelijkheid om zowel zichzelf te vertegenwoordigen als om voor een organisatie uit te komen. Een organisatie kan een echte voetbalclub zijn, een esports-team of zelfs een land.

Drie competities

Dit jaar zitten er drie competities in het officiële programma van EA, namelijk de FIFAe Club Series 2022, de FIFAe Nations Series 2022 en de EA Sports FIFA 22 Global Series. Het uiteindelijke doel is de FIFAe World Cup 2022 die volgende zomer plaatsvindt.

EA SPORTS FIFA 22 Global Series (1v1)

De kwalificatie voor de EA Sports FIFA 22 Global begint met de 1v1-wedstrijden, die verdeeld zijn over tien regio’s verspreid over de wereld. Meer dan 30 officiële competitiepartners, waaronder de Premier League, Bundesliga, La Liga, Ligue 1, MLS, UEFA Champions League en natuurlijk de Eredivisie met de eDivisie, doen hier aan mee. Dit is de competitie waar spelers voor echte voetbalclubs uitkomen. Omdat ook Nederland van de partij is, is het dus mogelijk om voor een teams als Ajax en PSV terug te zien.

FIFAe Club Series (2v2)

In November gaat de FIFAe Club Series met de Online Qualifiers van start. De nieuwe FUT Team of the Year en Team of the Season Cups zijn beschikbaar voor de Road to the FIFAe Club World Cup 2022.

FIFAe Nations Series (2v2)

In de FIFAe Nations Series, een 2v2-competitie, gaan verschillende aangesloten nationale sportbonden de strijd met elkaar aan, waar ook Nederland aan mee doet. Ook hier begint het met Online Qualifiers, waarvan de beste landen doorgaan naar de play-offs voor de Nations Cup 2022.

Ook jij kan meedoen!

Denk jij zelf ook wel een aardig digitaal balletje te kunnen trappen? Goed nieuws; ook jij kan namelijk gewoon meedoen als je denkt goed genoeg te zijn. Je kan je alleen of met een partner opgeven en door te winnen, kan je steeds verder komen. Wie weet word je wel ooit opgemerkt door een professioneel team! Als je goed genoeg bent, kunnen ze je op een gegeven moment namelijk niet meer negeren.

Toch liever vanaf de bank?

Maar esports is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Er gaat een hele hoop tijd in zitten voordat je een esportswaardige speler bent, en niet iedereen heeft die tijd (of wil er tijd voor maken). Daarom blijft voor velen de beste manier om FIFA 22-esports te ervaren, simpelweg door ernaar te kijken. Dit kan via bijvoorbeeld via Twitch of YouTube, waar EA officiële kanalen heeft om de competities uit te zenden.

In 2021 werden de live-evenementen van FIFA 21-esports geannuleerd vanwege de coronapandemie, wat tot teleurstelling leidde onder de fans. Met een beetje geluk kan het feest in de zomer van 2022 wél doorgaan, en dankzij de welkome veranderingen die EA dit jaar heeft doorgevoerd, kan het zomaar eens de leukste editie van FIFA-esports tot nu toe worden!

De eDivisie, Nederlands grootste FIFA-competitie

De eDivisie is al enkele jaren dé FIFA-competitie in Nederland. Alle Eredivisie-clubs doen mee aan dit spektakel, waarin er twee FIFA-esporters van iedere club het tegen elkaar opnemen. Vorig seizoen ging PSV er met de bokaal vandoor, maar of dat dit seizoen gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Je kunt de eDivisie live volgen op YouTube en Twitch, elke dinsdag vanaf 13:00. Liever op de bank? Dan kun je vanaf 18:00 inschakelen op ESPN om de eDivisie te volgen.

Niels Arts
Niels ArtsRedacteurFIFA-specialist in hart en nieren