Artikel

FIFA 22: alle nieuwe gameplay features op een rij

FIFA 22: alle nieuwe gameplay features op een rij

22 juli 2021, 14:28

De nieuwe next-gen consoles hebben Electronic Arts FIFA meer mogelijkheden gegeven om de gameplay binnen FIFA 22 flink te verbeteren. Onder andere de HyperMotion-technologie moet hier voor gaan zorgen. In dit artikel zetten wij alle nieuwe FIFA 22 gameplay features voor jou op een rijtje. Met onder andere vierduizend nieuwe animaties, motion capture en diepere spelerintelligentie.

In de FIFA 22 gameplay reveal trailer werd al bekend dat FIFA 22 gaat draaien op de HyperMotion-technologie. In deze trailer werd nog geen tekst en uitleg gegeven wat deze technologie exact gaat betekenen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=o1igaMv46SY

Op dinsdag 20 juli hebben Sam Rivera (Lead Gameplay Producer), Kantcho Doskov (Gameplay Director), Shaun Pejic (Gameplay Producer) en Gabriel Zaro (Global Community Manager) ons meer verteld over de nieuwe FIFA 22 gameplay features middels een livestream. Er werden veel gameplay zaken behandeld, waarvan wij de belangrijkste hieronder gaan bespreken.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=OGyaaltvL-o&t

In de livestream is aangegeven dat EA nog veel meer in petto heeft betreft nieuwe gameplay features binnen FIFA 22. De komende weken wordt er meer bekend gemaakt. Deze lijst wordt dus nog veel uitgebreider.

Full Team Authentic Motion

Voor de HyperMotion-technologie heeft EA professionele voetballers ingeschakeld om een potje elf tegen elf te spelen. De voetballers hadden ieder een Xsens-pak aan waardoor EA gebruik heeft gemaakt van motion capture. Hierdoor worden de mensenlijke bewegingen in FIFA 22 realistischer. Elke aanraking, tackle, sprint en duel is beter getrackt dan ooit tevoren. Dit heeft als resultaat dat er maar liefst vierduizend nieuwe animaties komen FIFA 22. Met veel meer voetbalintentensiteit en reactiesnelheid.

Embedded content: https://youtu.be/cK-w6QeVLCQ

ML-Flow algoritme

Een nieuw algoritme genaamd ML-Flow moet voor betere realtime animaties zorgen. Spelers passen zich hierdoor beter aan op passes die ze krijgen of geven en hoe ze naar de bal bewegen. Als een speler een bal controleert of schiet, moet dit ook veel vloeiender zijn. Vanzelfsprekend zie je dit sneller terug bij spelers als Lionel Messi.

Tactische A.I.

De next-gen consoles zorgen ervoor dat EA diepere spelerintelligentie kan toepassen binnen FIFA 22. Als gevolg hebben FIFA-spelers de mogelijkheid om in aanvallend en verdedigend opzicht opstellingen en bewegingen beter te begrijpen.

Zo zou je in de aanval de mogelijkheid hebben per seconde meer beslissingen te nemen. Oplopend tot zes keer meer. Aanvallers zijn meer bewust wat er om hun heen gebeurd, maken slimmere loopacties en reageren veel beter op vrije ballen.

De verdedigende A.I. was al sterk aanwezig in FIFA 21. Dit gaat in FIFA 22 niet anders zijn. De verdedigers gaan meer dan ooit als een tactische eenheid handelen. Oftewel zie je de verdedigende linie beter in formatie blijven en de vrije ruimte sneller afdekken.

Beheerste balcontrole

Balcontroles van de spelers moeten in FIFA 22 vloeiender en natuurlijker aanvoelen. Dit doordat spelers langere animaties maken met twee aanrakingen. Spelers gaan een bal die door de lucht komt met meer techniek aannemen. Ligt de bal stil, dan zijn spelers wendbaarder. Bij het afschermen van de bal kan jij meer gebruik maken van de kracht van de spelers. Dit moet voor nieuwe speldynamieken zorgen binnen FIFA 22.

Embedded content: https://youtu.be/5Kfu148kbvE

Meer actie in de lucht

In FIFA 22 bevat meer actie in de lucht dan eerdere FIFA's. De verbeterde technologie zorgt voor meer interactie tussen spelers. De toegevoegde spelersanimaties geven meer realisme en reactiesnelheid mee in de duels in de lucht. Je ziet verdedigers meer duwen, trekken en duels aan gaan.

Embedded content: https://youtu.be/7zyNTMaj6kI

Player Humanization

In FIFA 22 worden er nieuwe spelersanimaties toegevoegd voor omgevingsgedrag. Dit brengt de spelers op het veld nog meer tot leven. In vorige FIFA's reageerden spelers natuurlijk al op ingame gebeurtenissen. Dit is nu een stapje verder gebracht. Zo zie je nu tegenstanders met elkaar praten en aanwijzigingen geven. Een verbeterde motoriek zorgt ervoor dat het beter aansluit op situaties op het veld.

Embedded content: https://youtu.be/zDZk8fm2jUM

Verbeterde keepers

De keepers binnen FIFA zijn elk jaar een geval apart. Zo zijn er ieder jaar veel klachten over rare animaties, geen consistente reddingen en nog veel meer. In FIFA 22 zijn de keepers opnieuw onder de loep genomen. Mede door de nieuwe HyperMotion-technologie moeten keepers meer betrouwbare reddingen maken. Keepers gaan ook slimmere keuzes maken in belangrijke momenten binnen de game.

Embedded content: https://youtu.be/dOAHktr00O0

Explosieve sprints

De snelheid van spelers lijkt in elke FIFA steeds belangrijker te worden. In FIFA 22 introduceert EA explosievere sprints. Dit betekent dat wanneer jij op het juiste moment de sprint button inklikt, krijg je grotere push en acceleratie met de bal. Dit geldt zowel in aanvallend als verdedigend opzicht.

HyperMotion-technologie mogelijk alleen op next-gen

EA is tot op heden nog niet geheel duidelijk of de HyperMotion-technologie beschikbaar is op elk platform. In de berichtgeving wordt aangegeven dat de nieuwe technologie beschikbaar is op Stadia, PlayStation 5, Xbox Series X en S. Dit lijkt erop te wijzen dat de vele nieuwe features niet op de PlayStation 4, Xbox One en PC beschikbaar gaan zijn. Dit is echter nog niet bevestigd door EA.

Martijn Rijnbeek
Martijn RijnbeekRedacteurDé FIFA fanaat van Nederland
Martijn Rijnbeek