Artikel

Zo bouw je een goed team in FIFA 22

Zo bouw je een goed team in FIFA 22

Een goed team in FIFA 22 zorgt voor betere resultaten met een grotere kans op het vrijspelen van vette rewards. Hoe bouw je een goed team in FIFA 22? Wat is een goed team in FIFA 22? Waar moet je op letten? Wij zetten een aantal tips op een rijtje zodat jij een goed team kan bouwen in FIFA 22.

Wil jij beter worden in FIFA? Check dan het YouTube-kanaal van Team Gullit, 's werelds eerste onafhankelijke FIFA academy!

Opstelling

Bij het bouwen van een goed team in FIFA 22 beginnen we met de keuze van een opstelling. Dit is wat ons betreft een belangrijke eerste stap in de samenstelling van jouw elftal. Per formatie is het namelijk erg verschillend hoeveel en wat voor type spelers je nodig hebt. Kies je voor een 4-3-1-2 opstelling, dan heb je drie centrale middenvelders nodig. Bij een 4-4-2 heb je twee centrale middenvelders en vier aanvallende spelers nodig.

Een driemansmiddenveld biedt veel variatiemogelijkheden. Bij een middenveld van twee spelers wordt vaak gekozen voor een verdedigende stofzuiger en een box-to-box middenvelder. De keuze van de opstelling is dus een erg belangrijke keuze om de eerste bouwstenen te leggen van een goed team in FIFA 22. Het bepaalt niet alle de type spelers die je nodig hebt, maar ook hoe jij de wedstrijd ingaat.

Het is een bonus als het team in meerdere opstellingen kan functioneren. Start je bijvoorbeeld altijd met een 4-4-2 maar loopt het niet, dan wil je natuurlijk tactische aanpassingen maken. Dit kan met wissels, maar ook met de opstelling. Het is dan erg prettig als jij type spelers heb die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Neem als voorbeeld een Kylian Mbappé. Een echte spits, maar ook een speler die op de flank erg gevaarlijk gaat zijn door zijn snelheid, fysiek en beweeglijkheid.

FIFA 21 4-4-2

Keepers

De positie van de keeper is in de meeste gevallen de laatste upgrade in het samenstellen van een team. De keeper bestuur jij niet zoals je wel doet met je andere spelers op het veld. Hierdoor merk je de upgrade van een degelijke naar een normaliter sterke keeper niet zo snel als bij andere posities. Niet voor niets zien we elk jaar weer een keeper die goedkoop is op de markt en erg overpowered is. Zoals in FIFA 21 met Nick Pope, die je voor nog niet eens 3.000 coins op de markt kon halen.

Bij keepers zijn lengte en de kenmerken de belangrijkste pijlers om op te letten. Net als in het echte voetbal zijn lange keepers natuurlijk meer in het voordeel bij onder andere voorzetten, hoge ballen en corners. Krijg je veel schoten over de grond tegen, dan kan jij een keeper selecteren met het kenmerk 'redding met voet'. Wil je snel omschakelen en counteren, dan kan het kenmerk 'lange worp' weer erg helpvol zijn.

Verdedigers

Voor verdedigers is de belangrijkste taak om de tegenstander het zo lastig mogelijk te maken bij het scoren van doelpunten. Naast sterke defensieve statistieken is het aan te raden om in de keuze van verdedigers ook de 'pace' statistiek mee te nemen. Hoe sneller, hoe gemakkelijker rappe aanvallers bij zijn te houden. Echter zie je vaak dat snelle verdedigers als Alphonso Davies door hun snelheid weer minder goed scoren op de verdedigende statistieken.

Voor de centrum verdedigers is het wenselijk om minimaal 75 Pace te hebben. In het geval van de backs is dit minimaal 85 Pace. Idealiter wil je backs met 90+ Pace hebben. Dit maakt het makkelijker om de backs ook in aanvallend opzicht goed te gebruiken. Door de snelheid hebben backs minder moeite om snel om te schakelen.

Bij centrum verdedigers wil je het gevoel hebben dat ze er echt staan. Het fysiek van een verdediger kan ervoor zorgen dat de ballen makkelijker onderschept worden. Bij een back is dit minder noodzakelijk, waar de behendigheid in de opbouw weer een voordeel is. De sliding statistiek is het minst belangrijkst. Een sliding gebruik je zelden, alleen als je echt niet anders kan. Voer je een sliding uit, dan wil je dat je de bal 99% zeker hebt. Zo niet, dan is de aanvaller weg.

FIFA 22 HyperMotion Trent Alexander-Arnold

Middenvelders

Het middenveld is de verbindende factor in het elftal. De middenvelders hebben als belangrijkste taak om balans te brengen binnen het team. De keuze van de middenvelders is afhankelijk van je opstelling.

Beschik je over een middenveld met drie spelers, dan raden wij twee box-to-box middenvelders aan. Een box-to-box middenvelder moet van alles kunnen. Oftewel zijn de statistieken redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is Renato Sanches. Geen uitblinker in een specifieke statistiek, maar kan van alles wat. Een zwak been van minimaal 4-sterren kan erg handig zijn om snel en goed te passen. Om het driemansmiddenveld compleet te maken is een verdedigende stofzuiger noodzakelijk. De verdedigende middenvelder heeft één taak en dat is ballen afpakken. Een lengte van boven de 1.85 centimeter en op zijn minst 75 Pace en Defending zijn de belangrijkste statistieken om je verdedigende middenvelders op te selecteren.

Bij een formatie met twee middenvelders is ons advies om altijd één meer verdedigend ingestelde middenvelder te gebruiken, vaak gecombineerd met een box-to-box middenvelder. Dit geeft je zowel de defensieve zekerheid achterin, als een extra middenvelder om in aanvallend opzicht te gebruiken. Het is echter maar net waar jij zelf de voorkeur aan geeft. Vooral op het middenveld zijn er veel keuzes. Het is maar net wat jij het prettigst vind.

Aanvallers

Aanvallers moeten voor de doelpunten zorgen. Toch is het afmaken niet de eerste statistiek waar je naar moet kijken bij het selecteren van je aanvallers. Dit is namelijk Pace. Aanvallers met minimaal 90 Pace zijn belangrijk. Met snelle aanvallers kan je makkelijker loopacties maken en de ruimtes achter de verdediging benutten.

Minimaal 4-sterren skill moves en idealiter ook zwakke been zorgen ervoor dat een aanvaller onvoorspelbaar is. Het geeft je meer opties in het maken van een actie. Gebruik je een opstelling met een aanvallende middenvelder, dan wil je ook letten op de Passing statistieken. Dit is ook het geval voor de spelers op de flanken. Hier wil je over het algemeen minstens 75 Passing hebben.

FIFA 22 Mbappe

Martijn Rijnbeek
Martijn RijnbeekRedacteurDé FIFA fanaat van Nederland
Martijn Rijnbeek