Artikel

Strijd om de bal! FIFA vs PES

Strijd om de bal! FIFA vs PES

Al jaren wordt FIFA gezien als de koning van de voetbalspellen. En dit terwijl er toch nog een andere succesvolle voetbalgame op de markt is: Pro evolution soccer, ofwel PES.

Beide games worden jaarlijks uitgebracht, maar er zit wel een verschil in prijsklasse. FIFA is over het algemeen een duurder spel, maar is toch populairder. Is FIFA het betere spel of wordt PES ondergewaardeerd? Wij zochten het uit!

Grootste verschillen

Om dit uit te zoeken hebben we gekeken naar een paar verschillende punten bij beide games. Vervolgens hebben we deze met elkaar vergeleken en de verschillen behandeld.

We hebben naar de volgende punten gekeken bij beide games: gameplay, game modes en rechten & graphics.

Gameplay

Ondanks dat FIFA verreweg het populairst is, is het PES die er vandoor gaat met de ‘gameplay’ titel. Al jarenlang wordt Pro Evolution gezien als de koning binnen dit onderdeel. Het is realistisch en dat maakt het spel leuk. Het is een echte simulatie van voetbal. In vergelijking met FIFA, die een meer arcade achtige stijl hanteert, kan je niet constant trucjes doen om uit vervelende situaties te komen. Ook voelen dingen als passes, schieten en pacing veel realistischer. Er is echt tactiek bij geboden om te verdedigen en te scoren bij PES, een verandering in tactiek of opstelling kan beloond worden. Dit brengt met zich mee dat het allemaal wat langzamer gaat dan FIFA. FIFA brengt met snelle spelers en leuke trucjes de mogelijkheid om snel aan te vallen en veel scoor mogelijkheden te creëren.

Gamemodes

Bij de gamemodes zien we grote verschillen. Beide games hebben exclusieve game modes die het spel uniek maken en een bepaalde groep aantrekt. FIFA heeft natuurlijk FIFA Ultimate Team, de gamemode waarbij de speler een eigen team kan maken. Met de supersterren van het hedendaagse voetbal in zijn team neemt de speler het vervolgens online op tegen zelfgebouwde teams van andere spelers. Dit is het pronkstuk van FIFA en ook bij verreweg de meest gespeelde gamemode. Maar dit is natuurlijk niet de enige gamemode die het spel brengt. Career Mode, Kick-off of Tournaments zijn ook een optie om te spelen. Daarnaast komt FIFA zo nu en dan met een speciale spel modus zoals the journey of bij FIFA 21 de Volta football gamemode.

PES daarentegen brengt een hele fanbase met zich mee door de spelmodus: Master League. Dit kan vergeleken worden met de career modus die FIFA ook biedt. Alleen heeft de spelmodus in PES veel meer opties. Meer tactiek, cutscenes en RPG elementen. Daarnaast komen oud prof spelers terug als coach om het een meer realistische tint te geven. Ook heeft Pro Evolution een soort van ultimate team. Het grote verschil is echter dat alle spelers makkelijker te krijgen zijn, het is aangenamer om te spelen voor de ‘casual’ speler.

Rechten & graphics

In de rechten afdeling staat FIFA voor op PES maar het spel van Konami komt elk jaar een stapje dichterbij. FIFA-spelers zullen dit wel herkennen, steeds meer bekende teams krijgen een andere naam in het spel, zoals Juventus dat in FIFA onder de naam Piemonte Calcio bekend staat. Hoewel PES steeds dichterbij komt is er nog steeds een flink gat.

Iets waar FIFA de bal heeft laten vallen is bij de graphics. Jarenlang stond ook FIFA voor op dit punt maar daar is nu geen sprake meer van. Face scanning zit in elk sport spel om een zo'n goed mogelijke gelijkenis te krijgen met de echte speler. Maar zeker met de teams waarmee ze een partnership hebben lijken de spelers net echt.

Momenteel heeft FIFA een voorsprong in de rechten en een achterstand op grafisch gebied. Zowel EA als Konami zullen hun best blijven doen om zoveel mogelijk rechten te behouden en verkrijgen.

Wat kies jij?

In vogelvlucht hebben we beide games besproken en de verschillen naast elkaar gelegd. Welke game is nu echt beter? Dat verschilt aan wie je het vraagt.
FIFA brengt meer diversiteit en ‘fun’ met zich mee waardoor het wellicht de populairdere game is. Het tactische inzicht en het realisme zijn de sterke punten van PES die wellicht onderschat worden door het grote publiek en zijn zeker dingen die genoemd en ontdekt mogen worden door de spelers.
Ben je op zoek naar een game waar je veel tijd in kan stoppen en vooral online mogelijkheden heeft, dan is FIFA het beste spel voor jou. Wil je daarentegen rustig en casual gamen, of vind je offline career mode het belangrijkste onderdeel van het spel. Dan is Pro Evolution Soccer meer voor jou.

Dit jaar: FIFA 22 en Free-to-play eFootball PES 2022

Op één oktober kunnen spelers aan de slag met de nieuwste FIFA game, namelijk FIFA 22. Er is al heel wat FIFA 22 info bekend, waaronder HyperMotion; hierdoor moet het spel veel realistischer worden.

Konami gooit het met PES dit jaar over een andere boeg. Het spel wordt Free-to-play en cross-platform, twee zaken waar FIFA waarschijnlijk in de nabije toekomst niet aan gaat tippen. Betekent dit het einde van een FIFA dominante periode? De toekomst zal het leren!

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le HaenVincent Le Haen