Artikel

FIFAe World Cup: hoe werkt het WK FIFA?

FIFAe World Cup: hoe werkt het WK FIFA?

De FIFAe World Cup (FeWC) is het hoogtepunt van de FIFA 21 Global Series. Tijdens het evenement, dat geldt als het officiële FIFA-WK, strijden de 32 beste FIFA-spelers ter wereld om een gedeelte van de 500.000 Dollar tellende prijzenpot.

Kwalificatie

Iedere FIFA-speler die Weekend League speelt kan zich in principe plaatsen voor de FIFAe World Cup. Om voor kwalificatie in aanmerking te komen moet je wel verified worden. Dat doe je door in één weekend minimaal 27 wins te halen. Als je eenmaal verified bent kun je deelnemen aan de Global Series Qualifiers.

De Global Series zijn de belangrijkste kwalificatietoernooien voor de FeWC. Hoe beter een speler presteert tijdens deze vijf toernooien, hoe meer punten hij verdient en hoe groter de kans is dat hij tijdens de Global Series play-offs mag strijden voor een WK-ticket.

Overigens zijn de Global Series Qualifiers niet de enige manier om je te plaatsen voor deze play-offs. Ook de beste spelers uit alle officiële FIFA-competities worden uitgenodigd voor deze laatste horde voor het wereldkampioenschap. Uiteindelijk strijden 64 Xbox- en 64 PlayStation-spelers tijdens de Global Series Play-Offs voor een van de felbegeerde en schaarse FeWC-tickets.

FIFAe World Cup

Het wereldkampioenschap, dat gehouden wordt van 6 tot 8 augustus, vindt dit jaar wederom plaats in Londen. De FIFAe World Cup begint met een groepsfase waarin de 32 deelnemers verdeeld worden over vier poules. De top vier van iedere poule plaatst zich vervolgens voor het single-elimination afvalschema.

Embedded content: https://https://twitter.com/FIFAe/status/1393174580114690052

Natuurlijk wordt er bij het officiële FIFA-WK niet alleen maar voor de eer gespeeld. Het toernooi heeft namelijk een prijzenpot van 500.000 Dollar. De uiteindelijke winnaar gaat er, naast met de titel en bijbehorende beker, vanzelfsprekend met de hoofdprijs vandoor, die maar liefst 250.000 Dollar telt.

Eerdere winnaars

Officieel gezien wordt de FIFAe World Cup pas sinds 2018 georganiseerd. Aangezien het toernooi in 2020 niet door kon gaan betekent dit dat er pas twee FeWC-winnaars zijn gekroond. In 2018 ging de titel naar de Saoedi-Arabische Mosaad “MsDossary” Al Dossary, een jaar later moest diezelfde MsDossary het in de finale afleggen tegen zijn Duitse tegenstander Mohammed “MoAuba” Harkous.
Voor 2018 had de FeWC wel een voorloper in de vorm van de FIFA Interactive World Cup (FIWC), waarvan de eerste variant dateert uit 2004. Die FIWC leverde ook al Nederlands succes op. In 2006, toen het toernooi in Amsterdam georganiseerd werd, ging de Haagse Andries Smit er met de titel vandoor.

Cross-console

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Global Series wordt tijdens de FeWC cross-console gespeeld. Dat wil zeggen: spelers moeten het op zowel de PlayStation als de Xbox tegen elkaar opnemen. Hierdoor mag de winnaar van het toernooi zich met recht de beste FIFA 21 speler van de wereld noemen.

Dit jaar wordt voor het eerste het hele toernooi cross-console gespeeld. Bij eerdere versies van de FeWC was er namelijk altijd een PlayStation- en Xbox-kant van het toernooi. Daarin werd dan de beste speler per console bepaald en die namen het vervolgens tegen elkaar op in de grote cross-console finale.

Alleen Xbox en PlayStation

Ondanks dat de FIFA-spellen ook voor andere platformen als PC en Nintendo Switch worden uitgebracht, hebben FIFA-competities altijd alleen op PlayStation en Xbox plaatsgevonden. Ondanks dat producent EA Sports hier nooit een officieel statement over heeft gegeven, zijn er een aantal voor de hand liggende redenen om voor deze twee consoles te kiezen.

In het geval van de Nintendo Switch, of zijn voorgangers de Wii en Gamecube, heeft dit vooral te maken met de strategie van Nintendo. Het Japanse bedrijf heeft zich altijd vooral gericht op games als Mario en Pokemon, waardoor de playerbase voor games als FIFA op Nintendo consoles relatief laag is.

Ondanks dat een PC wat dat betreft niet onder hoeft te doen voor een PlayStation of Xbox heeft dat platform wel een ander groot nadeel: hackers. Schijnbaar heeft EA Sports ooit besloten om geen tijd te willen investeren aan het aanpakken van deze valsspelers en dus is ervoor gekozen om competitief FIFA alleen op PlayStation en Xbox te ondersteunen, waar de mogelijkheden tot valsspelen vele malen minder zijn.

Kay Raadschelders
Kay RaadscheldersRedacteurWegens gebrek aan talent in het daadwerkelijk spelen van games besloot ik er maar over te gaan schrijven.
Kay RaadscheldersKay RaadscheldersKay Raadschelders