Artikel

Fortnite in 2021: FNCS, events en toernooien

Fortnite in 2021: FNCS, events en toernooien

We hebben het jaar 2020 achter ons gelaten. Een jaar waarin alles anders liep, zo ook Fortnite. Niet zozeer qua seizoenen, events en veranderingen, maar wel qua competitie. Geen Fortnite WK, geen fysieke toernooien. Wat kunnen we in 2021 verwachten van het immens populaire spel?

Volgens website Statista maakte Fortnite in 2020 ten opzichte van 2019 een enorme groei door. Waar het in maart 2019 250 miljoen geregistreerde spelers had, zien we in mei van afgelopen jaar zo een 350 miljoen spelers. Een groei van ongeveer 40% in ruim een jaar. Kortom: Fortnite is nog steeds enorm populair.

Aan de andere kant zagen we afgelopen jaar flink minder fysieke toernooien. Dat is natuurlijk logisch, gezien de COVID-19 pandemie. Online ging de competitie wel verder, met name in de vorm van de Fortnite Champion Series (FNCS) en individuele toernooien, ook wel Cash Cups genoemd.

Voor 2021 heeft Epic Games een aantal aankondigingen gedaan, daarom kijken wij samen met jullie wat we kunnen verwachten in Fortnite en wat hoogstwaarschijnlijk niet gaat gebeuren. Dit is Fortnite in 2021.

Meer online toernooien

In een recente blogpost heeft Epic Games haar plan uiteengezet voor competitief Fortnite in 2021. Daarin valt vooral op dat de ontwikkelaar meer online toernooien gaat organiseren. Dit moeten toernooien zijn die groter in opzet zijn dan Cash Cups, en buiten de FNCS om.

Er komen volgend jaar ook cups voor Creators, die we eerder al terugzagen op de Fortnite World Cup 2019. Daarnaast spreekt Epic Games over toernooien die 'high-level' competition moeten stimuleren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om toernooien waar alleen de top van de FNCS en competitief Fortnite voor uitgenodigd wordt.

Seizoenen

In 2020 gaat Epic Games uiteraard gewoon weer door met Fortnite-seizoenen. De grote vraag dit jaar is natuurlijk: gaat Fortnite Chapter 2 over in Fortnite Chapter 3? Fortnite wordt waarschijnlijk dit jaar (Q2-Q3) overgezet op Unreal Engine 5, een nieuwe engine die meer mogelijkheden biedt en bovendien Fortnite meer pracht en praal geeft.

Wij verwachten daarom dat Fortnite tegen die tijd wellicht richting een nieuw hoofdstuk gaat. Het volgende seizoen, Fortnite Chapter 2 Season 6, komt midden maart. Meestal zitten er 10-12 weken tussen seizoenen, dus naar alle waarschijnlijkheid wordt het derde hoofdstuk van Fortnite aan het eind van 2021 geintroduceerd.

Events

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=wYeFAlVC8qU

De afgelopen twee jaar groeide Fortnite uit van een Battle Royale-spel tot een platform waarop artiesten en filmmakers promotie konden maken voor hun product met Fortnite live events. Een van de eerste artiesten live een concert speelde in Fortnite was Marshmello en afgelopen jaar maakte Travis Scott fuore met zijn Astronomical concerten. Maar lieft vijf stuks, waarbij de eerste meer dan 12 miljoen kijkers trok.

Naast concerten werd eind 2019 ook de nieuwste Star Wars film, The Rise of Skywalker, geteased in Fortnite. Daar was ook regisseur J.J. Abrams bij aanwezig. Fortnite-spelers kregen als eerste ter wereld een stuk uit de film te zien, wat volgens ons een goede indicatie is van hoe groot Fortnite is.

In 2021 verwachten we weer enkele grote evenementen, zowel gerelateerd aan Fortnite zelf als rondom artiesten of films. We hebben Fortnite al meerdere crossovers zien maken met DC, Marvel en Star Wars. Dit jaar misschien een groot universum uit de serie of anime wereld?

Geen fysieke toernooien, geen Fortnite WK 2021

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=2xG1Umugpxs

Helaas kondigde Epic Games, net zoals veel andere organisatoren en ontwikkelaars aan dat 2021 een jaar wordt van online toernooien. De coronavirus-pandemie heeft helaas ook dit jaar nog enorme gevolgen en natuurlijk ook voor fysieke esports. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de prijzenpotten daarom ook lager. Toch hoopt de ontwikkelaar dat ze in de toekomst weer toernooien op een fysieke locatie kunnen organiseren. En wij natuurlijk net zo, want we verlangen naar een nieuwe Fortnite World Cup!

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld