Artikel

Fortnite op de PlayStation 5 en Xbox Series X

Fortnite op de PlayStation 5 en Xbox Series X

13 november 2020, 10:25

Nog even en dan komen de PlayStation 5 en Xbox Series X uit. Fortnite is een van de spellen die meteen bij de lancering van de next-gen consoles beschikbaar is. Wat zijn de verschillen met Fortnite op de huidige consoles en ga je er op vooruit?

Fortnite op de PC kreeg onlangs een flinke update waardoor raytracing mogelijk werd in het spel. Dit zorgt voor een veel mooiere wereld, maar wel ten koste van de frames per seconde (FPS); ofwel een mooier maar minder soepel en vloeiend spel met hogere vertraging. Sony en Microsoft lijken met hun next-gen consoles ook flink in te zetten op raytracing, waarschijnlijk ook in Fortnite. Wij kijken naar wat je kunt verwachten van de next-gen Fortnite.

Nieuwe features

DualSense PS5

Fortnite op de PlayStation 5 en Xbox Series X krijgen beide de volgende (nieuwe) features:

  • 60 FPS, op zowel 1080p als een resolutie van 4K
  • Snellere laadtijden
  • 60 FPS tijdens split screen functionaliteit
  • Dynamische visuele effecten

De eerste drie spreken voor zich, het spel draait nu op alle resoluties op 60 FPS, waar het bij de vorige generaties alleen bij een lagere resolutie op 60 FPS draaide. Verder wordt de wereld nu realistischer, doordat terrein nu reageert op bijvoorbeeld explosies. Denk daarbij aan bladeren en gras die reageren op de wind die voortkomt uit het afgaan van een granaat.

De PlayStation 5 krijgt nog iets extra's: een implementatie van de DualSense controller. De controller van de PlayStation 5 heeft triggers die weerstand kunnen bieden en daarnaast een verbeterde trilmotor. Dit zorgt voor directe feedback uit de spelwereld en de gebeurtenissen daarin. We zijn benieuwd hoe dat gaat werken in Fortnite, aangezien er veel situaties zijn waarin er heel veel gebeurd. 

Raytracing afwezig

Fortnite RTX

Raytracing lijkt voorlopig niet beschikbaar in Fortnite op de PS5 en Series X

In tegenstelling tot de huidige PC-versie van Fortnite lijkt raytracing afwezig te zijn bij lancering van Fortnite op de nieuwe consoles. Wat hier de exacte reden voor is, is onduidelijk. Wel brengt Epic Games, dat tevens de ontwikkelaar van Fortnite is, volgend jaar (Q2-Q3 2021) Unreal Engine 5 uit. Volgens geruchten krijgt Fortnite tegen die tijd een enorme update, waarbij de nieuwe engine geïmplementeerd wordt. Het zou kunnen dat de implementatie samenvalt met Fortnite Chapter 3.

Volgens Epic Games kan Fortnite met Unreal Engine 5 "volledig gebruik maken van alle kracht die de next-gen consoles bezitten". We verwachten daarom dan pas echt grote veranderingen, zoals raytracing en wellicht meer FPS zodat ook console-spelers competitief zijn met PC-gebruikers.

Uiteraard blijft het gratis

Fortnite Bundel PS5

Epic Games komt met een bundel bij de lancering van de PS5

Fortnite blijft ook op de volgende generatie consoles gratis te spelen. Wel komen er bundels met outfits uit die alleen geldig zijn op de PlayStation 5 en Xbox Series X. Uiteraard blijft de versie op de oude generatie consoles voorlopig ondersteund. Ook jouw progressie neem je gewoon mee, dus geen verloren outfits en backblings. De upgrade naar Unreal Engine 5 wordt gewoon gratis.

Al met al blijft het afwachten wat de next-gen-versie van Fortnite gaat brengen. Wij hopen vooral op 144 FPS op 1080p, waardoor console-spelers mee kunnen doen op het hoogste competitieve niveau van Fortnite.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld