Artikel

Komt er een Fortnite World Cup in 2022?

Komt er een Fortnite World Cup in 2022?

Drie jaar geleden werd de Fortnite World Cup gehouden. Sindsdien is het behoorlijk stil rondom Fortnite esport. Toch duiken er geruchten op dat we dit jaar weer kunnen genieten van een prachtig evenement waar tientallen miljoenen op het spel staan. Tijd om uit te zoeken hoe dat zit.

Honderd miljoen dollar, dat is hoeveel geld er in 2019 op het spel stond in de Fortnite esportscene, met als toetje dus het wereldkampioenschap waar liefst dertig miljoen dollar op het spel stond. Epic Games wilde records verbreken en dat is ze voor een groot deel gelukt. Het eerste seizoen Fortnite esports leek een succes, maar was dat ook zo?

Epic Games zelf noemde het wereldkampioenschap een ‘toernooi dat de nieuwe standaard neerzette’. Met 19.000 fans op locatie en 2,3 miljoen fans die thuis voor hun televisie of monitor zaten was het publiek gigantisch. Sterker nog volgens Epic Games zelf ging het om een record aantal kijkers. Na het wereldkampioenschap teasde Epic Games Fortnite Season X, een nieuwe competitie geheel voor esporters, maar daar is (nog) niets van terechtgekomen.

Ondanks dat er sinds 2019 weinig is gebeurd aan de esportscene van Fortnite, is dat wel te verklaren. De wereldkampioenschappen van 2020 en 2021 werden geannuleerd vanwege corona. Er zijn wel competities opgezet, maar daar is nooit veel aandacht naartoe gegaan.

FNCS header

Organisaties die toernooien wilden organiseren kregen wel duidelijkheid. Zo kwam vanuit toernooi-organisator Elite Esports het bericht dat er geen Fortnite-evenementen op locatie mogen worden georganiseerd tot het tweede kwartaal van 2022. Dat tweede kwartaal begon afgelopen april, desondanks werden de Fortnite Championship Series: Chapter 3 Season 2 finales toch online gehouden. Best vreemd aangezien dat flinke toernooien waren met een totale prijzenpot van drie miljoen dollar.

Kostenplaatje

Dat Fortnite veel geld opbrengt zal iedereen wel weten. De game is al jarenlang razend populair; het heeft honderden miljoenen gebruikers en heeft een omzet van miljarden dollars per jaar. Hoeveel omzet het draaide in 2021 is nog niet bekend, maar in 2020 was dat ruim vijf miljard dollar, een flinke stijging ten opzichte van 2019 (3,7 miljard dollar) wat waarschijnlijk voor een deel te danken is aan corona. De verwachting is dat de cijfers van 2021 ook erg hoog liggen.

Het gaat hier echter om Fortnite de game, niet Fortnite de esport. Dat financiële plaatje is namelijk een stuk minder rooskleurig. In de rechtszaak tussen Epic Games en Apple bleek dat Fortnite een stuk slechter presteerde dan verwacht in 2019. De verwachting was liefst 154 miljoen hoger dan daadwerkelijk verdiend werd, een flinke tegenvaller dus voor Epic Games. Hoe dat precies in elkaar zit is niet uitgelegd, maar het is natuurlijk wel sprekend dat er sindsdien weinig aandacht meer is voor de competitieve zijde van Fortnite.

FNCS Invitational

Esport DNA

Spelers hoeven echter niet bang te zijn dat Epic Games niets gaat doen met competitief Fortnite. De ontwikkelaar heeft namelijk esports-DNA in het bloed zitten. Het maakte aan de hypercompetitieve shooter Unreal Tournament, ontwikkelde de (nu geannuleerde) MOBA Paragon met esport in het achterhoofd en kocht vorig jaar Psyonix, de studio achter Rocket League, een game met een gigantisch actieve esportscene.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewoon competities gaande. De Fortnite Championship Series (FNCS) draait bijvoorbeeld nog op volle toeren. Een fysiek toernooi, de FNCS Invitational, werd onlangs aangekondigd, dat toernooi wordt op 12 en 13 november gehouden in Raleigh, Verenigde Staten. Tijdens dat evenement voor duo's staat er één miljoen dollar op het spel.

Er staat dus sowieso een toernooi op de planning, maar de FNCS Invitational is geen wereldkampioenschap. Het is een duo's-toernooi met een prijzenpot die een stuk lager is dan we gewend zijn van Epic Games. Een wereldkampioenschap in de zomer is dus zeker niet uitgesloten.

De grootste hint voor dat mogelijke wereldkampioenschap komt van Aussie Antics, een content creator van NRG Esports. Hij tweette eind april dat er een Fortnite-evenement aan zit te komen met een prijzenpot van vijftien miljoen dollar. Dat bedrag is misschien lager dan in 2019, maar buiten The International is er geen enkel toernooi dat daaraan kan tippen.

Aussie Antics geeft in zijn video aan weinig informatie te hebben, maar het komt er op neer dat er een evenement voor het goede doel Gamers without Borders wordt gehouden in Saoedi-Arabië, maar dat daarnaast een groot esport evenement plaatsvindt wat een kwalificatietoernooi is voor het wereldkampioenschap. Dat laatste toernooi zou dan weer die flinke prijzenpot hebben. Over een datum heeft Aussie Antics niets gezegd.

Met een beetje geluk gaan Fortnite-fans een mooie zomer tegemoet en kunnen eindelijk weer gaan genieten van een vette wereldbeker. En eerlijk is eerlijk, dat werd onderhand ook wel tijd. Dus schiet op Epic, kondig dat toernooi aan!

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend