Artikel

Gamers Without Borders: goed doel met bloedrood randje

Gamers Without Borders

Gamers die op het hoogste niveau die strijden om een donatie voor het goede doel, dat is Gamers Without Borders. Klinkt perfect toch? Nou niet helemaal. Er zit namelijk een bloedrood addertje onder het gras van de organisatie die pretendeert alles te doen om mensen in nood te helpen.

Gamers Without Borders

Gamers Without Borders is een organisatie die game-evenementen organiseert waarbij een geldbedrag aan een goed doel wordt gedoneerd. Vaak gaat het hier om esporttoernooien waarbij het winnende team kiest naar welk doel het geld wordt gestort. Behalve goodwill heeft het voor de betrokken partijen ook bepaalde belasting voordelen.

De naam van de organisatie is gebaseerd op Doctors without Borders (Artsen zonder grenzen in Nederland) om direct duidelijk te maken dat het gaat om het helpen van andere mensen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf vooral gedoneerd aan Covid-gerelateerde doeleinden. Dit jaar ligt de focus op groepen mensen die vanwege een oorlog of een natuurramp problemen hebben. Daarbij wordt gedoneerd aan bijvoorbeeld Unicef of UNHCR, het initiatief van de Verenigde Naties dat vluchtelingen helpt.

Dat klinkt allemaal heel goed, maar Gamers Without Borders negeert één gigantisch probleem en dat is de moederorganisatie die erachter zit. Dat is namelijk de Saudi Esports Federation, een bond die wordt aangevoerd door leden van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Een familie die al decennia lang slavernij gebruikt om rijker en rijker te worden.

Gebouwd met bloed van slaven

De familie Saud is de familie die al ruim 800 jaar Saoedi-Arabië regeert. De familie heeft meer dan 15.000 leden. Wordt je geboren met die naam dan ben je verzekerd van een gouden leven; de waarde van de totale familie wordt op zo’n anderhalf triljoen dollar geschat. Leden van de Saud-familie krijgen wanneer ze ouder worden vaak een functie met status. Dat geldt ook voor de Saudi Esports Federation, waar drie van de vijf bestuursleden de naam Saud dragen en een royale titel hebben.

De Saudi Esports Federation is een esportbond in het leven geroepen door de regering van Saoedi-Arabië. Volgens de federatie bestaat de bond om twee redenen; om competitieve gamers van alle niveau’s een podium te geven en om esports in het algemeen te ontwikkelen. Iedereen kan echter zien dat de Saudi Esports Federation vooral een poging is om het bloederige imago van Saoedi-Arabië te verbeteren bij de jeugd.

Onder de tafel vegen

Veel oliestaten in het Midden-Oosten liggen al jarenlang onder vuur onder andere vanwege verschillende schendingen van mensenrechten waaronder het aanhoudende gebruik van slaven. Zo is er bijvoorbeeld gigantisch veel kritiek op Qatar dat dit jaar het wereldkampioenschap voetbal organiseert. Voor dat toernooi bouwde het land acht stadions. Voor de bouw werd primair gebruikgemaakt van slaven die in verschrikkelijke leefomstandigheden leefden. Qatar betaalde oud-voetballers, zoals de broers Frank en Ronald de Boer, rijkelijk om positief te praten over het wereldkampioenschap en te proberen zaken als slavernij onder de tafel te vegen. Het WK voetbal is natuurlijk een perfecte manier om je toerisme een flinke boost te geven.

De Saudi Esport Federation is een zelfde soort poging om goodwill te creëren, dit keer onder esportfans. Het is een soort investering in de toekomst, want ook de oliestaten in het Midden-Oosten weten dat er steeds minder gebruik gemaakt wordt van olie. Dat geldt bijvoorbeeld voor brandstof in auto’s, maar ook voor plastic dat in verbruik afneemt. Op den duur moet Saoedi-Arabië een andere manier hebben om geld te verdienen. Bijvoorbeeld in toerisme of… de game-industrie.

Streamers met een gevaarlijke boodschap

De aanleiding voor dit opiniestuk is een groot Fortnite-toernooi dat binnenkort in Saoedi-Arabië plaatsvindt. Dat is niet het eerste toernooi dat ze houden dit jaar, in mei was er een soortgelijk toernooi in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten, maar het toernooi dat binnenkort plaatsvindt is het vlaggenschip; de grote publiekstrekker. Een evenement met een prijzenpot van vijftien miljoen dollar.

De Saudi Esports Federation haalt dan ook alles uit de kast om mensen te lokken. Zo worden bijvoorbeeld streamers uitgenodigd om langs te komen en die krijgen daar royaal voor betaald. Pokelawls, een grote streamer op Twitch, had een aanbod van 100.000 dollar om vier dagen naar Arabië te gaan om Fortnite te spelen en wat zaken op zijn social media-kanalen te plaatsen.

In zijn bericht gaf hij aan dat Mizkif, een van de grootste streamers op Twitch, al op het aanbod was ingegaan. Dat leverde Mizkif gigantisch veel kritiek op en uiteindelijk koos hij dan ook om zijn reis te annuleren. Volgens de populaire streamer liep hij hierdoor een miljoen dollar mis. Een miljoen dollar! En dat terwijl er slaven in de hete zon werken die niets betaald krijgen.

Dit soort deals leveren veel meer problemen op. Zo praatte Alexandra Botez, een grote schaakstreamer, eerder slavernij goed toen ze in Dubai was op een zakenreis. Ze noemde het hypocriet dat mensen uit het westen zo negatief zijn over het houden van slaven, terwijl wij dat vroeger ook deden. Het is gevaarlijk als dat soort sentimenten worden overgenomen door haar fans. Of ze het willen of niet, streamers hebben voorbeeldfuncties.

Hoe dan ook hoop ik dat een cultuuromslag in het Midden-Oosten plaats gaat vinden. Een omslag waarin vrouwen mogen doen en laten wat ze willen. Een omslag waarin je niet bang hoeft te zijn om te zeggen dat je op iemand van het zelfde geslacht valt. Een omslag die ervoor zorgt dat slaven tot het verleden behoren. Als Fortnite en Rocket League daarvoor nodig zijn dan is dat alleen maar mooi, maar ik ben vooral bang dat dit de volgende poging is om slavernij onder de mat te vegen.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend