Artikel

De beste gaming headsets voor esports in 2021

De beste gaming headsets voor esports in 2021

Elke muzikant zal benadrukken dat geluid het aller belangrijkst is bij het maken van muziek. In games denk je misschien dat geluid een minder grote rol speelt, maar niets is minder waar. In schietspellen wordt gebruik gemaakt van directioneel geluid, waardoor jij je tegenstanders makkelijker kan lokaliseren. Daarnaast is het belangrijk dat je iedereen goed kan verstaan over de voice-chat. Kortom, je wilt een goede headset hebben. Wij vertellen je welke dat zijn.

De kwaliteit van geluid is enorm subjectief en daarom is het bespreken van een goede audio-setup een bekende 'rabit hole'. De zogeheten audiofielen vertellen je dat je het beste voor headphones kunt gaan in combinatie met een apparaat dat je digitale signaal omzet naar aan analoog signaal (DAC). Dan hebben we het nog niet eens over een versterker (AMP) gehad. Kortom, het kan heel erg lastig worden. Wij zetten graag de belangrijkste punten voor je op een rijtje, zodat jij de beste gaming headset voor esports kunt kiezen.

Naast een goede gaming headset raden we je ook aan om de rest van je componenten op orde te hebben, zoals het gebruik van een goede gaming muis, gaming toetsenbord en gaming PC.

Headset vs Headphones

Wie opzoek is naar een koptelefoon voor gamen moet als eerst de keuze maken tussen een headset en headphones. Een headset is een simpelweg een koptelefoon met een microfoon. De klassieke headphones hebben geen microfoon. Het grootste voordeel is dat een aparte microfoon vaak van veel hogere kwaliteit is dan die aan de meeste headsets vastzitten. Ook is er meer keuze qua headphones en hebben deze veelal een betere geluidskwaliteit.

Het nadeel is dat de betere microfoons prijzig zijn en dat je er plaats voor moet hebben op je bureau. Mocht je dat overwegen, dan kun je het beste kiezen voor een Blue microfoon, zoals de Nano, de Yeti de professionele Blue Yeti X. Een andere optie is een zogeheten ModMic. Deze bevestig je aan de draad van je headphones, zo ben je niet gedwongen tot een headset.

Blue Yeti X

De Blue Yeti X, een goede microfoon voor streamers, gamers en podcasters

DAC en AMP

Voor de beste geluidskwaliteit raden veel experts een externe DAC en AMP aan. Zo een DAC en AMP zitten in principe in elk moederbord van een PC, telefoon of tablet, maar zijn vaak niet van enorm hoge kwaliteit. De keuze om een degelijke DAC en AMP aan te schaffen is wat ons betreft een luxe. Ja, een goede AMP en DAC-combinatie zoals de Fiio E10K zorgt voor een betere geluidskwaliteit dan menig moederbord. Het is echter niet nodig en bovendien zijn goede versterkers en omzetters prijzig.

Onze aanraders

We delen onze favorieten op in twee categorieën, namelijk tot 100 euro en daarboven. 

Headset tot 100 euro

Wat ons betreft is de HyperX Cloud II de beste gaming headset onder de 100 euro. De headset is verkrijgbaar in het zwart en rood. De microfoon klinkt prima en ook de geluidskwaliteit is voor deze prijsklasse erg goed. Bovendien werkt de headset ook op mobiel (3.5mm jack), Xbox One en PS4.

HyperX Cloud II

De HyperX Cloud II, een prima budget-optie

Headphones tot 100 euro

De beste headphone onder de 100 euro is wat ons betreft de Audio Technica ATH-M40x. Deze headphones zijn comfortabel, hebben geweldig geluid en een prima bouwkwaliteit.

Headset boven de 100 euro

De Sennheiser EPOS H6Pro Closed Acoustic is wat ons betreft de beste headset boven de 100 euro. De headset heeft een uitstekende bouwkwaliteit, passive ruisonderdrukking en een microfoon die afneembaar is. Daarnaast is het geluid, met name voor competitieve schietspellen, erg goed. De H6Pro werkt voor alle reguliere consoles, alsmede op de Mac en PC. De EPOS H6Pro Closed Acoustic kost je ongeveer 180 euro.

De Sennheiser Game One en Game Zero zijn de voorgangers van de H6Pro. Beide headsets komen met geluidskwaliteit die we van Sennheiser gewend zijn; gewoon heel goed. Bovendien heb je de keuze tussen een gesloten ontwerp (Game One) en een open ontwerp (Game Zero), dat meer omgevingsgeluid doorlaat. Mocht je deze flink afgeprijsd scoren, dan zijn het alsnog goede keuzes. Hoewel wij eerder voor de H6Pro zouden gaan.

Headphones boven de 100 euro

Iedereen die wel eens naar een uitzending van een grote radiozender kijkt herkent deze headphones: de Beyerdynamic DT 990 Pro. Deze headphones hebben enorm goed geluid en zijn met 150 euro ook nog eens fijn geprijsd. Daar kan wat ons betreft niets tegenop.

Beyerdynamic DT 990 Pro

De Beyerdynamic DT 990 Pro wordt door veel radio DJ's gebruikt

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld