Artikel

De beste gaming muizen in 2021 voor esports

De beste gaming muizen in 2021 voor esports

De computermuis is uitgegroeid tot het belangrijkste apparaat voor de PC gamer. Dat is logisch, want een gaming muis is een veelzijdig apparaat. Je richt ermee, selecteert vijanden of gooit het ding door de kamer na een frustrerend potje League of Legends of Hearthstone. Wij vertellen je graag welke gaming muis je dan als vervanging moet kopen.

Het kiezen van een gaming muis voor esports is niet makkelijk. Je hebt muizen met draad, zonder draad, groot, klein, licht en zwaar. Daarnaast heb je zowel muizen voor rechtshandigen(ergonomisch), als voor beide handen(ambidextrous). Welke muis voor jou geschikt is, hangt dus af van een flink aantal zaken. 

We proberen in onze lijst zoveel mogelijk rekening te houden met alle variabelen. Onze aanrader is om je huidige muis te wegen en meten en aan de hand daarvan je keuze te maken. Mocht je nooit op een computer gespeeld hebben, dan is het slim om een aantal muizen uit te proberen in de winkel.

Draadloze topper: Logitech G Pro X SUPERLIGHT

De Logitech G Pro X SUPERLIGHT is naar onze mening de beste draadloze gaming muis die nu te koop is. Waar vroeger draadloze muizen niet aan te raden waren voor gaming door de input latency, zijn muizen met draad en draadloze muizen niet meer van elkaar te onderscheiden. De nieuwste draadloze gaming muizen doen daar nog een schepje bovenop, met extreem gevoelige sensoren en lichtgewicht materialen.

Logitech G Pro X SUPERLIGHT

De Logitech G Pro X SUPERLIGHT is een lichtgewicht muis van rond de 60 gram, die ook goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld school of werk. Hoewel deze muis een van de lichtste op de markt is, is de vorm solide: het oppervlak van de muis is dus geen ‘gatenkaas’, zoals bij veel andere ultralight-muizen wel het geval is.

Wat de Logitech G Pro X SUPERLIGHT verder onderscheidt van de concurrentie, is dat de vorm geschikt is voor veel handformaten en manieren van bedienen: zo kun je je hand over de muis heen leggen voor extra steun van je handpalm, maar zijn de knoppen van de muis ook geschikt voor snelle bediening met vingertoppen: iets wat handig is als je snel wil schieten in FPS-games.

Wel moet je opletten als je handen aan de kleinere kant zijn: mogelijk is het dan lastiger om met je vingertoppen de muis te kunnen bedienen. Ook heeft de muis iets minder programmeerbare knoppen dan gebruikelijk is bij gaming muizen, en geen verlichting.

Draadloos alternatief: Razer Viper Ultimate

razer-viper-ultimate

Hij draait al wat langer mee, maar de Razer Viper Ultimate is nog steeds een hele goede keuze voor een lichtgewicht en draadloze gaming muis. De Viper Ultimate is bovendien steeds vaker afgeprijsd en kan worden geleverd met een eigen oplaadstation. Met 75 gram is de muis van Razer wel ietsje zwaarder dan die van concurrent Logitech, maar daar krijg je wel volledig programmeerbare RGB-verlichting voor terug.

Topper met draad: Xtrfy MZ1 – Zy’s Rail

Voor wie toch liever een muis met draad gebruikt om te gamen, is er gelukkig ook meer dan genoeg keuze. Onze favoriet is de Xtrfy MZ1 – Zy’s Rail: een bijzondere naam voor een bijzondere muis. Deze is namelijk ontworpen in samenwerking met Zy "Rocket Jump Ninja" Rykoa: een van de bekendste muisreviewers ter wereld.

Xtrfy MZ1 - Zy's Rail

De MZ1 heeft, naast het honeycomb-design, zogenaamde rails: een soort voegen in de vorm van de muis, waar je vingers als het ware in vallen. Hierdoor heb je meer grip en dus meer controle over je bewegingen. De muis weegt maar 56 gram, is gemaakt van hoogwaardige materialen en je kunt de RGB-effecten direct op de muis, en dus zonder software, aanpassen.

Een voordeel van muizen met draad, is dat deze vaak goedkoper zijn dan draadloze muizen met vergelijkbare specificaties. Dat komt omdat muizen met draad geen batterij en draadloze technologie nodig hebben: je hoeft er dus ook niet aan te denken om ze steeds op te laden en loopt niet het risico om de USB-ontvanger kwijt te raken. Daarentegen moet je wel je kabel ergens kwijt kunnen, en kan het vervelend zijn als je kabel net even verkeerd draait, waardoor je aim iets anders wordt.

Alternatief met draad: Razer DeathAdder V2

Razer DeathAdder V2

De DeathAdder V2 van Razer is de nieuwste versie van één van de bekendste modellen uit de wereld van gaming muizen. Veel mensen zijn fan van de vorm van de DeathAdder, en met de sensor van ruim 20,000 DPI, Razer’s optische switches en regelmatig grote kortingen heeft de DeathAdder V2 een hele goede prijs-kwaliteit verhouding.

Om over na te denken

De juiste muis is de eerste stap naar een succesvolle carrière in esports. Er zijn nog tal van andere belangrijke factoren, denk aan de beste gaming monitor en beste gaming setup. Als laatste is het belangrijk om goed te trainen met de juiste hardware en niet te vaak te wisselen van muis, toetsenbord en sensitiviteit. Gewenning is net zo belangrijk als de beste hardware!

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld
Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate