Artikel

Een kleine gaming PC bouwen doe je zo

Een kleine gaming PC bouwen doe je zo

Kleine gaming computers zijn tegenwoordig helemaal in. Dat is niet gek, want een compacte vormfactor geeft heel wat voordelen; de computer is beter mee te nemen en te verplaatsen en het neemt minder ruimte in beslag op of onder het bureaublad. Dat laatste betekent dat je meer ruimte hebt voor een secundaire pc, zoals veel streamers, of een enorme monitor. Wij kijken wat je nodig hebt om een compacte gaming pc te bouwen.

In tegenstelling tot een grote gaming computer, we spreken dan over een full tower model, zitten er wel wat haken en ogen aan een kleine gaming PC. Doordat de kast veel kleiner is zijn de ruimtes beperkter, waardoor bouwen een grotere uitdaging is. Een compactere ruimte betekent ook minder goede koeling en bovendien zijn de componenten over het algemeen iets prijziger. Je komt hierdoor enkele tientjes tot zo een honderd euro duurder uit dan bij een vergelijkbare full tower gaming PC. Laten we kijken wat je allemaal nodig hebt voor een kleine gaming pc.

De kast: Mini ITX

Fractal Node 304

Een Mini ITX-kast, de Fractal Node 304

Het eerste waar je natuurlijk naar kijkt is de kast. Een kleine kast heet in de computerwereld Mini ITX; binnen deze categorie heb je echter enorm veel verschillen. Zo heb je kleine boxachtige ontwerpen, maar ook ontwerpen die weer meer lijken op een tower model. Het is daarom erg belangrijk om te kijken wat voor een kleur, grootte en vorm voor jou belangrijk is. Uiteraard geldt hier vaak, hoe groter de kast, des te beter de koeling en mogelijkheden.

De Fractal Node 304 die je hierboven ziet is een van onze favoriete Mini ITX-kasten. Deze is compact en heeft bovendien ruimte voor een normale ATX-voeding, in tegenstelling tot veel kleine kasten waarin alleen een kleinere en vaak duurdere SFX-voeding past. Ook is de Fractal Node 304 vrij lang, waardoor ook veel grote grafische kaarten passen. Kortom, een kleine kast met veel flexibiliteit.

Moederbord: ATX, m-ATX of ITX?

MSI B450 Gaming Plus AC

De MSI B450I Gaming Plus AC voor Ryzen-processoren

In moederbordland zijn er in principe drie gangbare moederbordgroottes (van groot naar klein): ATX, Micro-ATX (m-ATX) en Mini-ITX. Hoewel de categorie van de kleine kasten de Mini ITX-categorie is, betekent dat niet dat je alleen maar Mini-ITX moederborden in de kasten kwijt kan. Logischerwijs kun je afhankelijk van de grootte van de Mini ITX-kast een bepaald moederbord kwijt. In de kleinste kasten past inderdaad alleen een Mini-ITX-moederbord, zoals de Fractal Node 304. In een grotere Mini ITX-kast, zoals de Fractal Design Meshify C Mini, kun je ook een m-ATX moederbord kwijt.

Het is belangrijk dat je na het kiezen van de kast goed kijkt wat er in de kast past. Als jij een Mini ITX-kast hebt waar twee groottes van moederborden in passen, dan betekent dat meer keuze en waarschijnlijk een lagere prijs. Uiteraard maak je dan een concessie in de grootte van de kast. Onze aanraders zijn de Gigabyte Aorus Z490I Ultra (Mini-ITX, Intel (10e generatie)), MSI B450I Gaming Plus AC (Mini ITX, AMD Ryzen 1e, 2e en 3e generatie), Asus ROG Strix Z490-G Gaming (m-ATX, Intel (10e generatie)), Asus TUF Gaming B550M-PLUS (m-ATX, AMD Ryzen 1e, 2e en 3e generatie).

Videokaart: groot of klein?

Zotac 2070 Super Mini

De Zotac 2070 Super Mini zo een model die in elke kast past.

Videokaarten worden steeds langer en dikker, waardoor een videokaart vinden voor een kleine kast nogal een uitdaging kan zijn. Er zijn Mini ITX-kasten waarin vrijwel elke videokaart past, maar er zijn ook kleine kasten waarin je specifiek een kleinere videokaart moet kopen. Gelukkig zijn er daarom mini varianten van vrijwel elke grafische kaart. Van de nieuwe videokaarten, de Nivdia 3000-series en AMD 6000-series zijn er nog geen mini varianten, maar van de oude generatie kun je nog wel de Zotac 2070 Super Mini kopen.

Klein maar fijn

Zodra je de drie bovenstaande componenten hebt uitgekozen is het tijd om na te denken over alle andere zaken: de voeding afhankelijk van de kast, het ram geheugen, opslag en eventuele extra koeling. Deze zijn qua grootte in principe hetzelfde als in een full tower-kast.  Hoe dan ook kun je tegenwoordig prima terecht als consument die een wat kleinere computer wilt. Uiteindelijk lever je iets in op de koeling en kost het je over het algemeen wat meer, maar als je dat ervoor over hebt kun je heel erg goed gamen op een kleine computer. Eigenlijk net zo goed als een grotere variant!

Uiteraard raden we ook aan goede gaming monitor, gaming muis en gaming toetsenbord te kopen, want een goede gaming PC is slechts het begin van een goede setup.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld