Artikel

Dit zijn de beste gaming toetsenborden in 2021 voor esports

Dit zijn de beste gaming toetsenborden in 2021 voor esports

In toetsenbordland heeft de afgelopen tien jaar een overgang plaatsgevonden. Waar in het begin van het millennium membraan-toetsenborden de standaard waren voor gamers, zijn dat nu de mechanische toetsenborden. Eigenlijk een oude techniek uit het begin van de jaren 70. Er zijn heel veel keuzes en daarom vertellen wij je graag wat de beste gaming toetsenborden zijn voor esports.

Laten we beginnen bij de verschillende typen toetsenborden. Eigenlijk hebben gamers de keuze uit twee soorten: membraan-toetsenborden en mechanische toetsenborden. Hoewel er nog steeds degelijke membraan-tikkers te krijgen zijn, kiezen de meeste gamers tegenwoordig voor een mechanisch toetsenbord. Doordat elke toets op het toetsenbord een eigen mechanische switch heeft, zijn mechanische toetsenborden over het algemeen robuuster en beter aan te passen aan de wens van de gebruiker. En dat willen we natuurlijk.

Mechanische switches

Door de terugkeer van mechanische toetsenborden zijn er een aantal partijen opgestaan die de onderliggende techniek achter de toetsaanslag, de switch, produceren. De bekendste is Cherry, waar vrijwel elke fabrikant gebruik van maakt. Daarnaast heeft Logitech haar eigen switches, de romers. Ook Razer en Roccat produceren tegenwoordig hun eigen switches. Er is dus heel erg veel te kiezen.

Verschillende switches

Het verschil tussen Cherry MX Red, Brown en Blue

Er zijn grofweg drie typen switches: de lineaire, met tactiele feedback en die een klikgeluid maken bij het indrukken. Lineaire switches zijn zoals de naam al doet vermoeden switches die geen feedback geven; je drukt eigenlijk op een hele zwakke veer en voelt nauwelijks kracht terug. Switches met een tactiele feedback zijn de variant met de sterke veer, je vult duidelijk druk terug als je ze indrukt. Een klik spreekt ook voor zich en zijn vooral bedoeld voor de gamers die naast gamen ook veel typen.

Kleurtjes, activatiepunt en activatiekracht

Wie dacht dat er simpelweg drie keuzes zijn heeft het mis. Binnen de drie typen switches zijn er ook nog enorme verschillen. Bedrijf Cherry kwam daardoor met een kleurcodering aan:

Lineair

 • Red
 • Silent Red
 • Speed Silver
 • Nature White
 • Black
 • Silent Black
 • Linear Grey

Tactiel zonder klik

 • Brown
 • Clear
 • Tactile Grey

Tactiel met klik

 • Blue
 • White
 • Green

Cherry MX Sampler

Met een Cherry MX Sampler kun je verschillende switches uitproberen

Om het voor iedereen niet nog verwarrender te maken gaan we even in op waarom er zoveel typen zijn. Dat heeft te maken met het activatiepunt en diepte van de klik. Het activatiepunt is het punt waarop een toetsaanslag geregistreerd wordt door de computer. Dat wordt vaak omschreven in millimeters, bijvoorbeeld: een toetsaanslag wordt geregistreerd na 2.0 mm. Simpel gezegd, een kortere toetsaanslag een snellere activatie na aanraking maar ook een grotere kans op fouten.

De kracht die je moet zetten om een toets in te drukken wordt de activatiekracht genoemd. Ook hier geldt, hoe minder kracht, hoe sneller je per ongeluk een toets aanraakt en die geregistreerd wordt door de computer. Er zijn tegenwoordig ook toetsenborden waarbij je het activatiepunt van een toets kunt aanpassen. De keuze is enorm.

Klein of groot?

Naast de trend om van membraan-toetsenborden over te stappen op mechanische toetsenborden, worden gaming toetsenborden ook steeds kleiner. Het standaard toetsenbord kennen we allemaal. Haal je de numpad weg, dan heb je een zogeheten tenkeyless toetsenbord. Er zijn ook toetsenborden die geen numpad, pijltjestoetsen en functietoetsen hebben, zoals PrtSc en de F-toetsen. Deze toetsenborden noemen we 60% toetsenborden.

Duck One 2 Mini

De Ducky One 2 Mini is een populair 60% toetsenbord.

Onze aanraders

Ducky One 2 Mini: de Ducky One 2 Mini is een van de meest populaire toetsenborden van het moment. Deze kleine, robuuste ramplank heeft volledige RGB-verlichting, programmeerbare toetsen zonder software en neemt door de vormfactor weinig plek in op je bureau. De One 2 Mini is verkrijgbaar in wit en zwart, en met Cherry MX Red, Blue, Brown, Silent Red en Speed switches. Het toetsenbord kost je tussen de 110 en 150 euro, afhankelijk van de switch en kleur.

Steelseries Apex Pro (ook tenkeyless): de Apex Pro van Steelseries is momenteel een van de meest innovatieve toetsenborden. Het toesenbord stelt gamers in staat om het activatiepunt van de toetsen zelf aan te passen, tussen de 0.4 mm en 3.6 mm. Het toetsenbord heeft daarnaast een ingebouwd oled-scherm waardoor je snel instellingen, macros en profielen kunt veranderen. De Apex Pro heeft wel een flink prijskaartje, afhankelijk van de variant kost het toetsenbord je zo een 200 euro. 

HyperX Alloy Origins Core: de Hyperx Alloy Origins is een tenkeyless mechanisch toetsenbord. Het toetsenbord is te verkrijgen met verschillende switches en een aluminium frame. Ondanks de volledige lay-out heeft HyperX het toetsenbord toch relatief klein weten te houden. Het grote voordeel: met gemiddeld zo een 100 euro is het een toetsenbord dat een stuk goedkoper is dan de concurrentie.

Wooting Two HE: het nieuwste toetsenbord van het Nederlandse bedrijf Wooting is de Wooting Two HE. Het toetsenbord maakt gebruik van eigen Switches, namelijk de Lekker Switches en komt bovendien met enorm innovatieve functies. Zo zijn de toetsen WASD drukgevoeling, wat betekent dat ze hetzelfde werken als een trigger op een controller. Je kunt in theorie dus meer en minder gas geven in een racespel, afhankelijk van hoe ver jij de toets indrukt. Daarnaast geeft de software de mogelijkheid om het actuatiepunt aan te passen tot maar liefst 0.1mm, een stuk minder dan de eerder genoemde Apex Pro dus. Als klap op de vuurpijl heeft het toetsenbord ook nog een Taylon modus, dit zou ervoor moeten zorgen dat de input latency enorm verminderd wordt door het uitschakelen van onder andere RGB en andere onnodige functies tijdens het gamen.

Zelf bouwen?

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=0TI_MPt5Lag

Als laatste heb je de optie tot het zelf bouwen van een toetsenbord. Je koopt dat een case, een moederbord, een backplate, kiest je eigen switches en koopt de keycaps apart. Naast de materialen heb je ook de juiste tools en smeersel nodig, om het toetsenbord op een correcte manier in elkaar te zetten. Een groot voordeel is dat mechanische toetsenborden die zelf gebouwd zijn vaak persoonlijker aanvoelen, beter klinken en beter typen (met name door de zogeheten stabilizers onder de grote toetsen, die bij fabriekstoetsenborden niet goed zijn). Hoewel het zelf bouwen een leuk hobbyproject kan zijn, kost het enorm veel tijd en met name heel wat meer geld. Voor een zelfbouwtoetsenbord ben je al snel tussen de 300-600 euro kwijt. Het YouTube-kanaal van Taeha Types is een aanrader voor iedereen die hiermee wilt beginnen.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld