Artikel

Goudhout: “Ik ga de Hearthstone Dutch Nationals makkelijk winnen”

28 juni 2020, 11:52

Stan “Goudhout” van Wonderen kwalificeerde zich op 21 juni voor de finale van de Hearthstone Dutch Nationals die op zondag 12 juli plaatsvindt. Hoe heeft zijn reis door de esports-scene eruit gezien, en hoe ziet hij zijn kansen in voor dit toernooi?

**Wie ben je?
**"Ik ben Stan, ik ben 19 jaar, ik studeer Technische Computer Science in Enschede en ik ben semi-professioneel Hearthstone-speler."

**Hoe kom je aan de naam “Goudhout”?
**"Toen ik een jaar of zeven was speelde ik Runescape. Eerst had ik bij een vriendje gekeken wat ie aan het doen was, en hij was altijd bomen aan het omhakken om goud te krijgen. Toen ik mijn account maakte heb ik daarop ingespeeld, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven."

**Hoe ben je aan Hearthstone begonnen?
**"Toen ik ongeveer elf jaar was kwam mijn moeder een keer thuis met Magic: the Gathering kaarten, die ze van haar collega gekregen had om aan mij te geven. Ik was toen nog te jong om het te begrijpen omdat alle kaarten in het Engels waren. Een paar jaar later keek ik er nog eens naar, maar het spelen van het spel was erg lastig omdat je daarvoor sociaal contact met anderen op moet zoeken. Die zomer kwam ik in de app store Hearthstone tegen, wat er erg op leek. Toen ben ik begonnen dat te spelen."

**Waarom ben je aan esports begonnen?
**"Ik heb een paar jaar Hearthstone gespeeld voordat ik er iets mee ging doen. Destijds behaalde ik rank 5 met Secret Paladin en had ik ergens iets gelezen over toernooien. Ik kwam op Strivewire uit, wat toen een site was die toernooitjes hield voor een paar euro. Die ben ik gaan spelen, wat ik gewoon een leuke middagsbesteding vond. Toen ben ik via een andere site bij een team gekomen, Falcon Esports, waarmee ik heel veel geoefend heb en beter geworden ben. Daardoor voelde ik me klaar voor competitive Hearthstone en deed ik mee aan mijn eerste LAN."

**Hoe heeft jouw reis in de Hearthstone esports scene er tot nu toe uitgezien?
**"Toen Falcon Esports uit elkaar ging was er naast mij één speler die door ging spelen, Barbosa, een Portugese speler met wie ik nog steeds hele goede vrienden en practice partner ben. Samen hebben we heel veel geoefend, en toen heb ik Louvardgames gespeeld in december van 2018. Daar deden ook een hoop toenmalige EchoZulu spelers aan mee. Ik presteerde beter dan zij allemaal, wat me een hoop vertrouwen in mijn spel gaf.

In die zelfde winter heb ik ook virtuLAN gespeeld, waar ik de top 3 heb behaald. Daarna heb ik niet heel veel toernooien meer gedaan, tot in de zomer vorig jaar. In de virtuLAN zomer editie werd ik eerste, in de Nationals top 4. Sindsdien heb ik heel veel ladder gespeeld met een hoop top 200 finishes, en een hoop open cups gespeeld. Ook heb ik onlangs de Afterparty gewonnen."

**Waar ben je het meest trots op?
**"De finale van de Afterparty winnen. Deze finale tegen Sjoesie was heel lastig, met een volledige aggro lineup tegen een volledige control line-up. Ik pakte de reserve sweep, wat bijna onmogelijk is. Ik was al op het punt van opgeven, maar wist het toch te doen tegen misschien wel de beste speler in de lokale scene met een zeer ongunstige line-up."

**Je draait inmiddels al een tijdje mee in de Hearthstone esports scene, hoe is deze door de jaren heen veranderd?
**"Toen ik twee jaar geleden in de esports scene kwam hadden we nog het Challenger-systeem, wat toen de equivalent was van de open cups. Dat hele systeem is omgegooid naar het Grandmasters systeem, waardoor heel veel mensen weggegaan zijn. Die grind van het open cup systeem is te veel voor ze. Vooral in deze meta is skill niet per se de doorslaggevende factor, waardoor je aan alle cups mee moet doen om een goede kans te maken om te kwalificeren. Die grind is helaas te veel voor heel veel semi pros, waardoor het een heel stuk rustiger geworden is."

**Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?
**"Ik hoop dat ik voor een Masters Tour kan kwalificeren. Als ik kijk naar mijn ladder performances vind ik dat ik op een niveau zit waarmee ik me zeker in een Masters Tour staande kan houden, maar de kwalificatie valt niet in mijn voordeel. Open cups zijn niet mijn ding, daar doe ik het altijd veel slechter dan op ladder. De top 16 haal ik de hele tijd net niet. Daarnaast wil ik de lokale scene domineren, want dat moet ook gebeuren."

**Op 12 juli ga je proberen de Hearthstone Dutch Nationals te winnen, hoe bereid je je hierop voor?
**"De Dutch Nationals ga ik makkelijk winnen. Ten eerste denk ik dat ik een stuk beter geworden ben in het afgelopen half jaar. Vorige Nationals was ik wel een goede speler, maar zeker wel onder het niveau van een CptnKitty, AVZ of Patryn. Ik denk dat ik op dit moment, ondanks dat ik de resultaten niet heb laten zien op een Masters Tour Qualifier, op hun niveau zit. Ik denk dat ik met heel veel oefenen met mijn practice partners best wel in een goede positie ben ben om eerste te worden."

**Wat is je ultieme droom in Hearthstone esports?
**"Ik hoef niet per se grandmasters te halen, maar ik zou graag zo vitaal willen zijn voor de scene dat ze niet zonder me kunnen. Op de manier van innoveren, de game verder brengen, nieuwe decks ontdekken en mensen pushen om steeds beter te worden. Meati heeft de afgelopen tijd geweldige guides gepost op zijn twitter die de hele scene helpen. Zo zou ik ook willen worden."

**Wat voor advies heb je voor spelers die ook in de esports scene willen starten?
**"Mijn beste advies wat ik zou kunnen geven is: zoek andere mensen om mee te spelen. Als je het alleen doet is het zo veel lastiger. Je kan altijd je eigen plays rechtvaardigen, maar als iemand anders jouw gedachtes uitdaagt kan je leren. Je blijft niet de hele tijd in je eigen patronen zitten, de andere speler kan uitleggen waarom hij het niet met je eens is."

**Wat vind je van de huidige staat van het spel?
**"Ik weet dat een hele hoop spelers het hier niet mee eens gaan zijn, maar ik vind Demon Hunter en Warrior echt hele goede decks op een competitief niveau, aangezien ze zwaar skill testing zijn vergeleken met de andere decks, zowel om mee als tegen te spelen."

"De rest van de decks laten veel te wensen over: Highlander Decks zijn “pak de juiste kaarten op het goede moment”, token druid is ”pak je ramp en win”, of “pak het niet en verlies”. Het is een deck wat van zichzelf wint en verliest, waarbij de tegenstander weinig invloed heeft. Rogue is een redelijk deck, maar haalt een hoop kaarten van buiten het spel wat het lastig maakt om op een vaardige manier tegen te spelen. Hetzelfde geldt voor Priest op het moment."

**En van de esports scene?
**"Ik vind het eerlijk gezegd nogal een chaos. De mensen met wie ik vaak de open cups speel zijn zeker wel goed genoeg om te kwalificeren, vaak ook beter dan ik. Veel spelers hebben zich in het HCT systeem duidelijk bewezen, maar kunnen zich nu niet kwalificeren omdat de willekeurigheidsfactor te hoog is en vaardigheid te weinig uit maakt."