Artikel

Wat zijn de grootste esportsorganisaties ter wereld?

Wat zijn de grootste esportsorganisaties ter wereld?

De wereld van esports is de laatste tien jaar gigantisch gegroeid. De kleine organisaties van vroeger zijn inmiddels enorme grootmachten geworden met enkelen die honderden miljoenen euro's waard zijn.

Deze grootmachten verdienen niet alleen maar hun geld met het winnen van toernooien. Ook zaken zoals merchandise, online content op platformen als YouTube en Twitch en social media vullen de zakken van deze organisaties.

We hebben een lijstje gemaakt van de zes grootste esportsorganisaties ter wereld!

Team Liquid

We beginnen dit lijstje met een klein beetje Nederlandse trots met Team Liquid. Deze populaire esportsorganisatie is namelijk opgericht door de Nederlander Victor 'Nazgul' Goossens in 2000. Sinds 2010 beschikt het team over echte professionele teams en zijn ze iconisch geworden in de esportsscene.

D-5iAv7XkAAEwsG

Volgens Forbes heeft Team Liquid een marktwaarde van 310 miljoen dollar! Daarnaast is het team de meest succesvolle esportsorganisatie ooit met een totale winst in toernooien van 36,604,764 dollar, omgerekend een kleine 30 miljoen euro. De meest winstgevende esportstitels van het team zijn Dota 2 waarin zij The International 2017 hebben gewonnen, Counter-Strike: Global Offensive en StarCraft II.

OG

De tweede organisatie op dit lijstje is OG. Deze Europese organisatie, opgericht door de Dota 2-speler Johan 'N0tail' Sundstein, heeft 'maar' 2 miljoen dollar minder verdiend dan Team Liquid en is hiermee de op één na meest succesvolle esportsorganisatie ooit. Waarin OG verschilt met veel andere organisaties is dat praktisch alles van hun 34 miljoen dollar winst van één spel komt, namelijk Dota 2.

OG heeft namelijk zowel in 2018 als 2019 The International gewonnen waarmee ze een bizarre 27 miljoen dollar hebben gewonnen in maar twee toernooien! Niet slecht voor maar twee weekjes werken. Daarnaast hebben ze vier Dota 2 Majors gewonnen in 2015, 2016 en 2017.

100 Thieves

100 Thieves is een Amerikaanse esportsorganisatie opgericht door de voormalige Call of Duty-speler Matthew 'Nadeshot' Haag. Als je succes ziet als het winnen van verschillende competities dan komt 100 Thieves niet eens in de buurt bij de grote jongens van de esportsscene met 'maar' 3.4 miljoen dollar. Maar deze organisatie staat volgens Forbes wel op de nummer vijf van meest waardevolle organisaties met een waarde van 190 miljoen dollar.

0x0

100 Thieves is namelijk geen traditionele esportsorganisatie. Tegenwoordig wordt deze organisatie voornamelijk bestempeld als een 'lifestyle and clothing brand'. Hun merchandise gaan als warme broodjes over de toonbank en je kan niet ontkennen dat ze behoorlijk classy zijn.

Cloud 9

Welk spel je ook speelt, Cloud9 is altijd een bekende naam. Deze beroemde organisatie heeft teams in elk spel zitten. Van League of Legends tot CS:GO en van PUBG tot Smite. Er zijn maar weinig spellen waar het team van oprichter Jack Etienne geen kaas van heeft gegeten. Deze tactiek heeft zijn vruchten afgeworpen want volgens Forbes is Cloud9 de op één na grootste esportsorganisatie ooit met een marktwaarde van maar liefst 350 miljoen dollar.

Cloud9's meest succesvolle videogame is Counter-Strike: Global Offensive waarin het team 2.5 miljoen euro wist te winnen o.a. door een miraculeuze winst in de ELEAGUE Major Boston tegen FaZe Clan.

TSM

TSM, of Team SoloMid, is een beroemde esportsorganisatie in de Verenigde Staten. Dit team is opgericht door de League of Legends-speler Andy 'Reginald' Dinh. Net zoals Cloud9 is dit team actief in praktisch elk spel ooit met als unieke uitzondering Dota 2.

TSM is vooral populair in de Verenigde Staten. Het team heeft zeven van de zestien splits van League of Legends Championship Series (LCS) gewonnen. TSM is volgens Forbes de grootste esportsorganisatie ter wereld met een marktwaarde van 410 miljoen dollar.

Embedded content: https://gfycat.com/ecstaticcompletegroundhog

FaZe Clan

De laatste esportsorganisatie op deze lijst is FaZe Clan. Deze organisatie maakte zijn debuut op YouTube waar de eerste drie leden trickshotvideo's maakte op Call of Duty: Modern Warfare 2. De organisatie was in het begin vooral gefixeerd op Call of Duty, maar in 2016 kreeg FaZe Clan een CS:GO team en sindsdien zijn ze ook actief in o.a. Rainbow Six Siege, PUBG en Fornite.

Het team heeft in totaal 9,7 miljoen dollar aan prijzengeld gewonnen en FaZe Clan is volgens Forbes 305 miljoen dollar waard.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf