Artikel

ItsBen321: “Via een PowerPoint heb ik mijn ouders content creation uitgelegd”

Foto van Hearthstone Battlegrounds speler ItsBen321

ItsBen321 is binnen Hearthstone zeer bekend als een Hearthstone Battlegrounds content creator, waar hij full-time mee bezig is. Zijn uitleg- en handleidingsvideo’s op YouTube over strategieën in Battlegrounds worden door tienduizenden mensen bekeken. Daarnaast is hij regelmatig live op Twitch. Tijdens zijn streams speelt hij veel zelf, maar zoekt hij ook de interactie op met zijn kijkers. Hoe kijkt Ben naar zijn baan als content creator en wat vind hij van de ontwikkelingen die nu plaats vinden binnen Hearthstone Battlegrounds?

Van hobby naar werk

Anderhalf jaar lang is de Belg nu full time content creator en leeft hij van zijn inkomsten van YouTube en Twitch. Een flinke stap om te nemen. “Ik was al jaren bezig met video’s maken, mijn eerste video was in 2015 over Minecraft. Toen een aantal video’s over Battlegrounds semi-viral gingen, dacht ik: dit kan echt iets worden.” Ben besloot te stoppen met zijn studie en gaf zichzelf vervolgens een jaar de tijd om zijn passie van content creation verder te onderzoeken. Zijn omgeving had wel wat overtuiging nodig. “Ik heb voor mijn ouders een hele PowerPoint-presentatie in elkaar gezet om het goed aan ze uit te leggen. En ik gaf de belofte dat als het na een jaar niet geslaagd was, ik terug mijn studie zou oppakken.” Inmiddels is dat jaar allang voorbij en kan Ben stellen dat zijn passieproject geslaagd is.

Waar heeft Ben zijn inspiratie vandaan gehaald om dit passieproject te laten slagen? Hij vertelt dat het begon met het kijken van een heleboel YouTube video’s, daar is hij echt mee opgegroeid. “Ik deed niets anders dan verschillende content creators kijken, maar geen typische gameplay. Ik zoek video’s met originaliteit en goede edits, met goede muziek en een goede verhaallijn. Verder helpt het om me te omringen met gepassioneerde mensen die in hetzelfde genre zitten. Toen ik nog niet zo groot was, heb ik Solem (een Hearthstone streamer en YouTuber, red.) benaderd en gezegd dat ik vind dat hij toffe content maakt. Sindsdien zitten we regelmatig in calls om te sparren en feedback uit te wisselen over content, thumbnails, titels en de algoritmes om kijkers te trekken.”

Hearthstone speler ItsBen321 YouTube banner

De sleutel tot succes

Is de passie, goede inspiratie en feedback van anderen dan genoeg om het opbouwen van een YouTube kanaal te laten slagen? Voor ItsBen321 is passie niet genoeg. Hij staat er zelf ook heel zakelijk in. “Waarom zouden mensen naar jou kijken en niet naar iemand anders? Je moet marktonderzoek doen, kijken naar retentiestrategieën, weten hoe je mensen kunt laten kijken en hoe je mensen kunt laten abonneren. Duik erin, zorg ervoor dat je leert waar je goede informatie kunt vinden, en probeer dingen uit.”

De Belg heeft al van alles uit geprobeerd. Hij heeft gezocht naar de juiste niche om iets unieks op de tafel te brengen waar mensen ook voor blijven terug komen. Hij begon binnen Hearthstone met een aantal video’s over de standard game mode, maar zodra Battlegrounds uitkwam ging zijn interesse daar naar uit. Naast zijn eigen voorkeur voor Battlegrounds boven standard, heeft het ook een praktische insteek wat betreft de mogelijke groei voor zijn kanaal. “Ik vind Battlegrounds toegankelijker om te spelen, mede ook doordat het compleet gratis is. Niemand kan voordeel halen door er geld aan uit te geven. Hierdoor is er een groter publiek te bereiken. Ik zie binnen standard verder ook geen duidelijke groei van spelers of de mogelijkheid om daarbinnen een goede niche te vinden van iets dat er nu nog niet is.” Bij Battlegrounds lukte het wel om een niche te vinden. Zijn video’s zijn origineel en daardoor goed te vinden door de doelgroep. Daarnaast steekt Ben veel moeite in het goed monteren van de video’s. “Voor YouTube is het belangrijk om te letten op snelheid, de hoek, call to action en de thumbnails. Er zijn weinig mensen die echt specifiek goed voor YouTube kunnen editen. Ik heb daarin een naam voor mezelf kunnen maken.”

Ben heeft het monteren van video’s zich volledig zelf aangeleerd, want dit soort dingen leer je niet in school. Ervaring opdoen met content creation en begrijpen wat goed werkt is dus echt belangrijk en Ben heeft zichzelf door middel van dat opstartjaar echt de tijd gegeven om het zichzelf goed aan te leren. Inmiddels wordt hij ook door andere content creators gevraagd om te helpen met editen van video’s. Zo is hij bijvoorbeeld de vaste editor voor Slysssa. “Mijn plan B is om editor te zijn. Als alles faalt op mijn kanaal, dan heb ik altijd nog mijn portfolio en goede reputatie.”

Ontwikkelingen in Battlegrounds

Op de vraag wat hij met ons kan delen over Battlegrounds, geeft Ben het volgende antwoord: “Ik kan geloof ik wel uren praten over dingen die verbeterd kunnen worden binnen Battlegrounds. Ik ben zelf tevreden zolang ik er nieuwe video’s over kan blijven maken.” Zo maakte hij ook een video over alles wat er beter kan.

Competitief gezien krijgt Battlegrounds sinds 2022 meer aandacht door middel van Lobby Legends. ItsBen321 heeft zelf niet de ambitie om hieraan mee te doen, anders dan om meer bekendheid voor zijn content te kunnen genereren. Hij was dus ook vooral blij om te zien dat het goed aanslaat bij het publiek, er hoge kijkcijfers zijn op de streams van de competitie en hij zelf ook op zijn eigen kanaal live verslag van de Lobby Legends kan uitzenden. Zijn hart ligt echt bij het maken van content en niet bij de beste speler binnen Battlegrounds worden.

Toekomst

Waar gaat zijn passie voor content creation ItsBen321 nog meer brengen in de toekomst? Voor Ben is dat nog onzeker. “Ik blijf video’s maken over Hearthstone en Battlegrounds, maar ik heb geen idee waar ik over een paar jaar sta. Ik heb de ambitie om een nog groter publiek te bereiken. Binnen de doelgroep van Hearthstone bereik je toch op een gegeven moment een maximum aantal kijkers en ik wil mezelf geen limiet opleggen. Switchen naar andere games en een ander publiek bereiken gebeurt echter niet zomaar. Ik speel zelf veel andere games naast Hearthstone en heb ook al geprobeerd om bijvoorbeeld speed run video’s te maken, maar die video’s doen het niet goed. Mensen komen daarvoor ook niet naar mijn kanaal. Het is moeilijk om uit te breiden naar andere niches.” De Belg geeft alleen zeker niet zomaar op, zo kondigde hij op twitter aan dat hij onder een nieuwe naam een nieuw kanaal is begonnen om een nieuw publiek te gaan proberen te bereiken.

ItsBen321 is zowel actief met livestreams op Twitch als het posten van video’s op YouTube. Mocht het scenario zich ooit voordoen in de toekomst dat hij zou moeten kiezen tussen de twee, dan kiest hij voor video’s maken. “Twitch geeft minder zorgen, want het is enkel de camera aandoen en spelen. Maar video’s maken is flexibeler, het valt beter te plannen en het verdienmodel is beter.”

Anna Buijsman
Anna BuijsmanRedacteurBetere Hearthstone-redacteur dan Hearthstone speler, kan wel iedereen van tafel dansen in een potje Just Dance
Anna Buijsman