Artikel

Hoe verdien je geld met esports

Hoe verdien je geld met esports

Esports is de afgelopen jaren uitgegroeid naar een miljoenenindustrie. Dat betekent dat er voor aspirerend esporters een hoop mogelijkheden zijn om geld te verdienen. Dit kan door het winnen van een prijs op een toernooi of door het maken van content op Twitch en YouTube. Voor een select aantal is er zelfs de mogelijkheid om in een competitie te spelen die spelers een vast maandsalaris aanbiedt. In dit artikel leggen we je uit op welke verschillende manieren esporters hun brood verdienen.

Het prijzengeld van een toernooi

Als er wordt gesproken over geld binnen esports, gaat het vaak over de prijzenpot van een toernooi. Zeker het Dota 2-toernooi The International of de recente Fortnite World Cup halen nieuwspagina's met prijzenpotten die in de miljoenen dollars lopen. Ondanks het feit dat dit de meest zichtbare en makkelijkst beschikbare manier voor een esporter is om geld te verdienen is het zeker niet de enige, daarover straks meer.

Een prijzenpot wordt verdeeld over de verschillende plekken in het eindklassement, waarbij het merendeel gereserveerd is voor de winnaar. De meeste esports-toernooien kennen een prijzenpot die alleen wordt verdeeld onder de best presterende teams. Een voorbeeld: Bij een CS:GO-toernooi wordt een prijzenpot van €1000,- beschikbaar gesteld. De winnaar krijgt €500,-, nummer 2 krijgt €300,- en nummer 3 krijgt €200,-. Er zijn vaak meer dan drie deelnemende teams, dus in dit voorbeeld gaat het merendeel van de deelnemers met lege handen naar huis.

Grote, internationale competities verdelen hun prijzenpot echter onder alle deelnemende teams. Hoe hoger het aanzien van een toernooi of competitie, hoe meer geld er te verdienen valt. Zeker de respectievelijke wereldkampioenschappen van bepaalde esports, zoals Worlds voor League of Legends of het hiervoor genoemde The International, hebben prijzenpotten van miljoenen te verdelen. Een laatste plaats op zo'n toernooi levert je alsnog duizenden dollars op.

Deze competities zijn echter alleen toegankelijk voor de absolute wereldtop. Beginnende esporters nemen vaker deel aan online toernooien met prijzenpotten van tussen de €100,- en €1000,-. Vaak moet je hiervoor een toegangsticket kopen, dus een kleine investering is vereist. De prijzen die ertegenover staan liggen vaak een stuk hoger, dus voor de betere spelers is dit een goede manier om geld te verdienen. Ook op kleinere offline-competities, zoals bij de Esports Game Arena, zijn soms prijzen te winnen.

Het maken van content

Voor zowel beginnende esporters als professionals zijn er buiten competities andere manieren om geld te verdienen. Voor esporters die kennis graag delen en interactie opzoeken met hun fanbase bieden stream- en videoservices als Twitch en YouTube een mogelijkheid om inkomsten te genereren door middel van advertentie-inkomsten of sponsordeals.

Om geld te verdienen met je content zul je eerst een publiek moeten vinden. De meeste platforms verplichten je namelijk om eerst een verplicht aantal abonnees of views binnen te halen voor je er überhaupt geld mee kunt verdienen. Sommige esporters maken gebruik van hun bekendheid als professioneel gamer om een publiek aan te spreken, anderen beginnen als streamer of YouTuber voor ze de overstap naar esports maken.

Als je eenmaal een publiek heb opgebouwd kun je op verschillende manieren geld verdienen met je content. Zo stelt Twitch kijkers in staat om geld te doneren aan streamers en betaalt YouTube een deel van de inkomsten van advertenties op video's aan de content creator. Ook gesponsorde content, waarin iemand een video maakt over een specifiek product en daarvoor betaalt wordt, is een veel voorkomende bron van inkomsten.

Net als bij traditionele sporten is er ook bij esports vraag naar panelleden die weten waar ze het over hebben. Hier worden zowel ex-profs als grote content creators uit een community voor gevraagd. Ook is het niet ongebruikelijk dat esporters die niet actief spelen zich richten op een (tijdelijke) carrière als analyst/commentator. In dat geval wordt je betaald door de organisator van een competitie voor je geleverde diensten.

Het verdienen van een salaris

Sommige esports-competities geven deelnemende spelers en organisaties een vast salaris. Elke speler krijgt dan een vast bedrag per maand of jaar, ongeacht van zijn of haar prestaties.De bekendste en grootste voorbeelden hiervan zijn de regionale Leagues en Championship Series van League of Legends en de Overwatch League. Dit verdienmodel is veelal gebonden aan een aantal specifieke competities en is beschikbaar voor alle deelnemende spelers daarbinnen.

Dit betekent echter niet dat elke speler binnen zo'n competitie altijd hetzelfde bedrag verdient, enkel dat er een minimumbedrag voor elke speler beschikbaar is. Zo betaalt de Overwatch League al haar spelers een jaarsalaris van 50.000 dollar, maar worden winnende teams meer uitbetaald en mogen spelers in overleg met de organisatie ook een deel van merchandise-inkomsten ontvangen. Dit stelde San Francisco Shock-speler sinatraa in staat om in één jaar 150.000 dollar te verdienen, in plaats van de standaard 50.000.

Dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen. Een van de grootste inkomstenbronnen voor esports zijn sponsordeals. Hier betaalt een bedrijf de organisator van een toernooi om meer zichtbaarheid te creeëren voor een product. Dit kan betekenen dat het logo van dat bedrijf zichtbaar wordt getoond in de arena of tijdens de stream.

Soft- en hardwareproducenten hebben natuurlijk inherent meer raakvlakken met esporters, waardoor zij meer dan alleen hun logo kunnen tonen bij een toernooi. Als zo'n bedrijf een sponsordeal sluit, komt het vaak voor dat de toernooien worden gespeeld op producten die zij geproduceerd hebben. Denk hierbij aan PC's van HP, muizen en keyboards van HyperX of monitors van BenQ.

Er valt dus wel degelijk geld te verdienen met esports. Hou er echter rekening mee dat, net als bij traditionele sporten, je inkomsten deels afhankelijk zijn van je prestaties. Heb je de ambitie om van gamen je beroep te maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Check dan ook ons artikel ‘hoe word ik esporter’ voor een aantal handige tips.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.