Artikel

Hoe werken tiebreakers in de Dutch League en Belgian League?

15 juli 2020, 15:35

Zowel in de Dutch League als de Belgian League zijn er nog scenario's waarin teams met een gelijk aantal punten eindigen. Volgende week is de laatste speeldag en toch is er nog wat onduidelijkheid over regels van de tiebreakers wanneer er een gelijke stand is. Wij zochten het uit en zetten alles op een rijtje.

In dit artikel gaan we uit van two-way-tie, oftewel twee teams die met een gelijke stand eindigen.

In het format van zowel de Dutch League als de Belgian League is het mogelijk dat twee teams na tien gespeelde games met een gelijk aantal punten eindigen. Omdat alleen de bovenste vier teams doorgaan naar de play-offs, kan het zijn dat er een tiebreaker nodig is. Bovendien heeft de nummer 1 een voordeel ten opzichte van de nummer 2 (side selection in de play-offs) en kan ook dit een groot verschil maken. Tiebreakers zijn dus niet alleen belangrijk voor het wel of niet plaatsen voor de play-offs.

Na een goed gesprek met Moritz van der Lugt, Esports Manager van Team META, die de Dutch en Belgian League organiseert, konden we de tiebreaker-regels netjes op een rijtje zetten. In volgorde van prioriteit wordt de eindstand gebaseerd op:

1. Head-to-head

Alle teams spelen in de groepsfase twee keer tegen elkaar. Als een van beide teams beide games heeft gewonnen (2-0) wint dit team de tiebreaker. Als het echter 1-1 staat, wordt er gekeken naar het volgende punt.

2. De Neustadtl score

Nee, bovenstaande is heus geen typfout. De Neustadtl score is een methode om een gelijkspel te doorbreken op basis van hoe 'knap' het is dat een team een bepaald aantal overwinningen heeft behaald. Wins tegen teams die hoger op de ranglijst staan zijn namelijk meer waard bij deze rekenmethode. Het aantal keer dat een team heeft gewonnen van een ander team wordt vermeningdvuldigd met het aantal wins van dat team. Dus, won Team A twee keer van Team B, dat op hun beurt het seizoen is geëindigd met 3 wins, dan levert dat (2 x 3) 6 punten op voor de Neustadtl score.

Nadat de Neustadtl score voor beide teams in de gelijke stand is berekend, wint het team met de hoogste score de tiebreaker. Als hier opnieuw een gelijke stand uit komt, gaan we door naar de volgende stap.

3. Wins in de tweede helft van het seizoen

Als de head-to-head en de Neustadtl score de gelijke stand niet doorbreken, wordt er gekeken naar de winstpartijen per team in de tweede helft van het seizoen. Dit zijn dus de laatste vijf wedstrijden die ieder team heeft gespeeld. Het team met de meeste overwinningen uit die vijf wedstrijden, wint de tiebreaker. Bij een gelijkspel in score, gaan we door naar het volgende criterium.

4. Een tiebreaker match

Als het na al deze regels nog steeds niet mogelijk is om een winnaar uit te roepen moet er een tiebreaker match gespeeld worden om het gelijkspel te doorbreken. Dit is een best-of-1 game, waarbij side selection wordt bepaald aan de hand van de lengte van alle gewonnen games van de twee teams bij elkaar opgeteld. Het team met de snelste tijd heeft side selection. Mocht hier, in een zeer onwaarschijnlijk geval, sprake zijn van een exact identieke speeltijd, wordt side selection bepaald door een coinflip.

Tiebreakers in de Dutch League

Met de huidige stand zijn er geen tiebreakers matches mogelijk in de Dutch League. Een eventuele gelijke stand tussen teams wordt door de onderlinge scores altijd verbroken door de head-to-head of door de Neustadtl score. Team THRLL en PSV maken beiden nog kans op de eerste plek, waar de rest van de competitie al 'vast' staat op hun huidige plek.

Tiebreakers in de Belgian League

In de Belgian League maken we wel kans op een tiebreaker match. Sector One kan op geen enkele manier de eerste plaats meer verliezen en KV Mechelen is ook zeker van de tweede plek. Daaronder vechten Aethra Esports, Team 7AM en RSCA Esports nog uit wie naar de play-offs gaan.

We zien een tiebreaker match wanneer Brussels Guardians van KV Mechelen wint, Team 7AM van Aethra Esports wint en Sector One op de laatste speeldag RSCA Esports verslaat. Enkel in dit scenario is er een tiebreaker match nodig. Bij alle andere uitslagen worden de gelijke standen doorbroken door head-to-head of de Neustadtl score.