Artikel

Hoe word je esporter

Hoe word je esporter

Veel gepassioneerde gamers maken maar wat graag van hun hobby hun beroep. Als je de ambitie hebt om een professionele gamer te worden en de top te bereiken, dan moet je bereid zijn om keihard te werken om die droom waar te maken. Niet alleen zul je veel uren moeten stoppen in je training, ook moet je je eigen struikelblokken in kaart brengen om je speltechnieken te verbeteren.

Met alleen gamen kom je er niet. Je zult een gezond trainingsregime met genoeg rust moeten aanhouden zodat je in een korte tijd veel vooruitgang kunt boeken en je moet opvallen binnen een community om gescout te worden door een team of organisatie.

Het allerbelangrijkste is het vinden van een game waar je zelfs na tientallen uren nog plezier uit kunt halen. De rest is slechts een kwestie van tijd en hard werken. In dit artikel bieden we een overzicht van de stappen die je moet nemen om een esporter te worden.

Wat is een esporter?

Om te weten hoe je een esporter wordt, is het eerst belangrijk om te weten wat een esporter überhaupt is. Ons artikel wat is esports kan hier zeker bij helpen, maar kort samengevat is een esporter iemand die deelneemt aan gametoernooien. Hiermee doelen we niet op vriendschappelijke toernooien onder vrienden, maar op professionele toernooien die worden georganiseerd door derde partijen.

Hoe kies je jouw esports-game?

De eerste keuze die je moet maken, als je de ambitie hebt om esporter te worden, is welke game je wilt gaan spelen. Omdat je uiteindelijk tot de absolute top van je vakgebied wilt behoren, is het belangrijk om je toe te spitsen op één titel. Je zult uren op een dag in je gekozen game moeten steken, dus zorg dat je er eentje kiest waar je zelfs na tientallen uren nog plezier uit haalt.

Om de keuze makkelijker te maken kun je je eerst toespitsen op een specifiek genre voor je een game kiest. De meest gangbare genres binnen esports zijn MOBA’S (League of Legends, Dota 2, SMITE), Shooters (CS:GO, Overwatch, Fortnite), Sportsimulaties (FIFA, NBA2K , F1), Fighting Games (Smash Bros, Tekken, Mortal Kombat), en Strategy Games (StarCraft II, Hearthstone, Clash Royale).

Als je eenmaal een genre hebt gekozen zul je je uiteindelijk toe moeten spitsen op één game, dus zorg dat je goed de tijd neemt om de verschillende titels binnen een genre te kennen. Uiteindelijk moet je keuze vallen op een game die je elke dag wilt spelen zonder dat het verveelt, dus neem er je de tijd voor.

Sommige van de bovenstaande titels, zoals Fortnite, zijn beschikbaar op meerdere platforms. In dat geval is het belangrijk om te overwegen op welk platform je zult spelen. Zeker voor shooters is de PC het meest gangbare platform, maar het aanschaffen van een goede gaming PC is een grote investering. Zeker als beginnende esporter is het goed om te kijken naar competities op consoles als PS4, Xbox One of Nintendo Switch, aangezien je enkel een console en een controller nodig hebt.

Hoe traint een esporter?

Wanneer je eenmaal een game hebt gekozen is het tijd om een trainingsplan te maken. Voor elke game geldt dat je effectief moet omgaan met je trainingsuren. Om dat te doen zul je trainingsdoelen voor jezelf moeten stellen. Een voorbeeld van een doel is het verbeteren van een specifieke vaardigheid, zoals headshots raken in een shooter of last hitten in een MOBA. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je progressie als speler meetbaar wordt en maakt je bewust van je zwakke en sterke punten als speler.

Ook kennis opdoen over je gekozen game of het functioneren in een team zijn goede eigenschappen om te trainen. Voor kennis over de game kun je altijd terecht op YouTube voor tutorials en dergelijke. Om goed te leren spelen in een team is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een groep gelijkgestemde spelers vindt om mee te spelen. Hiermee kun je vervolgens je communicatie en coördinatie binnen een team verbeteren.

Als je de mogelijkheid hebt om je matches op te nemen of om een replay te bekijken, zorg dan dat je deze grondig analyseert. Met behulp van je eigen inzicht en tutorials en tips die op het internet te vinden zijn, zul je snel je eigen struikelblokken kunnen identificeren en zo je spel verbeteren. Sommige games, zoals Dota 2 en Overwatch, bieden je de mogelijkheid om matches terug te kijken in-game. Voor andere titels zul je moeten werken met externe software of een capture-functie, zoals die op de PS4 en de Nintendo Switch.

Bedenk in een teamgame ook welke rol je wilt vervullen. Een breed inzetbare speler is handig als stand-in, maar als je de ambitie hebt om in een professioneel team te spelen, dan wordt er van je verwacht dat je één specifieke rol goed kunt vervullen. Tijdens je training heb je genoeg tijd om te experimenteren met wat je het beste ligt, maar uiteindelijk zul je een keuze moeten maken.

Hoe vind je een esports-team?

De beste manier om een team te vormen is via de vele communities die er online gevormd zijn. Spelen in teamverband is namelijk een leerproces, dus ervaring opdoen met gelijkgestemde spelers is absoluut een vereiste. Internetfora zijn geschikte plekken om andere spelers te treffen, maar ook Discord biedt een mogelijkheid om gelijkgestemden te vinden om een team mee te vormen. Zelfs als je geen teamgames speelt kan een community je helpen om strategieën te delen en sparringspartners te vinden. 

Teams en organisaties zijn zelf ook altijd op zoek naar nieuw talent, dus naast talent is zichtbaarheid ook een belangrijk iets voor een beginnende esporter. Ook daar kan een community op het internet bij helpen. Als je op weet te vallen, zij het door talent, zij het door activiteit of sportiviteit, dan wordt de kans dat je gescout wordt groter. Net als met reguliere sporten zijn er talentenscouts die communities in de gaten houden in de hoop een nieuwe prof te vinden. Als je speltechnisch goed genoeg bent en je erkend wordt door de community, val je veel sneller op dan wanneer je je enkel focust op het spelen van je game.

Hoe blijf je groeien als esporter?

Als je alle bovenstaande stappen met succes weet te doorlopen, ben je een goed stuk op weg in je carrière als beginnend esporter. Blijf veel en efficiënt trainen om je vaardigheden aan te scherpen en neem genoeg rust om je concentratie op peil te houden. Verlies je enthousiasme en plezier voor de game echter niet uit het oog. Laat je ook niet afschrikken door de hoeveelheid werk die je erin moet steken; er zijn genoeg toernooien op instapniveau die je in staat stellen om esports te ervaren, zonder dat je je er volledig op moet toeleggen.

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze artikelenreeks "esports voor beginners". Deze reeks dient als introductie voor mensen die meer over esports willen weten. In deze reeks artikelen bieden wij je alle kennis die je nodig hebt om te snappen wat esports precies zijn, welke games je kunt volgen en hoe je zelf aan de slag kunt binnen de esports-industrie.