Artikel

Joost Roset (Gamers First): "We moeten af van de cowboy-mentaliteit in de esportswereld"

28 december 2020, 13:12

Het jaar 2020 is bijna over en daarom is het tijd om terug te blikken. Dat doen we met mensen die dit vreemde jaar midden in de esportswereld stonden. Hoe verliep het jaar voor hun en wat hebben zij allemaal moeten veranderen?

Joost Roset is oprichter van Gamers First, dat met Inside Esports TV wekelijks verantwoordelijk is voor het uitzenden van onder andere de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie en de Dutch College League. De producties vinden plaats in het Rabo Esports Stadium op de H20 Esports Campus Amsterdam en worden uitgezonden op Twitch en op Fox Sports.

Conservatorium en traditionele media

In tegenstelling tot veel collega's komt Roset uit de wereld van traditionele media. "Ik ben ooit begonnen vanuit mijn conservatorium opleiding als hoofd geluid bij een televisie facilitair bedrijf. Daar heb ik heel veel met sport gedaan, zoals voetbal en schaatsen. En ook wat concerten, Pink Pop en North Sea Jazz."

Hij vervolgt: "Daarna ben ik naar Endemol gegaan en heb ik zeven jaar geholpen met de productie van Big Brother, als consultant producer. Vervolgens heb ik nog een postproductiebedrijf geleid in Duitsland en uiteindelijk ben ik naar Afrika gegaan, om daar een productiehuis op te zetten voor de Modern Times Group."

Realisatie

Na zijn jarenlange loopbaan in de televisiewereld vroeg Roset zich één ding af: "Waarom kijken de jongeren steeds minder of geen televisie?" Niet lang daarna viel bij Roset het kwartje, toen hij in 2013 The International zag. "Daar zijn ze! De sport van de toekomst, gemixt met entertainment. Ik kreeg er een sportgevoel bij, maar ook dat gevoel dat je bij een boy band hebt."

Volgens Roset is het ook duidelijk waarom de televisiewereld en traditionele media niet mee bewegen. "De media wordt voornamelijk geleid door personen die zo mogelijk nog ouder zijn dan ik. Die zitten helemaal niet meer in de belevingswereld van de jongeren. En die wereld vind ik juist wel interessant."

Bottom up en esports in de breedte

Joost zag meteen in dat esports nog wel het één en ander nodig had, nadat hij zich had verdiept in het voor hem relatief nieuwe fenomeen. "Net als bij ieder andere sport heb je lokale initiatieven nodig, zodat je vanuit de breedte naar de top kunt. Denk dan aan traditionele competities zoals je die bij andere sporten hebt."

Hij vervolgt: "Die (lokale) competities bestonden niet. De wereld werd gedomineerd door game developers. Ik ben Gamers First toen begonnen om bottom up competities op te zetten. En gelukkig bleken er al clubs te bestaan die zich met esports bezig hielden en het maar al te graag tegen elkaar opnamen."

"Ons doel is om de mainstream kijkbeleving te koppelen aan esports. Dat is dan onze inbreng om esports als ijsberg boven water te krijgen. Er is in Nederland enorm veel kennis en kunde rondom entertainment en sport, maar in de esportswereld heerst nog een cowboy-mentaliteit. We moeten elkaars plek in deze wereld leren respecteren."

Esportsproblemen

Volgens Roset is het grootste probleem binnen esports het (gebruikelijke) verdienmodel, uit bijvoorbeeld de topsport. "Het verdienmodel van voetbal zijn televisie- en medialicenties. Dat is bij esports net het probleem, want men doet al tien jaar iets gratis. Daardoor is er een wereld ontstaan, waarin media zegt: 'Ja, we gaan nu niet meer voor die licenties betalen.'"

Volgens Roset zou je idealiter een ecosysteem hebben waar je spelerssalarissen deels betaalt uit bijvoorbeeld die medialicenties. "Daar zou je nog een shirtsponsoring aan toe kunnen voegen, waardoor je betere merken aan kunt trekken. En daardoor kun je de spelers weer beter betalen, trainen ed. Uiteindelijk moet dat ook weer doorsijpelen naar de breedte. Het blijft een moeilijk verhaal."

2020

Uiteraard kunnen veel esportscompetities die plaatsvinden gewoon doorgaan, omdat spelers vanuit huis mee kunnen doen. Roset had het jaar 2020 echter wel anders voor zich gezien. "We hebben in de H20 Esports Campus Amsterdam natuurlijk de mogelijkheid spelers te trainen en te laten spelen, op een groot podium. Dat soort plannen hadden we dit jaar, maar dat is door corona niet door gegaan."

Het is nog even afwachten hoe en in wat voor een vorm dat terugkomt. "Aan de andere kant proberen we steeds meer de offline en online beleving naar elkaar toe te trekken. En dat is een enorme uitdaging op dit moment. Er zijn dit jaar ook wat mooie dingen gebeurd, zoals Defensie dat nu een eigen esportsteam heeft. En natuurlijk de Minecraft Hospital Heroes challenge."

Het stoppen van Mijndomein Masters was voor Roset één van de dieptepunten van 2020, dat zich moest terugtrekken doordat het coronavirus de online-strategie in de soep gooide. "Sponsoring voor competities in Valorant en CS:GO zijn gewoon moeilijk te regelen. Er zit bloed in en wapens, en daar schrikken sponsoren van. Terwijl men wel 's avonds achter de televisie The Walking Dead kijkt met bloed en wapens. Daar zit een zekere vorm van hypocrisie."

2021

Roset kijkt uit naar de volgende stap die Gamers First met H20 kan nemen, waar naar eigen zeggen 'iets groots' gaat gebeuren. Ook het verder bouwen aan de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie staat in 2021 op het programma. "De Keuken Kampioen Divisie kwam met dezelfde gedachte als de eredivisie, namelijk het verbinden van esports en sport. Dat heeft dit jaar heel erg goed uitgepakt."

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en ontvang update over je favoriete games. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter, Facebook, Instagram, Twitch en YouTube.

Deel: