Artikel

Met deze support champions hou jij jouw team in leven

9 juni 2021, 11:55

League of Legends is een razend populair spel met meer dan honderd miljoen unieke spelers. Er zijn meer dan 155 champions, dus waar begin je als nieuwe speler? Wij zetten voor jou de vijf beste support champions voor beginners op een rijtje.

De support-rol is misschien wel de makkelijkste rol in het spel. Jij moet als support zijnde jouw team beschermen en in leven houden, ook is het belangrijk dat jij assisteert met het behalen van kills. Als support speel je in het begin van het spel vooral samen met jouw ADCarry in de botlane. Het is niet jouw taak om kills te maken of alleen een gevecht aan te gaan. Als jij de beste spelers van je team in leven kan houden en kan zorgen dat zij veel kills en gold krijgen is de kans groot dat je het spel wint. Het is ook belangrijk dat je zorgt voor genoeg wards op de map, waardoor jouw team beter zicht heeft.

Janna

Janna is een geweldige champion voor beginners. Janna heeft crowd control, schields en health voor haar teamgenoten. Ze staat bekend om haar tornado die tegenstanders de lucht in kan gooien, dit is haar Q ability. Nadat besluit welke kant deze tornado op gaat, kun je deze plaatsen. Na het plaatsen heeft de tornado een paar seconden nodig voordat deze de maximale range kan bereiken.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=gaxJxge_GtA

Janna kan ook haar teamgenoten en torens een schild geven, dit stopt een deel van de schade die tegen hen gedaan wordt. In het begin van het spel wil je jouw ADCarry in leven houden en het leven zuur maken van je tegenstanders. Dit kan je doen doormiddel van je Q ability of je W ability. Je W ability is een vogeltje die in het begin van het spel redelijk wat schade kan aanrichten.

In team fights wil jij vooral de damage dealers van je team beschermen met je schild. Met je ultimate ability heal je jouw teamgenoten binnen een klein gebied en duw je tegenstanders van jullie weg. Perfect dus voor noodscenario's en team fights!

Soraka

Soraka is een champion die voornamelijk als doel heeft het in leven houden van haar teamgenoten en bovendien enorm beginner vriendelijk is. Je gebruikt haar Q ability om de tegenstander te vertragen en schaden te doen, als je een tegenstander raakt krijg jij health terug. Deze ability is erg belangrijk omdat je met je W ability een teamgenoot kan healen. Wanneer je een teamgenoot healed met je W ability verlies jij health, je gebruikt je Q en W abilities dus om jouw eigen health in balans te houden.

Met je E ability leg je een cirkel op de grond, wanneer tegenstanders hier op staan kunnen zij geen abilities of spells gebruiken, een zogeheten silence. Als tegenstanders hier na een paar seconden nog op de cirkel staan kunnen zij voor een paar seconden niet meer bewegen.

Embedded content: https://youtu.be/bh5WsgX4iyM

Met je ultimate ability heal je al je teamgenoten op de map, het maakt niet uit waar zij zich bevinden. In team fights wil je de damage dealers in leven houden met je W en ultimate ability. Ook wil je zoveel mogelijk je Q en W ability gebruiken zodat je zelf healt en zorgt dat tegenstanders tijdelijk geen abilities kunnen gebruiken.

Leona

Leona is een tank met maar liefst drie stuns en een perfecte champion om jouw team te verdedigen. Leona is een champion die als tank gespeeld wordt, hierdoor kan je team fights starten en samen met andere tanks voorin het team staan. Leona is in de laning fase een erg sterk, met haar E ability kan zij naar een tegenstander springen. Wanneer zij dit doet wordt de tegenstander waar Leona naartoe gaat kort gestunned. Met haar Q ability kan ze een tegenstander (nogmaals) stunnen, dit sluit perfect aan op haar E ability.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=rvdnk_sMuG0

Leona is één van de beste champions om een team fights te starten middels haar ultimate ability. De ultimate van Leona plaatst een cirkel op de grond en spelers die in het in het midden staan worden gestunned. Spelers die wel in de cirkel staan maar niet in het midden worden flink verlangzaamd.

In het begin van het spel wil je met Leona proberen je ADCarry veel kills te geven dit kan perfect door de E, Q combinatie. In teamfights wil Leona zoveel mogelijk tegenstanders raken met haar ultimate. Ook wil zij met haar stuns de grootste damage dealers van de tegenstanders stunnen, zodat haar teamgenoten deze kunnen elimineren.

Morgana

Morgana is een sterke champion die in de mid en late game erg veel schade kan aanrichten. Morgana heeft een Q ability die een tegenstander vast kan zetten, wat gevoelsmatig heel lang duurt. Haar W ability is een damage over time vaardigheid. Ook heeft Morgana een spell shield die zij op teamgenoten of zichzelf kan gebruiken.

Embedded content: https://youtu.be/6MlIZjSw7So

Morgana is een prima support in het begin van het spel, dit komt door haar Q en W ability. Bespaar mana en wacht tot je zeker weet dat jij je Q kan raken. Morgana haar ultimate zet spelers na een korte periode vast. Doordat morgana best wat CC heeft, damage kan doen en niet heel lastig is maakt dit haar perfect voor beginners. Naast dat Morgana als support gespeeld wordt is zij ook sterk op de mid lane.

Lulu

Lulu is een champion die perfect is voor beginners. Lulu kan met haar Q ability twee stralen afvuren die de tegenstander langzamer maakt en ook nog eens schade doet. Haar W en E abilities kunnen gebruikt worden op teamgenoten en tegenstanders. Wanneer je je W op een teamgenoot gebruikt wordt hij/zij versnelt en krijgen zij meer attack speed voor een paar seconden. Als je dit op een tegenstander gebruikt worden zij kort omgetoverd tot een diertje die niks kan doen.

Lulu kan met haar E ability teamgenoten een schild geven om zo schade tegen te gaan. Wanneer Lulu haar E ability op een tegenstander gebruikt krijgen zij schade.

Embedded content: https://youtu.be/WDQhKxG958A

Lulu kan met haar ultimate ability teamgenoten tijdelijk vergroten en hen een Health bonus geven. Dit is erg sterk wanneer een teamgenoot bijna geëlimineerd wordt. In het begin van het spel wil je vooral je tegenstanders het leven zuur maken met je Q en W ability. Ook wil je jouw ADCarry beschermen met je E ability. In team fights wil je vooral de grootste damage dealers van de tegenstanders raken met je W ability, dit omdat zij dan tijdelijk niks meer kunnen. Je ultimate wil je gebruiken op de teamgenoot die bijna geëlimineerd wordt.

Theus Veldhuizen
Theus VeldhuizenRedacteur Schrijft over van alles, maar heeft een passie voor Valorant en League of Legends.
Theus VeldhuizenTheus VeldhuizenTheus Veldhuizen