Artikel

De beste League of Legends-teams aller tijden

De beste League of Legends-teams aller tijden

Het eerste wereldkampioenschap League of Legends vond plaats in 2011 en nu, bijna elf jaar later, is het toernooi uitgegroeid tot het grootste esportevenement ter wereld. Een perfecte tijd om terug te kijken naar de beste teams in de historie van het League of Legends, het wereldkampioenschap, de Mid-Season Invitational en de regionale competities om een balans op te maken van de drie succesvolste regio’s.

Europa

Fnatic

We beginnen met de aller eerste wereldkampioen, namelijk Fnatic. Toen het wereldkampioenschap voor het eerst werd gehouden, waren er nog geen Aziatische teams. Desondanks was het een ongelooflijk knappe prestatie van Fnatic dat naast de winst ook meerdere malen de halve finale en nog eenmaal de finale haalde.

Wat Fnatic boven alle andere Europese teams zet, is echter hun consistentie. Sinds de oprichting van de Europese LCS in 2013(later hernoemd naar LEC), zijn er achttien splits gespeeld. Daarin plaatste Fnatic zich iedere keer voor de play-offs. Van die achttien splits wisten ze er zeven te winnen en plaatste ze zich negen van de elf seizoenen voor het wereldkampioenschap, iets wat geen enkel ander team kan zeggen.

G2 Gaming

G2 Gaming werd in 2014 opgericht door oud League of Legends-speler Carlos ‘Ocelote’ Rodríguez Santiago als Gamers2. Sinds 2016 speelt het team op het hoogste niveau van Europa en is het de grote concurrent van Fnatic. In de zes jaar dat G2 Esports actief is, speelde het twaalf volledige splits waarvan er liefst acht werden gewonnen. Net als Fnatic plaatste het team zich iedere split voor play offs.

G2 plaatste zich voor vijf van de zes wereldkampioenschappen waar het aan mee kon doen. Daarin behaalde het tweemaal de halve finale en eenmaal de finale. Het grootste succes van het team was tijdens het Mid-Season Invitational toernooi van 2019. Dat evenement wist G2 te winnen en rekende het in de finale binnen 72 minuten af met Cloud9. Dat is nog steeds de snelste internationale best-of-5 overwinning ooit.

lec-2020.jpeg

Zuid-Korea

SK Telecom T1

SK Telecom T1, nu onder de naam T1, is zonder twijfel het meest succesvolle League of Legends-team ooit. De Zuid-Koreaanse organisatie, met superster Lee ‘Faker’ Sang-hyeok in de gelederen, won liefst drie keer de wereldtitel en behaalde daarnaast eenmaal zilver en tweemaal brons. Daarnaast won het ook tweemaal het Mid-Season Invitational toernooi en eenmaal de Intel Extreme Masters.

Ook op landelijk gebied is T1 een grootmacht. Het won liefst negen van de negentien mogelijke splits in de LCK. Het enige minpuntje van T1 is dat ze niet altijd pieken op de juiste momenten, ondanks de gigantische overmacht wist het team zich voor slechts zes wereldkampioenschappen te plaatsen. Op dit moment lijkt een zevende plaatsing wel aannemelijk, aangezien T1 de huidige split met een 18-0 resultaat heeft afgesloten.

Samsung / Gen. G Esports

Na T1 is Gen. G Esports het meest succesvolle team ter wereld, de topprestaties gebeurden echter vooral toen het nog onder de vlag van Samsung speelde. In de periode 2013 tot en met 2017 werden alle vijf de wereldkampioenschappen gewonnen door Zuid-Koreaanse teams. Drie waren er voor T1 en de overige twee waren voor Gen. G dat toen nog onderdeel van Samsung was. Het team wist daarnaast in 2016 de finale te halen, in 2014 en 2021 was de halve finale eindstation.

Ondanks het internationale succes van Gen. G, wist het nationaal nooit echt hoge ogen te gooien. Samsung Galaxy Blue is het enige team van de franchise dat ooit kampioen werd in Korea, dat was in 2014. Met zeven deelnames aan wereldkampioenschappen is Gen. G in Zuid-Korea echter wel recordhouder.

LCK-rebrand

China

Royal Never Give Up

Royal Never Give Up (RNG), voorheen onder de namen Royal Club en Star Horn Royal Club, is een uniek team. Ieder jaar lijkt het een van de favorieten om wereldkampioen te worden, maar ieder jaar zit het er gewoon niet in. Het team wist zich liefst zeven keer te plaatsen voor het toernooi, maar ondanks twee gespeelde finales, wist het nooit wereldkampioen te worden.

Het Mid-Season Invitational-toernooi daarentegen is wel twee keer gewonnen door RNG en ook nationaal is het team wel erg sterk. Het wist vier van de achttien nationale titels in de LPL te winnen en pakte ook viermaal zilver. Sterspeler van RNG was jarenlang Juan ‘Uzi’ Zi-Hao, die dit jaar na acht jaar vertrok bij de organisatie.

Edward Gaming

Het was een moeilijke keuze; wie is het betere team tussen Edward Gaming (EDG) en Invictus Gaming. Beide wonnen eenmaal het wereldkampioenschap en behoren al jarenlang tot de (inter)nationale top. Desondanks staat hier Edward Gaming om de simpele reden dat zij liefst zes keer de nationale titel wonnen, tegenover één schamele titel van Invictus.

Edward Gaming is een team van hoge pieken en diepe dalen. Als het team in vorm is dan kan het van iedereen winnen, zoals afgelopen jaar toen het wereldkampioen werd. Of in 2015 toen het MSI won. Maar het kan ook diep zinken. Ondanks nationale titels in China, was EDG vaak het Chinese team dat het slechtst presteerde tijdens het wereldkampioenschap. Maar met de titel van afgelopen jaar kan die uitspraak voorlopig weer de koelkast in.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend