Artikel

Dit zijn alle winnaars van League of Legends Worlds

Dit zijn alle winnaars van League of Legends Worlds

Nu Worlds 2021 op het punt staat te beginnen en iedereen aan het speculeren is over een mogelijke winnaar zetten wij alle winnaars van de voorgaande editites op een rijtje.

Dit jaar zijn er veel teams aanwezig op Worlds die al één of meerdere Worlds titels op zak hebben. Damwon keert terug om hun titel van vorig jaar te verdedigen, maar ook oud-winnaars Fnatic, FunPlux Phoenix, Gen.G Esports en T1 zijn weer van de partij. Gaan we dit jaar weer een van deze namen toevoegen aan de lijst of komt er een nieuwe wereldkampioen? Dit zijn alle voorgaande winnaars!

Worlds 2011 - Fnatic

De eerste editie van Worlds was in 2011, in het Zweedse Jönköping. Het toernooi was een deel van Dreamhack, en bestond uit acht teams. Drie Europese teams, drie Amerikaanse teams en twee Zuidoost-Aziatische teams vochten om de eerste League of Legends-titel. De twee Aziatische teams werden uitgeschakeld in de groepsfase, waardoor alleen de zes westerse teams overbleven. Uiteindelijk bleven in de finales de twee Europese teams Fnatic en against All authority over, met de titel na drie games voor Fnatic.

Worlds 2012 - Taipei Assassins 

Het succes van het WK op Dreamhack bleef Riot niet in de koude kleren zitten, en in 2012 besloot Riot het toernooi te upgraden. Van acht teams in 2011 groeide het toernooi naar twaalf in 2012, ditmaal met drie Europese en Amerikaanse teams, twee Chinese en Koreaanse teams, één Zuidoost-Aziatisch team en één Taiwanees team. Voor aanvang van het toernooi was Azubu Frost, de Koreaanse first seed, dé grote favoriet. Het team bleef ongeslagen in de groepsfase en kwam ook vrijwel ongehavend de kwart- en halve finale door. In de finales kwam het de Taipei Assassins tegen, die in de finales de betere bleken. Met 3-1 won het afgevaardigde team van de LMS het WK.

Worlds 2013 - SKT Telecom

Ook in 2013 werd het toernooi uitgebreid na het succes van het vorig toernooi, ditmaal nog eens twee extra teams. Korea kreeg een derde seed op het toernooi en kleinere regions kregen de kans om een team te sturen op het Wildcard-toernooi, bestaande uit Turkije, Rusland, Latijns Amerika, Brazilië en Australië. Met een prijzenpot van $2 miljoen was de finale tussen het Koreaanse SKT Telecom en Star Horn Royal Club een absolute sweep voor het Koreaanse team. SKT Telecom ging er met 3-0 met de titel vandoor, het begin van een dominante fase van Koreaans succes op League of Legends-toernooien

Worlds 2014 - Samsung White

Na een dominant toernooi van SKT Telecom was de titelwinnaar afwezig op Worlds, met op hun plaats de zusterteams Samsung White en Samsung Blue. In de groepsfase bleken de oosterse teams dominant: Geen enkel Europees team wist de kwartfinales te halen, en alleen twee Amerikaanse teams drongen door samen met de drie Koreaanse en Chinese teams. Ook voor hen was het snel afgelopen, want na de kwartfinales waren het alleen maar twee Koreaanse en twee Chinese teams. In de finales was het uiteindelijk Star Horn Royal Club tegen Samsung White, en met een 3-1 overwinning ging het toernooi opnieuw naar de Koreaanse afgevaardigde.

Worlds 2015 - SKT Telecom

Het vijfde WK bleek de omgekeerde wereld voor Amerika en Europa. In de groepsfases kwamen twee van de drie Europese teams door, waar Amerika achterbleef na een tegenvallende reeks. Ook was 2015 het jaar van de terugkeer van SKT Telecom, die in de groepsfase ongeslagen bleef. Beide Europese teams kwamen in de halve finales: Origen zou tegen SKT spelen, en Fnatic mocht tegen de KOO Tigers vechten voor een kans om terug in de finales te komen voor het eerst sinds 2011. Echter waren het de twee Koreaanse teams die de Europese droom – in Brussel, nota bene, in liet storten. Met twee 3-0 sweeps mochten Koo Tigers en SKT Telecom vechten om de vijfde wereldtitel, die uiteindelijk naar SKT ging. Hiermee was SKT Telecom het eerste team met twee titels.

Worlds 2016 - SKT Telecom

In 2016 kwam SKT Telecom T1 terug om hun titel te verdedigen, samen met rivaal Samsung Galaxy. De groepsfase werd uiteindelijk gekleurd door de underdogs. Het Russische team Albus NoX Luna won meerdere upsets en kwam daarmee als eerste wildcard-team ooit in de kwartfinales. Het werd daar geloot tegen het Europese H2k en viel uiteindelijk met 3-0. In de halve finales was het opnieuw feest voor Korea, want alle drie de Koreaanse teams haalde de Semifinals. SKT Telecom T1 speelde een rematch van de finales van 2015 tegen de ROX Tigers, waar Samsung Galaxy tegen H2k speelde. De finale was uiteindelijk bloedspannend, want de serie tussen SKT Telecom T1 en Samsung Galaxy ging door tot de vijfde en laatste game. Sterspeler Faker droeg T1 uiteindelijk naar de titel, de eerste back-to-back titel voor een team ooit, alsmede de derde titel voor het Koreaanse team.

Worlds 2017 - Samsung Galaxy

2017 Introduceerde het playin-formaat op Worlds. Hier kregen teams uit alle regions in de wereld hun kans om op Worlds te spelen en zich zo te kwalificeren voor het hoofd-evenement. De prize pool was inmiddels al gestegen tot bijna $5 miljoen, onder andere omdat er dit jaar 24 teams mee deden door de introductie van play-ins. In de kwartfinales was het opnieuw drie Koreaanse teams, twee Chinese teams, en een handjevol westerse teams. Het Europese Misfits was uiteindelijk het hoogtepunt van het WK, omdat het bijna van het Koreaanse SKT T1 won in de kwartfinales. Uiteindelijk kwamen ze net iets te kort en viel Europa in de kwartfinales. De halve finales was opnieuw Korea tegen China, met Korea als grote winnaar. Samsung Galaxy kreeg in de finale de kans om wraak te nemen tegen SKT Telecom T1. Met 3-0 won Samsung Galaxy uiteindelijk het toernooi, de vijfde Koreaanse titel op rij.

Worlds 2018 - Invictus Gaming

In 2018 leek het tij te keren. SKT Telecom miste de kwalificatie voor Worlds, en verdedigend wereldkampioen Samsung Galaxy, gerebrand naar Gen.G, werd in de groepsfase al uitgeschakeld. Ondertussen leken de westerse teams hun 2011-macht terug te hebben gevonden. In de kwartfinales waren drie westerse teams aanwezig, namelijk Fnatic; G2 en Cloud9. Ieder westers team versloeg hun tegenstanders: Fnatic kwam tegen Cloud9 in de halve finales en G2 kwam tegen het overgebleven oosterse team, het Chinese invictus Gaming. iG bleek te sterk voor G2, met 3-0 ging het Chinese team door naar de finales. Ook Fnatic won de halve finales met overtuiging, tevens met 3-0. Fnatic kreeg dus voor het eerst sinds 2011 de kans om de titel mee naar huis te nemen voor Europa, maar invictus Gaming was te sterk voor Europa en won uiteindelijk met 3-0, de eerste titel voor de LPL.

Worlds 2019 - FunPlus Phoenix

Na de eerste titel voor de LPL leek China de smaak te pakken te hebben, maar Korea was uit op wraak. De groepsfase werd gedomineerd door de drie Koreaanse afgevaardigden Griffin; T1 en Damwon. De kwartfinales bleken al snel een einde voor Korea, want zowel Damwon als Griffin werden uitgeschakeld door invictus en G2 respectievelijk. In de halve finales schakelde G2 met 3-1 T1 uit, en verdedigend wereldkampioen invictus Gaming verloor met 3-1 van FunPlus Phoenix. In de finale in Parijs was het uiteindelijk dus opnieuw Europa tegen China, G2 tegen FPX. Echter was het een herhaling van het jaar ervoor, want met een extreem dominante 3-0 overwinning ging China er opnieuw met de titel vandoor.

Worlds 2020 - DAMWON Gaming

Tijdens het seizoen van 2020 zagen we de wereldkampioenen van de afgelopen twee jaar falen om zich te kwalificeren voor Worlds. China stuurde ondanks de afwezigheid van Invictus Gaming en FunPlux Phoenix vier sterke teams. LPL-kampioen TOP Esports werd gezien als één van de absolute favorieten.

De andere topfavoriet kwam uit Korea. Damwon wist op dominante wijze kampioen van de LCK te worden en wilde die dominantie doorzetten op het wereldkampioenschap. Het was dan ook niet verrassend dat ze zich met gemak voor de kwartfinale wisten te plaatsen, waar ze gemakkelijk hun weg vervolgde naar de halve finale door DRX te verslaan. Ook G2, Suning en Top Esports wisten de halve finale te bereiken door Gen G, JDG en Fnatic te verslaan. In de eerste halve finale wist Suning, in een Chinees onderonsje, verrassend de absolute favoriet TES te verslaan. Bij de andere halve finale liet Damwon weer zien hoe dominant ze waren en plaatsten zich ten koste van G2 voor de finale. In de finale wist Damwon de favoriete status waar te maken. Suning wist nog wel één game te winnen in de serie, maar Damwon was simpelweg te sterk. De finale werd met 3-1 gewonnen en Korea wist na twee jaar weer een Worlds titel te winnen.

Cas van Asseldonk
Cas van AsseldonkRedacteurStudent journalistiek met een voorliefde voor Battle Royales
Cas van AsseldonkCas van AsseldonkCas van AsseldonkCas van Asseldonk
Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le HaenVincent Le Haen