Artikel

LEC interviewer Laure Valée: "Esports heeft mijn leven gered"

22 januari 2021, 12:55

De LEC gaat vanavond na vier maanden pauze eindelijk weer van start. In het on-air talent team zien we opnieuw interviewer Laure Valée terug, die voor het derde jaar op rij haar opwachting mag maken in de uitzendingen. We spraken haar voorafgaand aan de seizoensstart.

Laure maakte haar debuut bij de LEC in de Summer Play-offs van 2017, maar werd in de Spring Split van 2018 definitief toegevoegd aan het on-air talent team. Vanaf dat moment verzorgt zij de interviews rondom de live-uitzendingen van de LEC.

Dat was in het begin best wel even wennen voor Laure, die voorheen haar werkzaamheden in het Frans verrichtte en dat nu in het Engels moest doen: "In het Frans interviewen was makkelijk, maar in het Engelse inhoudelijk over League of Legends praten was een stap verder. Dat gecombineerd met de stress dat ik het goed wilde doen, merkten mensen wel aan mij," vertelt Laure.

Embedded content: https://twitter.com/LaureBuliiV/status/1117766205497118721

Moeite met Engels

Het zichtbaar worstelen met de interviews zorgde natuurlijk ook voor menig commentaar op internet en social media. "Die mensen hadden soms wel gelijk," zegt de 28-jarige Française. "Ik voelde me niet altijd op mijn gemak en dat viel op. Eerst wist ik ook niet hoe ik dat aan moest pakken, omdat ik aan het begin ook nog in Frankrijk werkte en elk weekend heen en terug vloog naar Berlijn voor de LEC."

"Tijdens de zomer van 2018 heb ik veel tijd doorgebracht in Berlijn en heb ik hard aan mijn Engels gewerkt. Toen heb ik veel progressie gemaakt en voelde ik me steeds meer comfortabel."

Zo kunnen we concluderen dat de vervelende opmerkingen op het internet Laure op een bepaalde manier ook gemotiveerd hebben. "Zelfs als mensen de meest onaardige dingen zeggen probeer ik de kern van hun kritiek te zien. Dan zeg ik tegen mezelf dat zij zich gewoon ongelukkig verwoorden. Er zijn altijd mensen die je niet mogen of de klank van je stem vervelend vinden. Sommige mensen vinden dat ik met mijn accent niet thuis hoor in de LEC, maar zolang Riot Games vertrouwen in mij heeft heb ik dat ook."

Interviews online

Nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft wordt de LEC tot nader order nog steeds online gespeeld en zijn de interviews dat dus ook. "Dat verandert de hele situatie wel," vertelt Laure. "Online is zo anders dan face-to-face, maar heeft ook voordelen. De spelers zijn minder gespannen en ikzelf ook. Daardoor probeer ik soms dingen die ik in de studio niet zo snel zou doen, zoals een grapje maken of een hele persoonlijke vraag stellen. Ik kijk er wel naar uit om die dingen uiteindelijk ook toe te passen in de studio zodra het weer kan."

Passie voor League of Legends

In gesprek met Laure spat de passie en de intrinsieke motivatie er vanaf. Hoe komt dat zo? "Ik hou zo fucking veel van League of Legends en esports," antwoordt ze direct. "Esports heeft mij gered. Ik ontdekte League of Legends esports in een tijd van mijn leven dat het niet zo goed met me ging en ik depressieve gevoelens had. Het betekent zoveel voor mij."

"In een periode zonder competities, zoals de offseason, voel ik me ook echt leeg en ik kan ik niet wachten tot het weer begint," gaat Laure gepassioneerd verder. "Ik heb zoveel tijd en moeite gestoken in mijn carrière om dit nu te bereiken, ik zou mezelf haten als ik op een dag op zou geven. Ik had een droom en nu ben ik er."

Worlds 2020

Laure had afgelopen jaar de eer om de main interviewer te zijn op Worlds, het onmiskenbaar grootste League of Legends-toernooi ter wereld. "Dat was geweldig. Ik kijk zoveel andere competitie naast de LEC, zoals de LCK, LPL en LCS, dan is het fantastisch om al die spelers te ontmoeten én vragen te mogen stellen tijdens het meest intense en belangrijke toernooi van het jaar. Het was jammer dat alles online was, maar wij hadden tenminste een WK en dat kunnen heel veel andere esports niet zeggen."

Desgevraagd moet Laure even goed nadenken wat haar meest memorabele interview van Worlds 2020 precies was. "Dat is een moeilijke vraag… Maar ik kies dan toch voor PowerOfEvil. Ik keek er heel erg naar uit, want hij was de eerste speler die ik in 2017 op het podium interviewde. Nu was hij terug op het Worlds-podium en ontmoette hij daar onder andere zijn oud teamgenoot Hylissang. Het was een heel bijzonder interview, maar natuurlijk was het interview met de wereldkampioen DAMWON Gaming ook geweldig."

LEC 2021

Vanavond begint de LEC eindelijk weer, na zo'n vier maanden pauze. Er zijn in de offseason veel spelers van team gewisseld, met als hoogtepunt de transfer die Rekkles maakte van Fnatic naar G2 Esports. Los van die veranderen vroegen we Laure waar ze het meest naar uitkijkt: "Ik kijk heel erg uit naar Odoamne bij Rogue. Vorig jaar hadden ze al een geweldig team, al ging Worlds wat minder, maar dit jaar zie ik veel potentie. Dit jaar verwacht ik ze bij de top-2 van de LEC."

Toch kunnen we niet om de meest schokkende transfer van de LEC ooit heen. "Dat Rekkles naar G2 Esports is gegaan, is heel begrijpelijk. Dit was zijn moment. Toch moeten we zien hoe hij in het team past en of G2 Esports dit jaar het superteam wordt dat ze voor ogen hebben."

All-star team G2 Esports

Is G2 dan ook de grote favoriet om namens Europa eindelijk eens Worlds te winnen? "Op papier wel," denkt Laure. "Met Rekkles erbij heb je een all-star team. Rogue heeft ook een goed team en daarnaast zal het afwachten zijn hoe Fnatic en MAD Lions het doen. Iedereen behalve Fnatic heeft een upgrade gedaan."

Waar Laure dit jaar het meeste naar uit kijkt? "Ik wil dit jaar meer content maken naast de LEC. Denk bijvoorbeeld aan homemade interviews. Daarnaast ben ik heel enthousiast over de vele Franse spelers in de LEC dit jaar, heel leuk om hen te zien spelen."

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en ontvang update over je favoriete games. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter, Facebook, Instagram, Twitch en YouTube.

Deel: