Artikel

Nvidia RTX 3080 is een onnodige upgrade voor competitieve gamers

20 september 2020, 11:08

De eerste benchmarks van de nieuwe RTX 3080 videokaart van Nvidia zijn binnen. De prestatiewinst ten opzichte van de vorige generatie blijft echter enorm beperkt voor competitieve gamers. Wij slaan vooralsnog een generatie over en leggen je uit waarom.

In de afgelopen jaren heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden. We zijn van gamen op 720p, overgestapt naar gamen op 1080p, 1440p en 4K. Dat betekent dat de hardware zich daar enorm op aan heeft moeten passen, en bovendien zijn veel gamers ook van mening dat games er steeds mooier uit moeten zien. Op dat laatste spelen technieken als raytracing en DLSS in. Wat betekent dit echter allemaal voor competitief gamen en hebben esporters er überhaupt iets aan?

RTX 3080 Benchmarks

Laten we beginnen bij benchmarks, die de basis vormen voor iedere review van een nieuwe processor en videokaart. Er wordt bij een benchmark gekeken hoe een nieuw product presteert in een game, bewerkingsprogramma of een zogeheten synthetische benchmark. Reviewers halen de telg door een van die processen en zo komen ze uit op een score of gemiddelde FPS, die je vertelt hoe het product presteert ten opzichte van de concurrent en vorige generatie.

The Verge 1440P RTX 3080

In de review van The Verge wordt alleen gekeken naar 1440p en 4k

Het lastige van benchmarks tegenwoordig is dat er voornamelijk gekeken wordt naar gamen op 1440p en 4k op de hoogste instellingen, terwijl esporters er juist voor kiezen om op 1080p te gamen met lage instellingen om zo maximale FPS te halen. Dat is niet zo gek ook, want gamen op 4K op 144 FPS is zelfs voor de nieuwste Nvidia RTX 3080 een ware klus. Over het algemeen is voor esporters een stabiele hoge framerate belangrijk, want daarmee haal je het maximale uit jouw 144 Hertz of 240 Hertz monitor!

Korreltje zout

Waar moet je als esporter en competitieve gamer dan vooral op letten? Dat blijkt verdomde lastig te zijn, omdat de meeste reviewers er niet voor kiezen om te kijken welke videokaart of processor het maximale aantal FPS haalt op de meest competitieve instellingen. We raden daarom aan vooral reviews op te zoeken waar in ieder geval 1080p getest wordt, en om te kijken naar de 0.1% en 1% low's. Die representeren de framedrops die een product haalt, hoe minder die verschillen van de gemiddelde framerate, des te beter.

Daarnaast moet je kritisch te blijven op de data die gepresenteerd wordt. Als voorbeeld noemen we de nieuwe RTX 3080 videokaart van Nvidia. Kijken we naar de nieuwste videokaart op 1440p en 4K, dan zien we dat zelfs het topmodel van de vorige generatie (2080 Ti) gemiddeld zo een 19% en 24% langzamer is. Op 1080p is dat verschil echter maar 13%. Het verschil met de 2080 Super op 1080p is groter, met 23%.

TechPowerUp prestaties 3080 full hd

De 2080 Ti is 13% langzamer op full hd dan de nieuwe 3080, gemeten over 22 games.

Optimaliseer je huidige setup

We zijn bij Esports Club je moeder niet, maar toch willen we je een wijze les meegeven. Voordat je investeert in een nieuwe videokaart, bedenk dan eens goed of je huidige setup wel optimaal gebruik wordt. Denk aan zaken als je Nvidia videokaart instellingen en het overclocken van je processor en videokaart. Het corrigeren van je RAM timings is daarnaast ook aan te raden, met als eerste stap het XMP-profiel aanzetten in de BIOS. Ook het correct instellen van je game kan waarschijnlijk een prestatieverbetering opleveren.

Uiteraard hopen we dat Nvidia de drivers verder optimaliseert, zodat ook competitieve gamers meer uit de nieuwe videokaart kunnen halen. En dat reviewers ook naar esportstitels gaan kijken, waarbij getest wordt op 1080p met competitieve instellingen. Wat de toekomst gaat brengen, weet helaas niemand. Het is wat ons betreft voor het gros van de competitieve gamers onnodig om een upgrade te maken van de RTX 2000-series naar de nieuwe Nvidia RTX 3080.