Artikel

Nvidia vs AMD, wie maakt de beste videokaarten?

7 juni 2021, 13:48

Gezien de huidige staat van de Graphics Processing Unit (GPU) markt is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Grafische kaarten voor je computer kunnen tegenwoordig aardig aan de prijs zijn, als je ze überhaupt kan krijgen. In de GPU markt zijn er twee grote spelers: Nvidia en AMD. Wij lopen alle voordelen en nadelen van beide kaarten langs.

Gaming prestaties

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het tegenwoordig nek aan nek gaat qua gaming prestaties. Beide merken hebben tegenwoordig monsterlijke kaarten op de markt uitgebracht. De twee grootste hiervan zijn de RTX 3090 van Nvidia en de RX 6900 XT van AMD. De RTX 3090 is toch wel de absolute titaan in deze strijd, dus daar loopt AMD net op mis. Een ding waar dat ook het geval is is in de budgetmarkt. In de afgelopen jaar heeft Nvidia heel veel middenklasse kaarten uitgebracht, zoals de GTX 3060.

nvidiavsgeforcemetro

AMD heeft daarop ook een antwoord in de vorm van onder andere de RX 6700. Het grootste verschil daarin is zodra je zaken zoals realistische belichting (raytracing) aanzet, want dan is de middenklasse van Nvidia prima opgewassen tegen deze extra zware performance. Hoewel AMD het wel prima doet bij de top, is Nvidia over het algemeen een betere keuze als het gaat om de gemiddelde consument.

Videokaarten voor competitief gamen

Voor competitief gamen draait het niet per se om de resolutie of de grootte van de textures. Vaak spelen pro’s op vreemde en kleinere resoluties met maar één doel: zoveel mogelijk frames per seconde halen. Hoe meer frames per seconde je hebt, hoe soepeler de game wordt om te spelen. De meeste games op consoles draaien op 60 FPS, maar bij pro’s gaat het vaak om 240 of zelfs 360 fps. Zeker in games zoals Counter-Strike of Valorant is echt goed te zien hoe ver pro’s gaan om dit soort framerates te krijgen. Voor dit soort competities heb je dus niet een monsterlijke GPU van zowel Nvidia als AMD nodig, maar voornamelijk een monitor met een ververssnelheid van 240 of 360 Hz.

csgo4bij3resolutie

Al om al is er niet echt een slechte keuze om te maken, het is voornamelijk afhankelijk van je budget. AMD heeft aardig wat goedkope toppers terwijl Nvidia de powerhouses van je PC heeft. Toch heeft Nvidia over het algemeen een groter assortiment aan kaarten voor je budget. Alleen dan moeten eerst de prijzen een beetje dalen, zodat je niet een maand huur kwijt bent aan een computeronderdeel.

Ben je er nog niet helemaal uit welke kaart je nou moet kopen? Onze hardware specialist nam eerder zowel de AMD 6800 XT en de RTX 3080 onder de loep om te kijken wat deze kaarten in huis hebben.

Software

De drivers van AMD en Nvidia zitten elk net iets anders. AMD heeft een enkele driver voor alle zaken rondom de kaart. Hierdoor zit alles dus op één dak, wat het een stuk makkelijker maakt om bepaalde instellingen of opties te vinden. Nvidia heeft daarentegen twee verschillende drivers: de Nvidia Control Panel en de GeForce Experience. Nvidia Control Panel is je algemene programma voor visuele instellingen en de GeForce Experience is voornamelijk gaming. De GeForce Experience bevat diverse programma’s zoals Shadowplay die je gaming ervaring verbeteren, bijvoorbeeld door het opnemen van gameplay met minimale performance problemen.

nvidiavsgeforceshadowplay

Beide kaarten hebben ongeveer elke maand een update, tenzij er een nieuwe grote game uitkomt. Het grootste verschil tussen de updates is dat de Nvidia drivers door een Windows controle gaan om te kijken of het op een groot assortiment aan machines werkt. AMD heeft dit niet, waardoor de updates sneller zijn maar hebben deze ook een grotere kans op bugs. Beide stuurprogramma’s zijn daarentegen relatief buggy. Op dit front is het dus eerder een voorkeur, wil je een enkel programma met heel veel inhoud of twee programma’s die deze functies splitsen?

Technologie

Op het gebied van technologische krachtpatsers zijn er geen directe winnaars. Beide merken hebben tegenwoordig ondersteuning voor raytracing, lag vermindering en het verminderen van scherm scheuren bij hoge fps, maar over het algemeen blijkt dat Nvidia vaak een betere implementatie heeft dan AMD. Dit komt vaak ook omdat Nvidia koploper is als het gaat om innovatie en nieuwe technologieën. Hoewel AMD tegenwoordig redelijk meegaat op dit vlak, heeft Nvidia vaak een betere executie.

Prijs

Zoals we aan het begin al zeiden, de GPU markt is een regelrechte puinhoop op dit moment. Het is daardoor ook niet aan te raden om nu direct een GPU te kopen, want dan ben je vaak honderden euro’s duurder uit dan normaal. Als we uit moeten gaan van de aanbevolen marktprijs zijn de kaarten van AMD iets goedkoper dan die van Nvidia. Hoewel je dit wel terug ziet in de maximale performance, valt er weinig slechts te zeggen over de prijs/kwaliteit verhouding van AMD. Alhoewel de oudere kaarten van Nvidia ook wel goed te pruimen zijn qua prijs, heeft AMD knaller budget kaarten voor gamers die het niet zo breed hebben.

nvidiavsgeforceprijs

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen