Artikel

Kun je op jouw televisie met de PlayStation 5 op 144 Hz gamen?

30 september 2020, 14:41

Nog even en dan komt de PlayStation 5 uit. Op 19 november kunnen consumenten die het systeem gereserveerd hebben aan de slag. De console wordt veel krachtiger dan de voorganger en daarom wordt gamen op 144 hertz nu opeens mogelijk. De vraag is alleen: kan jouw televisie dat ook?

Het gamen op 144 hertz, 240 hertz en zelfs 360 hertz klinkt voor PC gamers niet vreemd, voor de consoles is dit echter nog toekomstmuziek. Totdat de PlayStation 5 en Xbox Series X uitkomen, die zeker op full HD krachtig genoeg moeten zijn om 144 frames per seconde te bewerkstelligen. Je wilt daar natuurlijk het liefst een super mooie televisie naast hebben die minimaal 144 hertz aan kan. Wij kijken of dat realistisch is en waar je op moet letten.

4K, 4K en nog eens 4K

Wie in de afgelopen jaren naar de Mediamarkt is geweest om zich te oriënteren voor de aanschaf van een nieuwe televisie weet dit: alles gaat richting 4K. Van de goedkoopste LCD modellen tot de duurdere QLED- en OLED-panelen, full HD-televisies zijn verleden tijd. Op de monitormarkt zien we dezelfde trend terug, maar daar is de markt voor full HD nog steeds erg levendig. Competitieve spelers hechten meer aan het behalen van een hoge framerate (en een paneel met hogere refreshtrate), wat beide makkelijker te realiseren is op een 24.5 inch Full HD-paneel. Immers, zelfs de 3090 heeft moeite om op 4K gemiddeld meer dan 120 frames per seconde te halen.

Benchmark 3090 4K

De krachtigste videokaart van het moment haalt 113 FPS gemiddeld op 4k over 23 games.

Uiteraard is bovenstaande grafiek geen goede weerspiegeling, want de games zijn allemaal getest op de beste instellingen. Een competitieve gamer speelt namelijk altijd op lage, competitieve instellingen. Haal je dan 240 FPS gemiddeld op 4k in esportgames? Wellicht, maar dan hebben we het wel over een 1500 euro kostende grafische kaart die veel krachtiger is dan de nieuwe consoles.

Afhankelijk van wat voor een trucjes game-ontwikkelaars uithalen in consolegames voor de nieuwe generatie is het wellicht mogelijk om 144 FPS te halen. Dat blijft afwachten en speculeren.

Refreshrate televisies

Laten we aller eerst even duidelijkheid scheppen. Televisiefabrikanten beleven kennelijk veel plezier aan eigen onnodige benamingen; zo heeft LG bedacht dat hertz door moet gaan als Picture Mastering Index en vindt Sony Motionflow XR veel beter klinken. Wij houden het gewoon lekker bij hertz, omdat we Heinrich Rudolf Hertz niet voor de schenen willen schoppen. De wetenschapper die als eerste het bestaan van elektromagnetische golven aantoonde en naar wie de eenheid vernoemd is. Hertz is simpelweg de hoeveelheid keer dat het beeld per seconde ververst wordt, bij 144 hertz is dit dus 144 keer per seconde. Hoe vaker dit gebeurt, hoe vloeiender het beeld, met de inachtneming dat er ook minimaal 144 frames per seconde aangeleverd kunnen worden.

Rtings TV 120 hertz

Op Rtings staat een handige tabel met alle 120 hertz-televisies

Kijken we naar televisies, dan bestaan er simpelweg geen 144 hertz-televisies. Het hoogste wat televisies momenteel kunnen is 120 hertz. Je hebt simpelweg de keuze uit 60 hertz of 120 hertz, waarbij onze voorkeur altijd naar dat laatste uitgaat. Let wel op: 4K 120 hertz is alleen mogelijk met een HDMI 2.1 aansluiting, die de nieuwe PlayStation 5 en ook de Xbox Series X aan boord hebben. Dat betekent dat jouw televisie ook een HDMI 2.1 aansluiting moet hebben, anders zit je vast aan 4K 60 hertz of 1080p 120 hertz met HDMI 2.0.

Aanraders en monitor?

Wie competitief is en het meeste uit de PlayStation 5 wilt halen, doet er wellicht goed aan een monitor aan te schaffen. HDMI 2.0 kan tot 240 hertz op 1080p, waardoor competitief gamen op de nieuwe consoles tot een mogelijkheid behoort. Als alternatief raden wij een 4K-televisie aan met in ieder geval een HDMI 2.1 poort. Dat zorgt ervoor dat je ook toekomstbestendig bent, want HDMI 2.1 kan met de juiste kabel tot 10K 120 hertz ondersteunen.

OLED (beste zwartwaarde, minder lichtopbrengst. Beste keuze in niet al te lichte huiskamers (bijvoorbeeld veel 's avonds televisie kijken of gordijnen)):

QLED (minder goede zwartwaarde dan OLED. Meer lichtopbrengst, goede keuze in lichte omgevingen, bijvoorbeeld bij invallend zonlicht):

Monitoren (hogere refreshrate, lagere resolutie, kleiner):

Disclaimer: Het is nog onduidelijk of de PlayStation 5 1440p ondersteunt, en 120 (en meer) hertz HDMI 2.1 4k-monitoren zijn nog niet beschikbaar.

Meer hardware

Bij Esports Club schrijven we niet alleen over esports. We willen onze lezers ook voorzien van de beste aankopen voor competitief gamen, zoals een gaming PC voor 144 en 240 FPS en de juiste gaming accessoires. Als console gamer ben je misschien niet geïnteresseerd in PC hardware, maar wil je wellicht streamen vanaf een laptop.