Artikel

De gekste Pokémon World Championship Picks ooit

Pokémon Championships Europe

Al meer dan tien jaar wordt het Pokémon wereldkampioenschap gehouden. De beste spelers komen dan bij elkaar om te kijken wie de aller beste is. Door de jaren heen zijn er veel verrassingen geweest en wij zetten de grootste op een rijtje.

Een belangrijke toevoeging voor dit lijstje is dat competitief Pokémon in een twee tegen twee formaat wordt gespeeld. Een groot deel van deze lijst bestaat uit Pokémon die in dit formaat konden uitblinken vanwege de andere Pokémon in het veld. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege het type van de Pokémon, een speciale aanval of het vermogen om klappen op te vangen.

Een andere belangrijke kanttekening is dat er vroeger bij toernooien wel eens gebruik werd gemaakt van de Regional Dex als beschikbare Pokédex. De Regional Dex heeft een gelimiteerd aantal Pokémon dat gebruikt kan worden, deze regeling wordt vooral gebruikt wanneer een nieuwe game nog niet zo lang uit is. Het tegenovergestelde hiervan is National Dex, waarbij iedere Pokémon die bestaat gebruikt kan worden.

Magmar

De eerste Pokémon in dit lijstje is Magmar waarmee de Koreaan Sejun Park in 2013 bijna het wereldkampioenschap veroverde. Magmar is niet per se enorm sterk, maar had drie factoren die de Pokémon tot een topper maakten voor dat specifieke wereldkampioenschap. De eerste is de aanval Follow Me. Wanneer deze aanval gespeeld wordt, gaan alle vijandelijke aanvallen automatisch naar de Follow Me-gebruiker.

Magmar had daarnaast degelijke defence en special defence én kon het voorwerp Eviolite gebruiken waardoor beide defences anderhalf keer zo sterk werden, het kon dus klappen vangen. Het derde aspect is de ability van Magmar, dat is Flame Body. Bij elke fysieke aanval op Magmar is de kans 30% dat de aanvaller de ‘burn’ status krijgt. Burn doet damage per beurt én zorgt ervoor dat de aanvallende Pokémon minder schade doet. Magmar was dus de perfecte bliksemafleider.

De Koreaan Sejun Park kwam op het idee, maar makkelijk was het niet om de Pokémon te krijgen. Follow Me Magmar was namelijk enkel te verkrijgen in de Pokémon spin off game Pokémon XD Gale of Darkness uit 2013 welke uitkwam voor de Nintendo Gamecube. Park moest Magmar dus overzetten uit een game die acht jaar eerder uit kwam. De Koreaan eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats op het wereldkampioenschap, een jaar later kwam hij echter terug met een andere tactiek die hem nog meer succes opleverde.

Magmar

Pachirisu

Pachirisu is een klein elektrisch eekhoorntje die verdacht veel wegheeft van Pokémon mascotte Pikachu. Het is een klein onschuldig eekhoorntje, maar wel eentje met enorm scherpe tanden. Zo scherp dat het Sejun Park in 2014 het wereldkampioenschap opleverde.

Maar waarom Pachirisu? Dat lag aan verschillende omstandigheden, de belangrijkste was de release van Pokémon X en Y. Het eerste wereldkampioenschap na release maakte namelijk gebruik van de Regional Dex, een versie van de Pokédex waar maar een selectief aantal Pokémon in staan. Door het kleine aantal Pokémon was er geen enkel team dat onverslaanbaar was. Alles had een counter.

Sejun Park had goed nagedacht en maakte zijn team compleet; Mega Gyarados was de aanvaller. Gothitelle was de support en Pachirisu werd de bliksemafleider en daarnaast ook het verrassingselement. Behalve het bovengenoemde Follow Me krijgt Pachirisu Super Fang, een zet die altijd hp door de helft doet en Nuzzle, een aanval die vrijwel altijd raakt en de tegenstander ‘Paralyze’ geeft, waardoor deze minder dan de helft van de tijd kan aanvallen.

Pachirisu was met zijn elektrische type ook de perfecte bodyguard voor Gyarados, want alles wat sterk was tegen die Pokémon, was zwak tegen Pachirisu. Het leverde zoals gezegd Park de wereldtitel op en mensen begonnen Pachirisu te vereren, want het blauwe eekhoorntje was het bewijs dat je zelfs met de schattigste Pokémon de beste ter wereld kan zijn.
Pachirisu

Parasect

Op papier is Parasect een verschrikkelijke Pokémon. Het bug/grass type is waardeloos, want je hebt enorm veel zwaktes, met zelfs 4x zwaktes tegen Fire en Fly. Naast dat Parasect veel zwaktes heeft, zijn de defensieve capaciteiten alles behalve speciaal en tot slot is het paddenstoelenbeestje ongelooflijk traag. Waarom dan toch in je team naar het wereldkampioenschap in 2010?

Parasect heeft een paar positieve punten die in de juiste omstandigheden enorm sterk kunnen zijn. Een van die omstandigheden is de zet Trick Room. Wanneer een speler Trick Room gebruikt, dan mogen de traagste Pokémon als eerst hun aanval doen. Perfect voor de trage Parasect. Ook had dit paddenstoelbeest een aantal goede aanvallen; Spore zorgt er vrijwel zeker voor dat je tegenstander een dutje gaat doen en X-Scissor is erg sterk tegen Psychic-types welke in de metagame van toen erg dominant waren.

Verder werkte Parasect goed samen met Kyogre, een Pokémon die erg veel gebruikt werd in die tijd. Kyogre heeft de ability ‘Drizzle’, waardoor het begint met regenen als Kyogre uit de Pokéball komt. Parasect heeft de ability ‘Dry Skin’, deze ability healt een Pokémon voor 12,5% van diens maximale HP iedere beurt dat het regent. De combinatie van al die factoren maakte Parasect een sterke deelnemer en leverde Huy Ha uiteindelijk een plek op in de top acht van het wereldkampioenschap.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend