Artikel

Ramses Jelsma: 'De keuze om esports-coach te worden is één van de beste keuzes ooit’

21 maart 2021, 14:06

Afgelopen jaar zette Ramses Jelsma zijn esports-coachingsbedrijf Ramses Esports op. Wat begon als bijbaan is binnen één jaar uitgegroeid tot een fulltime job, ondanks de verschillende tegenslagen door de coronapandemie. „Ik ben heel trots op wat er nu staat,” vertelt Jelsma.

Ramses richtte zijn bedrijf bijna een jaar geleden op als manier om coaching aan te bieden binnen esports, met nadruk op het populaire vechtspel Super Smash Bros. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een fulltime baan, met meer dan 100 betalende abonnees op het streaming platform Twitch en een stabiele instroom aan willende studenten. Ondanks het succes, is coach zijn binnen games zoals Super Smash Bros een ongebruikelijke positie.

Het afgelopen jaar heeft Ramses veel succes beleefd. Het coachingsbedrijf ziet regelmatig nieuwe studenten en hij wordt sterk ondersteund door zijn volgers. Studenten kunnen op de website van Jelsma diverse services aanschaffen, zoals het analyseren van wedstrijden en een directe speelsessie met Jelsma. Daarnaast wordt Ramses ondersteund op Twitch. Kijkers kunnen op dit platform op het kanaal abboneren voor vijf euro per maand. Dit geld gaat dan grotendeels naar het kanaal, waardoor het ook de financiële steun biedt voor een fulltime baan.

Bijbaan naar Fulltime

Zeker gezien de niche is het wel lastig om genoeg werving te halen wil men het fulltime doen, toch is het Ramses gelukt. Dit komt volgens Jelsma mede door zijn unieke aanpak met betrekking tot coaching. „Ik coach vanuit een heel andere hoek” vertelt Ramses. „Ik vind het belangrijker om te begrijpen hoe mijn student het spel ziet in plaats van dat ik ze direct vertel wat ze wel of niet goed doen. Hierdoor kunnen studenten zelf oplossingen vinden.”

Door deze aanpak heeft Ramses het voor elkaar gekregen om er zijn baan van te maken. Voorheen werkte Jelsma ook in de game industrie, maar niet als coach. „Ik ben begonnen met coaching als bijbaantje met de extra tijd die de pandemie mij gaf,” verklaart Jelsma. „Het is zo snel gegroeid dat ik het nu fulltime doe.” Ramses refereert hierbij naar de initiële steun voor dit project. Uiteindelijk besloot Ramses eind september vorig jaar om zijn bedrijf om te zetten in een fulltime baan, en daarbij te stoppen met zijn huidige baan.

Tegenslagen

Het lastige aan dit soort praktijken is dat je afhankelijk bent van de huidige omgeving, en dat dit invloed kan hebben op de opbrengst. „Ik ben deels overgelaten aan wat er gebeurd in de wereld. De lockdown is bijvoorbeeld een lastige situatie voor mij,” legt Jelsma uit. „Super Smash Bros speelt veel beter als je fysiek naast iemand zit, nu kan dat niet meer. Hierdoor spelen minder mensen het spel, dus ik heb minder klanten. Daar moet je ook maar tegen kunnen.”

Over het algemeen kijkt Ramses positief terug op zijn keuze en ontwikkeling. “In het afgelopen jaar is ontzettend veel gebeurd, maar de leidraad is altijd groei geweest. Een jong veld zoals esports blijft steeds groeien, en daarin moet ik mee. Al met al was beginnen met Ramses Esports een van de beste keuzes van mijn leven. Tot ik het gevoel heb dat het op is, zal ik er nog mee bezig blijven.” aldus Ramses. Het coachingsbedrijf is binnen een jaar hard gegroeid. Het eenmansbedrijf heeft nu 2.500 volgers op Twitter, 1.400 abonnees op YouTube en een stabiele financiële ondersteuning vanuit zijn volgers op Twitch.

Ongebruikelijk

Hoewel bij andere sporten zoals voetbal of boxen coaches de normaalste zaak van de wereld zijn, is dat binnen esports vaak andere koek. In de grotere esports zoals League of Legends of FIFA is een coach standaard, maar bij kleinere esports en vechtspellen is dat niet altijd het geval. Volgens Ramses heeft dit voornamelijk te maken met hoe spelers tegen dit soort services aankijken. „Ik merk dan veel Europeanen erg trots zijn. Ze willen bewijzen dat ze het zelf kunnen. Dit zorgt ervoor dat coaches binnen Europa een vreemde positie hebben. Dat is vervelend want door alles alleen te doen wordt je simpelweg minder snel beter.”

Coaching bij dit soort spellen is ook heel anders dan bij andere games. Super Smash Bros is een één op één vechtspel. Als het niet goed gaat of je verliest, ligt dat vaak alleen aan de speler in kwestie. Er is geen team wat moet samenwerken, alleen de speler en zijn tegenstander. Je kan alleen jezelf de schuld geven. Dit zorgt ervoor dat coaching in dit soort games heel persoonlijk is. Je bent direct bezig met de gamer te stimuleren, en dit kan best confronterend zijn voor de speler in kwestie.

Kleinere esports

De ongebruikelijkheid van dit soort services heeft ook te maken met de grootte van deze sporten binnen Nederland en Europa. Hoewel games zoals het eerder genoemde League of Legends immens groot zijn, blijft het voornamelijk bij die games. Dit zorgt ervoor dat die professionaliteit en het de strijd voor de toppositie niet echt aanwezig zijn bij kleine esportsgames als Super Smash Bros Ultimate. Ramses beaamt dit ook: „Het topniveau is hier geen prioriteit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika of Japan. Dat maakt het voor mij ook lastiger, er zijn minder mensen die om hulp vragen.”

Jelsma geeft ook aan dat de publieke opinie niet altijd in het voordeel van de coaches is. „De esports scene zit vol mensen die hebben altijd wel iets te zeggen hebben. Daar komt die Europese trots ook bij kijken, mensen die zelf goed zijn geworden en die niet geloven dat een coach zou helpen. Er zijn zat mensen die vinden dat ze het altijd beter weten. Het is dus heel belangrijk dat ik weet wat ik waard ben en goed het publiek te woord kan staan.”

Dit maakt het misschien lastig om goed van start te gaan, maar de Nederlandse topspelers binnen Super Smash Bros hebben bijna allemaal ervaring met Ramses op het gebied van coaching. Dit zorgde ervoor dat ondanks het stigma Ramses Esports goed van de grond kwam, mede dankzij de aanbevelingen van een grote hoeveelheid topspelers. Door al deze factoren is het Ramses gelukt om van zijn bijbaan een fulltime succes te maken.