Artikel

Nederlands Rocket League-team droomt over Olympische succes

Nederlands Rocket League-team droomt over Olympische succes

Op 22 juni staan er belangrijke wedstrijden op het programma voor eTeamNL, het Nederlandse Rocket League-team. Zij strijden dan om een plek voor de EMEA Regional Finals van de Intel World Open, een toernooi dat in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité wordt georganiseerd. Aan de vooravond van dit belangrijke toernooi spraken we met speler Mikeboy en coach Juicy over hun Olympische avontuur.

Olympisch

Het is november 2017 als computeronderdelen-fabrikant en esport-organisator Intel bekendmaakt dat het gaat samenwerken met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betreffende esport. Voor aanvang van de winterspelen in Pyeongchang, wordt een evenement georganiseerd waarbij StarCraft 2 en wintersportgame Steep centraal staan. Een demonstratie-evenement zonder medailles, maar wel met prijzengeld. Het is de eerste keer dat het IOC esports betrekt bij de Olympische Spelen.

Intel Open 2018

In september 2019 maakt Intel bekend dat de samenwerking een vervolg krijgt. Het bedrijf kondigt aan dat dit keer de spellen Rocket League en Street Fighter V gespeeld gaan worden, met voor beide titels een prijzenpot van $250.000. Iedereen kan zich aanmelden voor de online kwalificaties, het enige vereiste is dat spelers hun land van herkomst of het land waar zij woonachtig zijn vertegenwoordigen. Vervolgens zouden de beste teams uit die online kwalificatie in juni 2020 tijdens een offline toernooi in Katowice uitvechten wie naar Tokio mag.

Het is februari 2020 als de wereld in de ban raakt van Covid-19. In april maakt Intel bekend dat de Intel World Open voorlopig niet doorgaat. Dat geldt voor zowel de online kwalificaties in mei, als de kwalificaties die in juni in Katowice gespeeld zouden worden. De aankondiging kwam als verwacht, aangezien de ‘echte’ Spelen eerder ook al uitgesteld werden.

Ondanks dat corona de wereld nog niet uit is, gaat de Intel World Open dit jaar dus wel door, zij het in een aangepaste variant. Teams spelen enkel online wedstrijden, er wordt dus geen evenement op locatie georganiseerd. Daarnaast zal er ook geen centraal evenement zijn waaraan alle regio’s deelnemen; de winnaars van Europa, Amerika, Azië en Zuid-Oost Azië / Oceanië spelen dus niet een beslissend toernooi tegen elkaar. In plaats daarvan wordt het prijzengeld over de vier regio’s uitgesmeerd.

Intel Open 2020

Nederland

Een jaar later wordt het toernooi alsnog gehouden, maar dan vanuit huis. Gezien iedereen zich kon inschrijven, waren er meerdere Nederlandse teams aanwezig bij de online kwalificaties. Daarin kwamen zij terecht in de West-Europese groep, waarin teams uit onder andere België, Spanje, Italië en Portugal de tegenstanders zijn. Frankrijk, Engeland en Duitsland hebben ieder een eigen kwalificatiecyclus, gezien het grote aantal goede teams uit die landen.

Het beste team uit Nederland is eTeamNL een initiatief van Dutch Esports Academy (DESA), een organisatie die zich onder andere richt op talentontwikkeling en topsportprogramma’s voor Nederlandse esporters. Het team bestaat uit Mike ‘MikeBoy’ Verkuijlen, Thomas ‘ThO.’ Binkhorst en Ole ‘Oaly’ van Doorn, wisselspeler Bjorn ‘Flwles’ Frank en coach Joessi ‘Juicy’ Moorman. Buiten Flwles bestaat het team uit spelers die allen actief zijn in de RLCS, de hoogste Rocket League competitie van Europa, waarbij Tho. met zijn team Guild Esports vorige week deelnam tijdens de Europese finale van RLCS X waarin zij op de vijfde plek eindigden. DESA heeft dus een alleraardigst team geselecteerd voor het eerste Olympische Rocket League-toernooi ooit.

eTeamNL Teamfoto

Ondanks dat de spelers van eTeamNL in de RLCS niet samenspeelden, zijn het geen onbekenden, zo vertelt MikeBoy: “ThO., Oaly en ik zijn erg goed bevriend en we kenden Juicy al goed. Names DESA kwam hij naar ons toe en vroeg hij of we geïnteresseerd waren om onderdeel uit te maken van de voorselectie. Later was dit ook het beste team wat eruit kwam.”

Coach Juicy was enorm teleurgesteld toen het toernooi in eerste instantie niet doorging. “Vorig jaar was ontzettend balen, aangezien oorspronkelijk de kwalificaties in Katowice zouden zijn, en de eindfinale in Tokio. We hebben momenteel echt een topgeneratie aan spelers, het feit dat het niet doorging gaf mij wel de angst dat we misschien te laat zouden zijn voor deze generatie om hun talenten te kunnen laten zien. Gelukkig hebben ze nu alsnog de mogelijkheid om zichzelf in de schijnwerpers te spelen, helaas zonder de offline finales.”

Weg naar de top

Van alle Nederlandse teams is eTeamNL als enige nog actief. De trots van ons kikkerlandje heeft de top vier van de West Europese kwalificatie bereikt. Dat ging echter niet gemakkelijk. Tijdens het eerste online kwalificatietoernooi werd de finale van het winnaarsbracket bereikt. Daarin werdt verloren van Adoss, Vervolgens was ook The Town Team in de lower-bracket te sterk.

Ondanks een finaleplek, waren de mannen van eTeamNL niet tevereden met hun prestatie tijdens de eerste kwalificatie, zo vertelt MikeBoy. “De eerste kwalificatie ging niet echt goed. We waren wel tot de finale gekomen waarin we van Adoss verloren. Vervolgens moesten we twee uur wachten op een tegenstander in de lower-bracket final. Daardoor waren we ons ritme kwijt en verloren tegen The Town Team. We hebben daarna de wedstrijden terug gekeken om te analyseren wat we beter konden doen en hieraan gewerkt tijdens de trainingen met het team.”

Embedded content: https://youtu.be/MZkkCsuMDbo?t=1878

In aanloop naar de tweede kwalificatie werd dus flink getraind en gekeken naar de vorige wedstrijden. Ook zorgde DESA ervoor dat eTeamNL kon bootcampen in H2O in Purmerend en vanuit die locatie ook het tweede kwalificatietoernooi kon spelen. Een initiatief wat goed heeft uitgepakt.

Tijdens het tweede online kwalificatietoernooi werd in de halve finale verloren van Team Queso. Een knappe run in het lower-bracket volgde; de eerste wedstrijd was tegen NL, een ander Nederlands team met twee RLCS spelers en als coach voormalig wereldkampioen Jos ‘Violentpanda’ van Meurs. Bij NL speelde tevens Maarten ‘Oscillon’ van Zee, een speler die ook door DESA bij de selectie van eTeamNL werd gehaald. Tegen de andere Nederlanders werd met 2-0 gewonnen. De laatste wedstrijd was tegen favoriet Gibraltar Español, maar ook die werd knap gewonnen waardoor een plek in de laatste kwalificatieronde werd veiliggesteld.

Embedded content: https://youtu.be/ZrkXx9-GHok?t=1510

Verbetering

Onderaan de streep betekenen de kwalificatiewedstrijden een negatief resultaat tegen twee van de drie andere teams die resteren. Van tegenstander Adoss werd eenmaal verloren. Terwijl in de andere kwalificatie van Team Queso werd verloren. Tegen The Town Squad heeft Nederland een gelijkwaardig resultaat, beide teams versloegen elkaar eenmaal.

De focus ligt nu op de wedstrijd tegen Adoss waar eerder tegen verloren werd, desondanks weet coach Juicy dat dat lang niet alles zegt. “De eerste wedstrijd was in een format waar verdedigend en veilig spelen over het algemeen voordelig is, wat niet per se onze sterke punten zijn. We gaan nu richting best-of-5, waardoor je net wat agressiever en risicovoller kan spelen. Als wij in onze speelstijl kunnen komen en de druk hoog houden op de defensie van de Italianen, dan zou de serie gewoon voor ons moeten zijn. Wel moeten we altijd op blijven passen voor Arien ‘Arju’ berdin, die wat mij betreft echt de ster speler van Italië is.”

Mikeboy is het daarmee eens en geeft aan dat er goed is gekeken naar verbeterpunten. “Zelf namen we in het eerste duel met Adoss onze tijd niet en schoten we de bal de hele tijd naar de tegenstanders. Zij kregen dus de bal heel makkelijk aangezien we die in principe aan hen gaven, dat is niet goed. Ik denk dat het ook belangrijk is dat onze communicatie goed is, zodat we bijvoorbeeld precies weten waar de tegenstander is.”

Actiefoto eTeamNL

Eindstreep

De winnaar tussen eTeamNL tegen Adoss speelt daarna tegen de winnaar van de halve finale tussen Team Queso en The Town Squad. Team Queso is de grote favoriet voor de kwalificatie, dat team speelt in dezelfde formatie namelijk in de RLCS. Net als Tho. namen zij deel aan de Europese finale van het RLCS X-seizoen afgelopen week en eindigden op de vierde plek. Desondanks weet coach Juicy dat er ook kansen liggen, mocht eTeamNL een potentiële finale tegen hen moeten spelen. “Het is gewoonweg een top team, en zal ook de top favoriet zijn om deze Closed Qualifier te winnen. Wel denk ik dat ze ons onderschatten. Mochten we ze tegenkomen dan zal het zeker een goede serie worden.”

De winnaar van deze kwalificatie wedstrijden plaatst zich voor de EMEA Regionals waarbij de beste teams uit West-Europa, Oost-Europa, Scandinavië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Afrika, en het Midden-Oosten tegen elkaar spelen. Tijdens deze ronde wordt $80.000 verdeeld. Maar voor Mikeboy is dat niet de drijvende factor. “Zelf vind ik het heel gaaf om voor het Nederlandse Rocket League team te spelen en dus Nederland te representeren op een soort Olympisch Spelen. Wij alle drie spelen ook in het grootste toernooi van de wereld genaamd RLCS maar het is nog gaver om voor Nederland uit te mogen komen.”

Wil je de mannen van eTeamNL volgen, dan kun je op 22 juni inschakelen op het Youtube- en Twitch-kanaal Intel Gaming. Het Nederlandse team speelt dan om 19:00 uur zijn eerste wedstrijd, de tweede volgt om 19.45 uur. De finale is vanaf 21.15 uur te zien.

Foto's met dank aan DESA en H20.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend