Artikel

Zo raak je elke aerial in Rocket League

11 juni 2021, 12:05

Aerials zijn een belangrijk onderdeel van Rocket League. Het is misschien wel hét spelelement waarmee Rocket League het meest wordt geassocieerd. Naast dat ze er indrukwekkend uitzien, zijn ze ook nog eens bijzonder effectief. Die effectiviteit vergt wel de nodige inspanning. Aerials zijn behoorlijk lastig om onder de knie te krijgen. Het kost de gemiddelde speler daarom ook flink wat speluren om met enige regelmaat een aerial te raken. Gelukkig zetten wij in dit artikel alles op een rijtje, zodat jij jezelf hierna een aerial master mag noemen. Het zal geen weggegooide tijd zijn, een speler die een meester is in aerials zal snel stijgen in de ranking!

First things first. Wat is een aerial precies? Het concept van een aerial is simpel: de bal raken in de lucht. Of het nou een redding, schot of dribbel is, het zijn allemaal aerials zodra de bal de lucht in gaat. In dit artikel focussen we ons op het leren controleren van de auto in de lucht en hoe je dit kan doen, zodat je elke bal kan raken! Maar voordat we beginnen raden wij aan om ons artikel over Rocket League keybinds en instellingen te lezen. De juiste instellingen helpen enorm met het raken van aerials.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=kkk34gs0xVU

Controle

Vanuit de basis is Rocket League een heel simpel spel. De speler met een goede controle over zijn auto gaat ver komen. Om de bal te raken, te scoren of te redden heb je controle nodig over de auto. Met controle bedoelen wij het begrijpen van wat de auto doet en de auto laten doen wat jij wilt. Je moet weten hoe de auto reageert op bewegingen in de lucht en hoe je de auto kan besturen. Daarnaast moet je ook begrijpen hoe je de auto van de grond krijgt. Dit komt vanzelf met ervaring en door het spelen van het spel, maar dit proces kan versneld worden.

De aerial

Laat jezelf kennis maken met de aerial in twee stappen: De auto van de grond krijgen en controle in de lucht. De auto van de grond krijgen, klinkt vanzelfsprekend. Je springt, duwt de joystick naar beneden en begint te boosten. Hoewel dit resulteert in een aerial, komt hier ook de eerste tip om de hoek kijken.

Er is namelijk een manier om veel sneller de lucht in te komen en die is heel simpel. Wat je hiervoor moet doen, is voordat je springt de joystick naar beneden duwen en vervolgens een sprong maken, hierna duw je de joystick snel naar het midden en spring je nog een keer. Doordat de joystick al naar beneden is geduwd, doet de auto geen rol achteruit maar boost hij zichzelf nog verder omhoog. Dit zorgt ervoor dat de auto meteen omhoog gericht staat. Hierdoor kan je veel sneller reageren en positioneren voor een redding of schot in de lucht. Het wordt daarom ook een 'fast aerial' genoemd.

Freeplay

Om een meester te worden in aerials is deze spelmodus je grote vriend. In freeplay heb je de mogelijkheid om je eigen instellingen aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld oneindig lang spelen en altijd een volle boost hebben. Vooral dat laatste is erg handig voor aerial training. Door oneindig boost te hebben, kan je voor altijd in de lucht blijven. Op die manier kan je op een effectieve manier wennen aan de auto terwijl hij in de lucht zit, maar ook hoe je de auto goed van de grond krijgt.

Wij raden aan om in freeplay te beginnen en jezelf uit te dagen. Om de controle in de lucht te oefenen, kan je bijvoorbeeld van de ene goal naar de andere goal vliegen, terwijl je de hele tijd een luchtrol uitvoert. Om deze nog wat moeilijker te maken, kan je proberen om elke keer de lat met de bumper te raken. Of probeer de auto zo te richten dat je via de bovenkant van het doel weer naar beneden rijdt.

Hierna gebruik je de balpas. Om beter te kunnen richten, positioneren en reageren, ga je constant na de eerste stuit, proberen de bal zo hard mogelijk te raken. Zo blijft de bal steeds in beweging en stuiteren en blijf jij reageren en in de lucht. Dit zal flink wennen zijn, maar door deze twee oefeningen creëer je ‘muscle memory’. Dit zorgt ervoor dat het steeds makkelijker wordt en herkenbaar in echt potjes.

Training

Naast freeplay biedt Rocket League nog een spelmodus, namelijk Training. Deze wordt echter vaak genegeerd door de spelers. In de training modus zijn er verschillende opties om te kiezen. Zo is er schieten en keepen, maar ook een aerial modus. Deze training biedt drie verschillende levels in drie verschillende moeilijkheidsgraden. Zo is het makkelijk om je progressie bij te houden. Naast de standaard trainingen die Rocket League zelf levert, zijn er ook custom-trainingen te downloaden via internet of de steam workshop.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Met deze tips en trainingen zit er nog maar een ding op. Oefenen! Maak gebruik van de freeplay en trainingen, maar speel ook vooral veel Rocket League. Wees niet bang om voor een aerial te gaan. Elke aerial die je maakt, is leerzaam en elke is anders. Het geeft je inzicht in wanneer je moet springen en hoe je moet richten.

Tot slot willen we je meegeven, vergeet niet te genieten. Het is en blijft een spel. Het moet leuk blijven, als het niet lukt, geeft dat niet. Oefening baart kunst.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le HaenVincent Le Haen