Artikel

Dribbelen in Rocket League doe je zo

2 juni 2021, 13:42

Rocket League is een makkelijk spel om in te komen, maar de skill ceiling is belachelijk hoog. Elke keer als je denkt dat je een beetje oké in het spel bent, dan kom je iemand tegen die letterlijk rondjes om je heen rijdt terwijl hij de bal balanceert op het dak van zijn auto.

Dribbelen is een cruciale skill om te beheersen als je veel doelpunten wilt scoren in Rocket League. Je kan nog zulke mooie doelpunten maken, maar als de bal continu van je wordt afgepakt, heb je daar niks aan.

Wij leggen je uit hoe je het beste kan dribbelen en hoe je deze vaardigheid kan oefenen.

Verschillende dribbels

Voordat we op de details ingaan, moeten we het verschil aanduiden tussen de verschillende manieren waarop je kan dribbelen met de bal. Je kan dribbelen met de bal als die voor jouw auto op de grond ligt en als de bal op het dak van jouw auto ligt. Je hebt ook air dribbelen in de lucht, maar dat is een skill voor een andere tijd.

Als je de bal aanneemt en de bal rolt van jouw auto af, is het makkelijker om voor een dribbel te gaan waarbij de bal aan de grond blijft. Deze dribbeltechniek is makkelijker om te leren en te beheersen, maar jouw tegenstanders kunnen beter inschatten wat jij gaat doen met deze techniek. Je kan nog steeds schijnbewegingen gebruiken om onvoorspelbaar te worden en zo de bal in het net te schieten.

Embedded content: https://gfycat.com/alarmedflippanthusky

De superieure techniek, en de techniek die het vaakst door pro’s wordt gebruikt, is de dribbel waarbij de bal op de auto ligt. De moeilijkheidsgraad hiervan ligt wel een stuk hoger, maar het is de moeite waard. Deze techniek is moeilijker te verdedigen en het is makkelijker om vanuit deze positie de bal in het doel te wippen.

Zo begin je een dribbel

De eerste techniek spreekt eigenlijk voor zich. Als je de bal aanneemt, kan je redelijk gemakkelijk de bal onder controle te houden door een goede snelheid aan te houden en niet te wild te sturen. Als je te hard rijdt, wordt het moeilijker om de bal te controleren en als je te langzaam rijdt, kunnen jouw tegenstanders de bal makkelijker onderscheppen.

dribbel

De tweede techniek is moeilijker om aan te leren. Deze dribbel begint door de bal op jouw auto te krijgen. Dit kun je doen om een ‘rustige’ tik uit te delen aan de bal waardoor die maar net in de lucht vliegt waardoor je jouw auto onder de bal kan positioneren zonder dat je de controle verliest. Het maakt in principe niet uit van welke kant de bal komt zolang je maar een tik uitdeelt in de tegenovergestelde richting. Het is een kwestie van oefenen om deze techniek onder de knie te krijgen.

Geavanceerde tips

Veel beginners hebben echter moeite om de bal op het dak van hun auto te houden. Het is belangrijk om altijd de auto onder het midden van de bal te hebben. De tip die wij jullie willen meegeven, is om in het begin vooral naar de bal te kijken en niet per sé naar de auto zelf. Als je ziet dat de bal naar links dreigt te rollen, dan stuur je meer naar links om de bal weer op jouw auto te centreren.

Rocket League - Dribbel rondje

Een andere variatie op deze tip is om het witte rondje op de grond onder de bal in de gaten te houden. Je wilt ervoor zorgen dat je in principe in het midden van dit rondje rijdt zodat je altijd gecentreerd bent. Oefen deze technieken zo vaak mogelijk in free play totdat het automatisme wordt. Vanuit daar is het een kwestie van de bal omhoog te houden terwijl je jouw omgeving in de gaten houdt.

Daarnaast kan je ook nog flicks oefenen. Een flick is in principe niets anders dan dat je in een bepaalde richting flipt terwijl de bal op jouw auto ligt. Om naar rechts te flicken, flip je de auto als de bal aan de rechterkant ligt en vice versa. Dit is ideaal om jouw tegenstander te verrassen.

Blijf oefenen en wie weet zien we jullie binnenkort wel terug in de hoogste ranks in Rocket League!

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf