Artikel

Met deze keybinds en instellingen domineren pro's in Rocket League

5 juni 2021, 12:43

Rocket League is een spel waarbij de speler veel vrijheid heeft. Met controls en instellingen, maar ook in cosmetica. Je kan kiezen welke knop een bepaalde actie uitvoert en welke auto je bestuurt. Als speler zijnde is dit erg fijn, maar wat is nou het beste?

Esport Club heeft al artikelen geschreven over wat de beste auto’s en wat de beste camera-instellingen zijn. Aan de hand van de voorkeuren van Rocket League pro’s brengt Esport Club jou de guide om erachter te komen wat de beste Rocket League keybinds en instellingen zijn.

Keyboard of toetsenbord

Controller of keyboard

Doordat Rocket League op Playstation en via de computer gespeeld kan worden, begint daar al het eerste dilemma. Moet je een controller of toetsenbord gebruiken? Voor de console spelers is dit natuurlijk makkelijk, maar de pc spelers zullen zich hier meer mee bezig houden.

Liquipedia heeft van de top Rocket League spelers een overzicht gemaakt of ze een controller of keyboard gebruiken. In dit overzicht is duidelijk te zien dat de Playstation controller veruit het meest gebruikt wordt. Hierna volgt de Xbox controller en als laatst de kleine groep die speelt met toetsenbord. Het is natuurlijk eigen voorkeur welke controller je gebruikt, maar het is opvallend dat zo’n groot gedeelte van de topspelers de Playstation controller gebruikt.

Keybinds

Laten we beginnen met het doornemen van de standaard instellingen en waarom het verstandig is om deze aan te passen. De standaard keybinds van de zogeheten ‘kern acties’ (springen, boost, powerslide, luchtrol en op bal richten) zien er als volgt uit:

Rocket league key binds

Deze acties heten ‘kern acties’, omdat deze het meest gebruikt worden door de speler. Zoals je kan zien, worden bij de standaard keybinds al de kernacties uitgevoerd door de duim. Dit zorgt ervoor dat er nogal eens wat kan misgaan: je drukt per ongeluk de verkeerde knop in of meerdere tegelijk. Wat dan weer voor een mogelijke tegengoal of een gemiste kans kan zorgen.

Daarnaast is er nog een argument om de keybinds aan te passen. Bij Rocket League is het belangrijk om de volgende combinaties goed en gemakkelijk uit te kunnen voeren:

  • Springen + boosten + luchtrol
  • Springen + boosten + powerslide
    Met de standaard keybinds gaat dit heel lastig. Daarom wordt aangeraden om de keybinds aan te passen. Er zijn twee populaire manieren waarop die worden veranderd.

De meest populaire variant bij de profs is om de luchtrol en powerslide te veranderen naar de linker trigger van de controller. Een andere populaire optie is om juist de boost te veranderen naar de linker trigger. Bij veel andere racing games komt het voor dat de linker trigger wordt gebruikt om te driften of boosten. Vandaar dat dit waarschijnlijk heel natuurlijk zal aanvoelen, je hoeft alleen maar te kijken welke jij zelf het fijnst vindt. Het effect van deze veranderingen is dat het ervoor zorgt dat de kernacties verdeeld worden over beide handen, ze makkelijker worden om uit te voeren en minder snel fout zullen gaan.

Rocket League gevoeligheid en daadzone instellingen

Gevoeligheid en deadzones

Naast de keybinds zijn er nog de besturingsinstellingen. De belangrijkste hiervan zijn de ‘gevoeligheid’ en ‘deadzones’. Hoewel ‘gevoeligheid’ voor de meeste spelers wel een duidelijke betekenis heeft, zal ‘deadzones’ juist twijfelende blikken geven.
Deze twee begrippen lijken veel op elkaar en dat kan voor enige verwarring zorgen.
De gevoeligheid gaat over het stuurgedrag van de auto. Hoe lager de instelling, hoe langzamer de auto reageert op de beweging van de joystick. De deadzone daarentegen bepaalt hoever de joystick zich van het centrale punt moet bewegen voor het de beweging registreert. Het bepaalt als het ware de gevoeligheid van de joystick zelf. Waarbij een lage instelling voor een snelle reactie zorgt. De instellingen lijken dus erg op elkaar en werken samen.

Gevoeligheid sturen en luchtbesturing

Het is verstandig om allebei de instellingen op dezelfde gevoeligheid te zetten. Nogmaals, hoe hoger de instelling des te sneller de auto stuurt. De schuiver kan van 1.00 naar 10.00 geschoven worden. Hierbij raden wij aan om het tussen de 1.5-2.0 te houden. Rocket League is een spel waarbij precisie belangrijk is. Door een lagere instelling stuurt de auto langzamer en wordt het richten makkelijker.

Deadzone controller

Deze instelling kan van 0.00 tot 0.75 geschoven worden. De professionals gebruiken allemaal 0.15 of lager. Hoe lager de instelling des te minder de joystick hoeft te bewegen om de beweging te registreren. Een lagere instelling zorgt ervoor dat je sneller kan reageren omdat de bewegingen die de joystick moet maken minder groot zijn. Omdat Rocket League een fast-pace spel is, is reactietijd belangrijk.

Gerichte ontwijk-deadzone

Als laatste blijft deze instelling over. Hierbij kan de schuiver van 0.10 naar 1.00 geschoven worden. Wat deze instelling doet, is bepalen hoe ver de joystick bewogen moet worden om de auto een ontwijk-beweging in te laten zetten in plaats van een dubbele sprong. Het is verstandig om, in tegenstelling tot de andere instellingen, deze juist hoger te zetten: tussen de 0.75-0.90. Dit zorgt ervoor dat je duidelijk de joystick moet bewegen voor de actie die je wilt uitvoeren en niet per ongeluk de verkeerde actie uitvoert.

Dit zijn natuurlijk allemaal adviezen en geen definitieve musts. Iedereen heeft eigen voorkeuren en we raden je dan ook aan om zelf te ontdekken wat het beste past bij jouw speelstijl. Deze guide geeft je in ieder geval de nodige kennis om je eigen instellingen te perfectioneren en de tegenstanders geen schijn van kans te laten maken.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le HaenVincent Le Haen