Artikel

Deze hardware heb je nodig als begint met simracen!

Deze hardware heb je nodig als begint met simracen!

Jezelf in een adem noemen met Max Verstappen en Lando Norris? Dat kan! De coureurs racen tijdens de coronacrisis meer dan normaal door middel van simracen, nu de fysieke evenementen afgelast zijn. Ook jij kunt je vanuit je eigen huis een echte coureur voelen door aan simracen te beginnen. Wij helpen je op weg.

De fervente raceliefhebbers hebben het zwaar, want alle grote race-evenementen zijn afgelast. Toch is er een enorme opkomst op racegebied, namelijk het simracen. De Formule 1, Formule E en andere racetakken gaan allemaal digitaal. Het leuke van simracen is dat het in principe toegankelijk is voor iedereen.

Je hebt om op een fatsoenlijke manier te simracen wel wat basishardware voor nodig, zoals een stuur, een computer of console. Dat kost wat, maar in vergelijking met racen op een echte baan is het niet prijzig. In feite hoeft het voor een beginner al helemaal niet duur te zijn. Wij vertellen je graag wat je nodig hebt en wat het beste is voor een beginner.

Computer of console

Wie niet al een gaming PC heeft staan, begint waarschijnlijk met racen op een console. De bekendste racespellen op de consoles zijn Project Cars 2 , Grid, Dirty Rally 2.0 en F1 2019. Deze spellen zijn ook allemaal beschikbaar op de PC. Daarnaast heb je op de PC nog de keuze uit rFactor 2 en iRacing, twee van de populairste en meest realistische sims. Veel professionele coureurs racen dan ook op de computer, en ook veel esportscompetities zoals de Formule E (rFactor 2) en Real Racers Never Quit (iRacing) vinden plaats op de PC.

Goedkoop instappen doe je in principe op de console. De keuze voor het racen op de PC is sneller gemaakt als je wat meer kunt investeren of toevallig al een gaming PC hebt.

Rudy van Buren in zijn setup

Rudy van Buren is een van de beste simracers van Nederland

Stuur en pedalen

In principe heb je om te beginnen met simracen geen stuur en pedalen nodig. Het maakt het echter wel leuker en fijner als je een dergelijke set hebt, en zeker als je competitief mee wilt doen is het een vereiste. De prijsklasse is enorm breed, er zijn sturen voor nog geen 100 euro en je hebt professionals met een stuur van duizenden euro's. Wat ons betreft beginnen de echt goede degelijke sturen bij zo een 200 euro.

Wij raden de Thrustmaster-lijn aan. Daarin heb je de T150 (PS3, PS4 en PC) en TMX (Xbox One en PC). Dit zijn geweldige beginners stuurtjes, waar je ook nog eens pedalen bij krijgt. Wil je wat meer uitgeven, dan is er nog een meer complete variant van beide sturen: de T150 Pro en de TMX Pro. Deze komt met een extra pedaal, drie in plaats van twee. Voor deze sturen ben je tussen de 175 en 250 euro kwijt.

Thrustmaster T150 stuur en pedalen

Complete setup

Als je eenmaal een stuur hebt, dan is natuurlijk de vraag, waar ga ik op zitten en hoe kan ik het beste een echte race-ervaring creëren? Een standaard om jouw stuur en pedalen in te zetten is volgens ons dan ook de volgende stap om een setup te perfectioneren. Wij hebben daarin twee aanraders, de DXRacer PS/1000/N en de Next Level Racing Wheel Stand. Deze standaarden kosten je zo tussen de 130 en 220 euro.

Als laatste kun je overwegen een stoel te kopen die gemaakt is voor het racen. Hiervoor zijn er enorm veel keuze, waarvan een deel ook al de eerder genoemde standaard bevatten. Wat ons betreft is de Playseat Challenge een leuke instapper, voor 226 komt deze stoel inclusief standaard. Het frame is geheel op te vouwen en bovendien van staal, sterk en handig dus.

Next Level Racing Traction Plus Motion Platform

Voor een systeem met bewegingsmodules zoals deze van Next Level betaal je 6000 euro.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld