Artikel

Sjaak Kuil (H20 Esports Campus): "Ik kijk uit naar een zomer vol evenementen"

28 december 2020, 14:28

Het jaar 2020 is bijna over en daarom is het tijd om terug te blikken. Dat doen we met mensen die dit, toch vreemde, jaar midden in de esportswereld stonden. Hoe verliep het jaar voor hun en wat hebben zij allemaal moeten veranderen?

Eén van de mensen die een bewogen jaar achter de rug heeft is Sjaak Kuil, momenteel General Manager bij de H20 Esports Campus Amsterdam. Mensen zouden Kuil ook kunnen kennen van een aantal andere esportsprojecten. "Ik heb van 2010 tot 2015 sportmarketing gestudeerd, en daarna wilde ik gaan ondernemen. Waarin? Dat wist ik nog niet."

Opkomende markt

Kuil zijn gedachte gingen meteen richting gaming en esports. "Dat is een opkomende markt, dus toen ben ik begonnen met het opzetten van toernooien. Dat liep eigenlijk best lekker, waarna ik Esports Wall ben begonnen. Een soort 'super vrijwilligers project' waarmee we 2-6 toernooien per avond organiseerden voor duizenden gebruikers."

Kuil vervolgt: "Destijds kwam ik ook in aanraking met Blammo. Daar heb ik tijdens mijn studie ook stage gelopen, maar dit keer heb ik vooral gewerkt voor de evenemententak. Zo heb ik veel geleerd van Rowan Stroo van SEG en deden we werk voor partners als Mediamarkt en Omen. Uiteindelijk heb ik meegewerkt aan Firstlook als Esports Manager, en was ik verantwoordelijk voor de World Electronics Sport Games (WESG) Benelux kwalificaties."

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=Z6ZzaBBgBsM

H20 Esports Campus Amsterdam

Sjaak zette in de tussentijd ook nog City League op, een concept waarbij steden het tegen elkaar opnemen in verschillende esportsgames. Daar liep hij tegen een probleem aan. "City League kon ik wel draaiende houden, we konden er wat uithalen en de eerste sponsoren waren al aangehaakt. Toch is de stap om het echt groot te maken super lastig. Ik was al drie á vier jaar aan het ondernemen, en toen dacht ik, ik ga eens verder zoeken."

In die periode kwam Kuil terecht bij de H20 Esports Campus Amsterdam. Hij begon daar begin dit jaar en kwam daarom terecht in een lastig jaar. "Voor het eerst full time aan de bak als werknemer, dat viel nog wel mee. We moesten vooral zoeken naar antwoorden, want wat gaan we allemaal doen met de H20 Esports Campus?"

Hij vervolgt: "In het begin moet je grote deals sluiten, electra, schermen en hardware. Daar komen grote rekeningen bij kijken en dat was een grote uitdaging. Het eerste lanceerevenement wilde we in april doen, maar eigenlijk kwam de eerste lockdown als geluk bij een ongeluk. We waren er toen gewoon nog niet klaar voor."

Zwift Wereldkampioenschap en 2021

Uiteraard was 2020 ook het jaar van cancelen. Dat voelde Sjaak ook, die vooral baalde van het Zwift Wereldkampioenschap dat niet door kon gaan. "Dit zou het grootste evenement worden wat ik ooit heb georganiseerd. Dat was een ultieme combinatie geweest van esports en gaming, waar ook de Union Cycliste Internationale (UCI) bij aangesloten is. Daar baalde ik echt van."

In 2021 hoopt Kuil natuurlijk op een hoop evenementen. "Ik kijk heel erg uit naar een zomer vol evenementen. Een top dag zou er ongeveer zo uit zien: een Smash event in de community area, League event in de gaming club, viewing party in het esports lounge cafe en de top teams die spelen op het Rabo esports stadium. Ook naar alles wat we gaan doen met de Gaming Club, waar we esports in de breedte willen uitbreiden met bijvoorbeeld weektrainingen, kijk ik naar uit."

Kuil vervolgt: "Daarnaast gaan we volgend jaar sport en esports met elkaar verbinden bij H20. We hebben een interactieve muur waar bewegen in een spelvorm wordt gestimuleerd. We zetten dan bijvoorbeeld een esoccer dag op, waarbij we FIFA, Rocket League en interactief voetbal op de muur combineren. Een combinatie waar ik erg veel zin in heb."

Je kunt Sjaak Kuil doorgaans dagelijks vinden bij de H20 Esports Campus Amsterdam. Online is hij te vinden op LinkedIn.