Artikel

Sjokz: “Ik moet mezelf in bescherming nemen op dat soort momenten”

11 mei 2019, 17:27

Eefje ‘Sjokz’ Depoortere is een van de bekendste esports-hosts ter wereld. Ze stond ons een paar minuten te woord over haar interactie met de fans en wat er volgens haar nodig is om esports in de Benelux te laten groeien.

**Is dit je eerste interview in het Nederlands sinds lange tijd?
**“Ja, eigenlijk wel! Ik heb wel even een fanmeeting gedaan bij de LEC in Rotterdam, maar zelfs dan word ik in het Engels aangesproken omdat mensen niet weten dat ik Nederlands spreek. Altijd grappig als ik dan heel voorzichtig “Are you Dutch…?” vraag en ze dan helemaal verbaasd zijn.”

Toch nog een fanmeeting ondanks alle drukte?
“Het was de zaterdag van het LEC finaleweekend half 12 toen we klaar waren en daarna moesten we nog voorbereiden voor de finale. Het was voor het eerst dat de finale direct de dag na de halve finale was. Natuurlijk hadden we al twee scenario’s, maar die moesten wel uitgewerkt worden. Toen het eenmaal zo laat was, was het niet meer mogelijk om fans te meeten. Ik moet mezelf toch wel in bescherming nemen op dat soort momenten, want het liefste zou ik tot 1 of 2 uur ‘s nachts fans ontmoeten en foto’s maken, maar dat gaat gewoon niet. Daarom heb ik er vandaag toch even tijd voor gemaakt.”

Vorig jaar presenteerde je ESL Proximus, hoe was het voor jou om dat te doen?
“Erg leuk om eens een keer een iets kleiner evenement te doen, vooral in de Benelux. Dan ben ik dichter bij huis en kan ik ook makkelijker praten met organisatoren en fans over wat zij graag zouden willen. Ik denk dat er heel erg veel esports-fans in Nederland en België zijn, maar dat we nog niet de juiste evenementen hebben gevonden om hen naar de live locaties te lokken.”

Wat is er volgens jou dan belangrijk om dat te bereiken?
“Toernooien die het heel serieus nemen en zorgen dat alles goed geregeld is. Goede productie, goede opwarming vóór de show, interactie met de fans, dat soort dingen. Zoals het nu hier in Ahoy is geregeld is een mooi begin.”

Het is voor het eerst dat er nu zoveel interactie met fans is rondom de Europese finale, hoort dat bij het nieuwe format van de LEC?
“Absoluut, ons team is daar gewoon heel slim in. Je loopt met zo’n evenement altijd het risico dat het 3-0 wordt en dan ben je klaar. Omdat we nu écht met de teams samenwerken kun je veel meer interactie met de fans bewerkstelligen. Zoals we hier nu een plaza hebben met booths van verschillende teams voor Meet & Greet, foto’s en andere leuke dingen. Dan is de dag van een fan al helemaal gemaakt voordat de games überhaupt zijn begonnen.

Is dit de nieuwe standaard voor LEC evenementen?
“Ik weet er zelf niet alles van, maar ik kan me wel inbeelden dat de interactie op dit niveau zal blijven of zelfs nog meer zal worden in de toekomst.”

Deel: