Artikel

StarCraft-legende Life: Gegokt en verloren

StarCraft-legende Life: Gegokt en verloren

Op zijn veertiende begint hij met professioneel StarCraft 2, een jaar later wint hij zijn eerste toernooi. Lee 'Life' Seung-hyun was vanaf jonge leeftijd al een topper. Hij won toernooi na toernooi, won honderdduizenden dollars en had talloze fans. Dat was niet genoeg en na een matchfixing schandaal, doofde het licht van de ooit zo grote legende.

Rijzende ster

Life maakt zijn televisiedebuut elf dagen na zijn vijftiende verjaardag, hij speelde toen een klein jaar StarCraft 2 op professioneel niveau. Voor zijn team Zenex speelde hij twee wedstrijden in de Global StarCraft Team League (GSTL) welke dus live op televisie werden uitgezonden. Beide werden verloren, maar het was slechts het begin van de superster. In het tweede seizoen van die zelfde GSTL, drie maanden later, laat Life zien wat hij waard is. In de wedstrijd tegen Team Liquid sweept hij alle vijf de spelers van Liquid en bezorgt hij Zenex de overwinning.

Enkele maanden later wordt Zenex overgenomen door StarTale. Dat team was groter en maakte het mogelijk voor Life om langer en beter te trainen in de RTS-game. Zijn eerste bekroning van dat extra werk komt in september van 2012. Tijdens de Team Liquid Star League pakt hij een tweede plek. Maar het is slechts een voorbode voor de rest van het jaar.

In oktober, tijdens het vierde seizoen van de Global StarCraft League, één van de grootste StarCraft-evenementen in die tijd, pakt hij de toernooiwinst. Het levert de vijftienjarige in één klap 45.000 dollar op. Anderhalve maand doet hij dat nog zoetjes over, tijdens de GSL Blizzard cup wint Life de finale van zijn teamgenoot PartinG en verdient daarmee 63.000 dollar.

Life2013

Ondanks dat Life 2013 sterk begint, met onder andere een overwinning tijdens MLG Winter, krijgt een kleine terugval wanneer de Hearth of the Swarm-uitbreiding verschijnt en flink wat verandert aan StarCraft 2. Dat duurt een jaar, maar mid-2014 hervindt Life zijn vorm en wint hij Dreamhack Boekarest, maar net als in 2012 bewaart hij de klapper voor het najaar.

Op het wereldkampioenschap tijdens Blizzcon start Life als nummer veertien van de wereld. Maar dat maakt hem niet uit. Hij trapt titelfavoriet Zest in de eerste ronde uit het toernooi en blijft groeien tijdens het evenement. Na een dominante finale tegen MMA (4-1) wint hij de wereldtitel en de daarbij behorende geldprijs van honderdduizend dollar.

Ook in 2015 weet hij zijn toernooien te winnen. IEM Season X is prooi voor hem en net als in 2012 weet hij de Global StarCraft League te pakken. Tijdens het wereldkampioenschap op Blizzcon stond hij net als in 2014 in de finale, alleen dit keer was de uitkomst anders; zijn landgenoot sOs wint met 4-3. Ondanks dat hij dan nog maar achttien is, is het zijn laatste grote toernooi.

LifeMLG

Onverzadigd

Gedurende zijn vier jaar lange carrière wist Life bijna een half miljoen dollar bij elkaar te spelen. Daarmee was hij in 2016 de een-na-best verdienende StarCraft 2-speler ooit. Wereldwijd stond hij bekend als een van de beste spelers aller tijden, spelers keken op naar hem en wilden graag tegen hem spelen, fans scandeerden zijn naam tijdens wedstrijden, maar dat was allemaal niet genoeg.

Life zijn grootste kracht was tevens een gigantisch probleem, een verslaving die uiteindelijk zijn ondergang was. Hij hield enorm veel van gokken. Dat hielp hem in zijn carrière als speler enorm, omdat hij vaak goed wist wat een tegenstander ging doen. Maar buiten StarCraft om was het een stuk minder rooskleurig. Er gingen geruchten dat hij op avonden wel eens duizenden of zelfs tienduizenden dollars verloor aan de goktafel.

Managers en trainers namen stappen om hem te helpen. En soms werkte dat voor een korte periode. Maar altijd ging hij terug naar zijn oude gewoontes. De verslaving nam enorme proporties aan en in 2016 ging alles van kwaad tot erger. Life was op het moment net negentien jaar, nog steeds een tiener. Eentje die nooit was geleerd hoe hij met geld om moest gaan.

Life Focus

Gegokt en verloren

In januari 2016 vertrekt Life naar het team Afreeca Freecs op zoek naar nieuwe successen. Die tocht gaat echter nooit van start, want enkele dagen na zijn transfer wordt hij gearresteerd wegens verdenking tot matchfixing, iets wat in Zuid-Korea enorm serieus wordt genomen, ook bij esports.

In totaal zou Life 62.000 dollar hebben gekregen om twee wedstrijden expres te verliezen. Ter vergelijking, dat was ruim zes keer (!) de hoofdprijs van de KespA Cup, het toernooi waar het om ging. Op het moment dat Life werd gearresteerd waren al enkele andere StarCraft-spelers schuldig bevonden.

In april 2016 kwam het nieuws wat menig fan al aan zag komen. Twee spelers, Life en Bbyong, werden schuldig bevonden aan matchfixing. Daarnaast werden ook elf andere betrokkenen opgepakt. Life kreeg een flinke straf. De complete 62.000 dollar moest terugbetaald worden als boete. Daarnaast werd hij ook voor achttien maanden vastgezet. Zijn StarCraft 2-carrière was ook ten einde. Wat Life tegenwoordig doet is niet bekend, maar de kans is klein dat we hem ooit nog terug gaan zien. Zijn gokgedrag en als gevolg een verbanning voor alle esport-gerelateerde activiteiten maakten een einde aan de carrière van de Koreaan die ooit door velen werd gezien als de beste StarCraft 2-speler aller tijden.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend