Artikel

Steam Deck? Wij leggen uit waarom wij er één gereserveerd hebben!

Steam Deck? Wij leggen uit waarom wij er één gereserveerd hebben!

Valve heeft weer een nieuw apparaat op de markt gebracht en dat is de Steam Deck. Deze handheld gaming console is volgens Valve the next best thing als het aankomt op mobile gaming en wij leggen uit waarom wij een Steam Deck gereserveerd hebben.

Gaming ‘on the go’ is nog nooit zo populair geweest en dan hebben we het niet over een potje Candy Crush of Angry Birds. Handhelds zoals de Nintendo Switch en de Nintendo Switch Lite zie je tegenwoordig overal. Dat niet alleen, ook de mobiele gaming consoles in de vorm van gaming smartphones, zoals die van Asus en Razer (met RGB natuurlijk), zijn in opmars.

CQMNkCADgpgAsRVgpKWHN7

Specs

Dit culmineert allemaal in de nieuwe Steam Deck van Valve. Overigens een ongelukkige naam, maar we doen alsof de Streamdeck niet bestaat, oké? De Steam Deck is een handheld gaming console van een redelijk formaat. De console is zo’n 30 centimeter breed en weegt 669 gram, een behoorlijk gewicht voor een mobiele console. De Steam Deck beschikt over een 7”-lcd touchscreen met een resolutie van 1280x800 pixels.

Valve heeft met AMD samengewerkt om een custom APU te ontwikkelen die helemaal geoptimaliseerd is voor mobiel gamen. Daarnaast beschikt de Steam Deck over een 40 Wh batterij waarmee je tot 4 uur intensieve games kunt spelen en 7 á 8 uur kan verwachten met lichtere games of browsing.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=AlWgZhMtlWo

Aan de buitenkant beschikt de Steam Deck over twee thumbsticks en twee drukgevoelige trackpads die volgens Valve moeten helpen met precisie-games zoals Counter-Strike: Global Offensive of Valorant. Deze trackpads lijken op die van de Steam Controller van Valve, maar ondertussen heeft het bedrijf deze wel flink aangepast.

Daarnaast beschikt de Steam Deck over vier back buttons, een gyroscoop, twee microfoons, een koptelefoonaansluiting en een USB-C poort waarmee je de Steam Deck kan aansluiten op een extern scherm.

Toegang tot Steam

De specs zijn behoorlijk goed voor een handheld, maar de beste feature van de Steam Deck is natuurlijk de integratie met SteamOS, Valve’s eigen operating system. Met de handheld krijg je meteen toegang tot jouw volledige Steam bibliotheek. Bij Esports Club lopen er genoeg redacteuren rond die over honderden games beschikken op Steam. Hierdoor hoef je niet te wachten op nieuwe games die uitkomen voor de Steam Deck, maar kan je meteen gamen.

overview-shared-library-english

De handheld draait op de nieuwste versie van SteamOS waardoor de Steam Deck ook Remote Play ondersteunt. Met deze functie kunnen spelers hun games van de pc naar de Steam Deck streamen en andersom. Daarnaast ondersteunt de OS ook cloudsaves en kan je de Deck in slaapmodus zetten en met maar één knop weer verder gaan waar je gestopt bent.

Onderweg

De Steam Deck is ideaal voor mensen die veel onderweg zijn voor werk, school of bezoekjes aan familie of vrienden door het hele land. Je pakt gewoon simpelweg jouw Steam Deck uit de tas en speelt jouw favoriete spel in het OV. Door het gebruik van cloudsaves kan je naadloos verder gaan waar je gebleven bent.

rc9njpFXm3bBGzEjcGwtB7

De specs zijn goed genoeg om een prettige spelervaring te leveren, maar het is belangrijk om realistisch te blijven. De kans is klein dat je de nieuwste releases op de hoogste settings op 60 fps kan spelen, maar bij oudere en minder intensieve games moet dat wel lukken.

In principe kan je ook competitive games spelen op de Steam Deck, maar totdat we meer weten hoe specifieke games spelen op het apparaat raden wij het nog af. Games zoals Counter-Strike: Global Offensive zijn sowieso niet gemaakt voor een handheld zoals de Steam Deck, maar games zoals Hearthstone of Teamfight Tactics functionerel waarschijnlijk erg goed op de handheld.

Vanwege de SteamOS is het gebruik van anti-cheating software nog een probleempje, maar de bekende software BattlEye en Easy Anti Cheat hebben al toegezegd dat ze de Steam Deck gaan ondersteunen om grote cheat schandalen tegen te gaan.

PC in een klein formaat

De Steam Deck is echter meer dan een handheld, want het apparaat is gewoon een volledige gaming pc. Je kan dus ook andere software op het apparaat installeren. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een emulator te installeren op de Steam Deck waardoor je ook games kan spelen die op geen enkel ander platform te vinden is. Ook kan je zo games buiten de Steam-ecosfeer installeren zoals het eerder genoemde Teamfight Tactics.

Valve gaat ook een apart dock dat fungeert als een houder voor je Steam Deck uitbrengen. Daarmee kun je gemakkelijk verbinding kan maken met externe beeldschermen, USB-apparaten en natuurlijk stroom. Het is gemakkelijk om de Steam Deck aan te sluiten op de televisie of computerscherm.

Steam Deck pc

Omdat de Steam Deck een volledige pc is, kan je het ook in principe gebruiken als een volledige computer. Dan sluit je gewoon al jouw accessoires aan en dan kan je gaan gamen, werken of films kijken. Het is wel belangrijk om te vermelden dat de Dock niet de prestaties van de Steam Deck verhoogt.

Alleskunner

De Steam Deck is een multifunctioneel apparaat en we kunnen dan ook niet wachten om alles uit te testen als de eerste modellen worden verzonden in december van dit jaar. De previews zien er veelbelovend uit.

Breng na de release van de Steam Deck nog eens een bezoekje aan Esports Club voor een uitgebreid verslag van het product en natuurlijk de hamvraag; kun je er competitief op gamen?

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf